ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το τρικ στην εστίαση :Μειώθηκε ο ΦΠΑ ..Αύξησαν τις τιμές

Μπορεί ο συντελεστή ΦΠΑ να μειώθηκε από το 24% στο 13%  είναι πολλές όμως οι περιπτώσεις που ο καταναλωτής δεν βλέπει διαφορά στο πορτοφόλι του ,αφού οι επιχειρηματίες  αύξησαν τις τιμές εξουδετερώνοντας έτσι τη μείωση του ΦΠΑ και έβαλαν στην τσέπη τους τη διαφορά.
Έρευνα   της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στο χώρο της εστίασης έδειξε ότι οι επιχειρηματίες αύξησαν τις τιμές παράλληλα με τη μείωση του φόρου ,με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μη  βγαίνει κερδισμένος.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που παραθέτει η εφημερίδα :
Μια μερίδα πατάτες σε ταχυφαγείο κόστιζε 3 ευρώ με τον ΦΠΑ στο 24%.Μετά τη μείωση θα έπρεπε να κοστίζει 2,58 ευρώ.Ωστόσο παραμένει στα 3 ευρώ με μειωμένο τον ΦΠΑ.
Σε   άλλη περίπτωση το σουβλάκι με πίτα και  γύρο  κόστιζε 2,90 με 24% ΦΠΑ .Μετά τη  μείωση στο 13% κοστίζει και πάλι 2,90 αν και η τιμή θα έπρεπε να έχει πέσει στο 2,64.
Σε άλλο κατάστημα το    καλαμάκι σουβλάκι πριν μειωθεί ο ΦΠΑ κόστιζε 1,6 ευρώ ,τιμή στην οποία παρέμεινε ενώ ο πελάτης θα έπρεπε να το αγοράζει 1,47 ευρώ.
Σημειώνεται ότι δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που δεν προχώρησαν σε μείωση τιμών ,όπως άλλωστε πολλοί είχαν προειδοποιήσει με τη δικαιολογία ότι στο παρελθόν είχαν απορροφήσει τις αυξήσεις ΦΠΑ ,αλλά και κάθε άλλη επιβάρυνση που έχει προκύψει από τη φορολογία ,όπως επίσης και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
πηγή πληροφοριών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]