Θα επαναδιαπραγματευτούμε τα υψηλά πλεονάσματα, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για μείωση των φόρων, περισσότερη ανάπτυξη, χαμηλότερα πλεονάσματα
Την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί τα υψηλά πλεονάσματα που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους, επανέλαβε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Soir του Βελγίου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως έτσι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και «θα πάρει επιτέλους ανάσα η μεσαία τάξη της χώρας από την υπερφορολόγηση που της επέβαλε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα».

«Με δεδομένο ότι σκοπεύω να μειώσω τους φόρους στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να γίνεται κατανοητή η θέση μου από την Ευρώπη και την Κομισιόν: θέλω περισσότερη ανάπτυξη, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πορευτεί με ανάπτυξη μόλις 2% εφόσον χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε και πρόσθεσε: «Θεωρώ, λοιπόν, απολύτως λογικό να κάνουμε μια έντιμη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν το τίμημα το οποίο έπρεπε να πληρώσουμε για την πολιτική του κ. Τσίπρα». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές θα διαπραγματευτεί την αλλαγή των στόχων ώστε το νέο χαμηλότερο πλεόνασμα να ισχύσει από το 2021.

Όπως είπε, μετά από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το τρίτο μνημόνιο, «ο κ. Τσίπρας επέβαλε καθεστώς πολύ αυστηρής λιτότητας και η χώρα μας επιδεικνύει σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα ακόμη υψηλότερα από αυτά που μας έχει ζητήσει η Ευρώπη».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα αρχίσει αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά θα στηριχθεί στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μέσα από την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας στο ερώτημα αν πιστεύει ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Απολύτως. Οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα και πολιτικές διαπραγματεύσεις και η εμπιστοσύνη θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα σε αυτές». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις καλές προσωπικές σχέσεις που διατηρεί με τον κ. Βέμπερ και πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα έχουμε στην Επιτροπή κάποιον που θα αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις. Συζητήσαμε με τον Μάνφρεντ σχετικά με το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θεωρώ υπερβολικά υψηλά και πιστεύω ότι και ο Μάνφρεντ είναι σύμφωνος με αυτή την άποψη». Υπογράμμισε, πάντως, πως διαφωνεί με την άποψη του Μ. Βέμπερ πως πρέπει να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Ασκώντας κριτική στον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Λαϊκισμός είναι να έρχεται κάποιος στην εξουσία και να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη ή να επιχειρεί να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Λαϊκισμός είναι κάποιος να λέει ψέματα, όπως όταν [ο κ. Τσίπρας] με κατηγορεί ότι είμαι ακροδεξιός πολιτικός, ενώ προέρχομαι από το κέντρο. Και όλα αυτά όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πέρασε μια τετραετία σε κυβερνητική συνεργασία με την ελληνική ακροδεξιά».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Υπήρξατε από τους πρώτους που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ. Γιατί;

Δεν είμαι ο μόνος. Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, ο Βέμπερ έλαβε περίπου το 80% των ψήφων. Υποστήριζα πάντοτε την ιδέα των «spitzenkandidaten» (των κορυφαίων υποψηφίων). Για εμάς, είναι σημαντικό ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής να προέρχεται από την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Μάνφρεντ. Ανήκει σε μια νέα γενιά, προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που από μόνο ανοίγει έναν νέο δρόμο για την διεκδίκηση αυτής της θέσης: νομίζω ότι από μόνο του αυτό το στοιχείο τον έχει οπλίσει με μεγαλύτερη εμπειρία για τη δημιουργία συνασπισμών, κάτι που είναι σημαντικό για την Ευρώπη του μέλλοντος. Επίσης, έχουμε και μια καλή προσωπική σχέση, κάτι που έχει τη σημασία του στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Το να υποστηρίξετε έναν Γερμανό υποψήφιο στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι που στερείται δυσκολιών.

Δεν είναι εύκολο. Αλλά ο Μάνφρεντ ασκούσε πάντοτε κριτική σε όσα έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο κ. Τσίπρας του προσάπτει ότι δεν είναι φίλος της Ελλάδας, προφανώς γιατί δεν είναι φίλος του ΣΥΡΙΖΑ! Στις αρχές του 2015, βρεθήκαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Και γνωρίζω ότι στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα έχουμε στην Επιτροπή κάποιον που θα αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις. Συζητήσαμε με τον Μάνφρεντ σχετικά με το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θεωρώ υπερβολικά υψηλά και νομίζω ότι και ο Μάνφρεντ είναι σύμφωνος με αυτή την άποψη. Με δεδομένο ότι σκοπεύω να μειώσω τους φόρους στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να γίνεται κατανοητή η θέση μου από την Ευρώπη και την Επιτροπή: θέλω περισσότερη ανάπτυξη, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πορευτεί με ανάπτυξη μόλις 2% εφόσον χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πρόκειται, επομένως, να επαναδιαπραγματευτείτε τις παραμέτρους που διέπουν την περίοδο που ακολουθεί το σχέδιο διάσωσης;

Αυτό το έχω πει. Αλλά δεν θα το κάνω αμέσως. Πρέπει πρώτα να κερδίσω την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Δεν θα αποτελέσει ζήτημα που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020 αλλά στους προϋπολογισμούς των ετών 2021 και 2022. Θεωρώ, λοιπόν, απολύτως λογικό να κάνουμε μια έντιμη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν το τίμημα το οποίο έπρεπε να πληρώσουμε για την πολιτική του Τσίπρα. Θέλω να υλοποιήσω μεταρρυθμίσεις γιατί είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα και όχι γιατί κάποιος μου λέει να τις κάνω. Άλλωστε, έλαβα ορισμένες πολύ δύσκολες αποφάσεις όταν ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θέλω, όμως, να κάνω την Ελλάδα ένα success story.

Αναμένετε ότι ο κ. Βέμπερ, εάν γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα;

Απολύτως. Οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα και πολιτικές διαπραγματεύσεις και η εμπιστοσύνη θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα σε αυτές.

Ισχυρίζεστε ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λαϊκιστές, αλλά είναι αυτοί  που υλοποίησαν το πλέον βαρύ και αντιδημοφιλές πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Μπορεί κανείς ακόμη και σήμερα, μετά από τέσσερα έτη στην εξουσία, να τους αποκαλεί λαϊκιστές;

Σε ό,τι αφορά το τρίτο πρόγραμμα, καταρχάς δεν το χρειαζόμασταν. Γιατί εφαρμόστηκε; Διότι υπήρξε η περίοδος Βαρουφάκη, τον οποίον επέλεξε ο κ. Τσίπρας ως πρώτο υπουργό Οικονομικών. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επέβαλε καθεστώς πολύ αυστηρής λιτότητας και η χώρα μας επιδεικνύει σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από αυτά που μας έχει ζητήσει η Ευρώπη. Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ανοιχτά ότι πρόκειται για μια ταξική πολιτική καθώς θέλει να πλήξει τη μεσαία τάξη για να εφαρμόσει μια αναδιανομή. Προφανώς, αυτό υπήρξε καταστροφικό για την ανάπτυξη. Λαϊκισμός είναι να έρχεται κάποιος στην εξουσία και να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη ή να επιχειρεί να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Λαϊκισμός είναι κάποιος να λέει ψέματα, όπως [ο κ. Τσίπρας] όταν με κατηγορεί ότι είμαι ακροδεξιός πολιτικός, ενώ προέρχομαι από το κέντρο.  Και όλα αυτά όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πέρασε μια τετραετία σε κυβερνητική συνεργασία με την ελληνική ακροδεξιά.

Ο κ. Τσίπρας συνήψε μια συμφωνία ιστορικής σημασίας με τους γείτονές σας, αναγνωρίζοντάς τους την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, συμφωνία που εγκωμιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία, όμως, εσείς αντιταχθήκατε. Εν ολίγοις, δεν ισχύει ότι θα αναλάβετε την εξουσία, αφού το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της χώρας και η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία εφαρμόστηκαν από άλλους;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετικά προβληματική για την Ελλάδα γιατί, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά η χώρα μας αναγνωρίζει «Μακεδονική γλώσσα» και «Μακεδονική ταυτότητα» τροφοδοτώντας τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή των Βαλκανίων. Αυτό είναι προβληματικό και είναι ο λόγος που εμείς στη Νέα Δημοκρατία θεωρούμε τη συμφωνία πολύ κακή για την Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας. Θα αγωνιστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να αμβλύνουμε τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας και για να θωρακίσουμε τη χώρα έναντι των κινδύνων που εγκυμονεί. Γι αυτό δεν απεμπολούμε το δικαίωμα του «βέτο» κατά τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   

Ο Βέμπερ υπόσχεται ότι θα τερματίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε αυτό το σημείο δεν συμφωνώ. Δεν πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι όλα τελείωσαν. Πρέπει να κάνουμε μια στοχευμένη συζήτηση.



«Να απαντήσει ο Α. Τσίπρας στην πρόταση για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου»

Στο μεταξύ, σε επίσκεψή του στην κεντρική αγορά του Χαλανδρίου, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με καταστηματάρχες και κατοίκους, οι οποίοι, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, του επεσήμαναν την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και του .

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε και το τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, όπου συνομίλησε με πολίτες και μέλη του προσωπικού, που του εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της εταιρείας, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντάει πως «είναι κρίμα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας να βρίσκεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με ζημιές 900 εκατομμυρίων ευρώ».

Στο τέλος της επίσκεψής του στο Χαλάνδρι, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Χθες κατέθεσα δημόσια πρόσκληση-πρόκληση στον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει την τροπολογία μας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2020. Για να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 750 ευρώ ο οποίος σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο, από 1/1/2020 θα πληρώσει 442 ευρώ ετησίως φόρο. Ελπίζω, όταν ο κ. Τσίπρας τελειώσει επιτέλους τις διακοπές του με τον κ. Πολάκη, να δεήσει να απαντήσει στην πρόσκλησή μου» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί πως δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο

«Ο κ. Μητσοτάκης κρούει ανοιχτές θύρες για το αφορολόγητο, όπως είχε κάνει και με την περικοπή στις συντάξεις. Όλοι θυμούνται ότι είχε καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία το καλοκαίρι του 2018, αφού πρώτα είχε ενσωματώσει την περικοπή στο πρόγραμμα της ΝΔ. Φαίνεται δεν πήρε το μάθημά του» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, που πρόσθεσαν: «Του υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι o πρωθυπουργός από τις 15 Απριλίου έχει δεσμευθεί για ακόμη μία φορά ότι όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε θα μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά θα ληφθούν και άμεσα νέα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής ενίσχυσης».

«Δύο εβδομάδες μετά, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε άρον-άρον να προαναγγείλει τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου. Μπορεί να έχει μία χρονοκαθυστέρηση, αλλά ακόμη και έτσι καλωσορίζουμε τη μεταστροφή του προέδρου της ΝΔ», τόνισαν και υπογράμμισαν: «Ο κ. Μητσοτάκης θα περιμένει και όλα θα γίνουν στην ώρα τους και θα τα ψηφίζει ένα-ένα».



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]