ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πωγωνιανή :Το Γεωργικό Σχολείο της Κιβωτού του Κόσμου!

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου δίνει έμφαση στη εκπαίδευση των παιδιών σε δραστηριότητες του Πρωτογενή Τομέα. Με την έναρξη της λειτουργίας του Σπιτιού Φιλοξενίας της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή τέθηκε σε λειτουργία το δημοτικό σχολείο του χωριού που παρέμενε κλειστό επί σειρά ετών. Επιπλέον, το γυμνάσιου του χωριού ενισχύθηκε με σημαντικό αριθμό μαθητικού δυναμικού. Η Κιβωτός του Κόσμου συμπληρώνει καθημερινά το σχολείο των παιδιών εφαρμόζοντας προγράμματα που στόχο έχουν να τα εκπαιδεύσουν και να τους δώσουν σημαντικές επαγγελματικές διεξόδους στους τομείς της γεωργίας και της ζωικής παραγωγής. Τα εργαστήρια του Γεωργικού μας Σχολείου. Όπου τα παιδιά παρακολουθούν καθημερινά, είναι τα παρακάτω:

Το Θερμοκήπιο: Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν καθημερινά τους κήπους τους. Το κάθε ένα έχει την ευθύνη του δικού του κήπου, οπότε κατά συνέπεια ότι σπέρνει θερίζει! Με τη λειτουργία του Θερμοκηπίουη παραγωγή μας είναι αμείωτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η παραγωγή του κήπου μας αποτελείται από πεντανόστιμες ντομάτες, φασολάκια, φράουλες, κρεμμυδάκια, καλαμπόκια, σπανάκια, μαρούλια και πολλά ακόμη οπωροκηπευτικά.
Ο κήπος με τα αρωματικά φυτά και βότανα: Οι μικροί μας κηπουροί έχουν αναλάβει την καλλιέργεια του κήπου μας που αποτελείται από αρωματικά φυτά και βότανα, όπως είναι οι τούγιες, η λουΐζα, το θυμάρι, και η λεβάντα κ.α Έτσι, μαθαίνουν την παραγωγική διαδικασία με σεβασμό απέναντι στη φύση.
Η φάρμα: Σε ημερήσια βάση τα παιδιά ασχολούνται με τη φροντίδα των ζώων της φάρμας μας (αρνάκια, κατσικάκια, μοσχαράκια, κοτούλες, αλογάκια, χήνες, πάπιες κ.α.). Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητες και δεξιότητες τους, να γίνονται υπεύθυνα άτομα και να έχουν διαρκή επιμόρφωση και εξειδίκευση σε τομείς που θα βοηθήσουν τα ίδια και τον τόπο τους μελλοντικά..
Εργαστήριο Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων: Το Εργαστήριο λειτουργεί με επιτυχία τους τελευταίους έντεκα μήνες και το Σπίτι μας έχει γεμίσει με μυρωδιές, χρώματα, γλυκές και αλμυρές δημιουργίες φτιαγμένες με πολύ κέφι και μεράκι από τα χέρια των παιδιών μας. Με την καθοδήγηση ανθρώπων με γνώσεις στην ζαχαροπλαστική τα παιδιά παρασκεύασαν πεντανόστημα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Το πρωινό μας πλέον περιλαμβάνει μαρμελάδα με γεύση φράουλα, ροδάκινο και πορτοκάλι, τέσσερα εσπεριδοειδή ενώ πολλές από τις ιστορίες μας γύρω από το τζάκι συνοδεύονται με γλυκό του κουταλιού μήλο κανέλα, λεμόνι, μανταρίνι και σταφύλι. Από το εργαστήριο μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο παραδοσιακός τραχανάς που κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνεται ανάρπαστος.
Το εκθετήριο μας: Η χαρά του ανθρώπου δεν είναι μόνο να δημιουργεί αλλά και να μοιράζεται. Τα προϊόντα μας λοιπόν βρίσκονται στο Εκθετήριο μας και μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί και να απολαύσει τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, την ποικιλία των σαλτσών μας, τα χειροποίητα καλλυντικά σαπούνια, τη ρίγανη από το βουνό μας και τον τραχανά μας. Η παρασκευή των προϊόντων γίνεται ανάλογα με την εποχή και τους καρπούς που προσφέρει η φύση απλόχερα.
Το Μελισσοκομείο μας: Η Πωγωνιανή σαν μια ορεινή τοποθεσία προσφέρει μια από τις πιο γευστικές και ιδιαίτερες ποικιλίες μελιού. Ο μελισσοκόμος οφείλει να περικλείει με αγάπη και ενδιαφέρον τη δουλειά του προκειμένου να έχει και το αντίστοιχο επιθυμητό αποτέλεσμα που θα το γευτεί στη συνέχεια και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το Εργαστήριο Μελισσοκομικής Τέχνης της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στη μελισσοκομεία, να έρθουν σε επαφή με την διαδικασία παρασκευής μελιού, βασιλικού πολτού, κηραλοιφών αλλά ακόμη και την κατασκευή κεριών. Είναι μια τέχνη που θα αποκτήσουν όχι μόνο γνώση και δεξιότητες αλλά θα τους διδάξει την υπομονή και την επιμονή παράλληλα. Το Εργαστήριο μας διαθέτει τον απαραίτητο μελισσοκομικό εξοπλισμό. Τα μελισσάκια είναι τοποθετημένα σε κατάλληλα σημεία και τα παιδιά έχουν αναλάβει την φροντίδα τους με την καθοδήγηση και την εποπτεία έμπειρων μελισσοκόμων.
Το Τυροκομείο μας: Η Ήπειρος σαν μια ορεινή και κτηνοτροφική περιοχή έχει παράδοση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να κατευθύνουμε τα παιδιά μας και προς αυτή την τέχνη. Στο Τυροκομείο μας τα παιδιά θα εκπαιδεύονται στην παρασκευή λευκών και κίτρινων τυριών, παραδοσιακού γαλοτυριού, βουτύρου και γιαουρτιού. Η πρώτη ύλη, δηλαδή το γάλα, είναι βιολογικής προέλευσης και θα προέρχεται από τα ζώα της φάρμας μας, οπότε η εγγύηση της ποιότητας είναι εξασφαλισμένη και τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα θα πηγαίνουν κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου που θα στεγαστεί το Τυροκομείο μας.
πηγή facebook
Ενας Θησαυρος στο Πωγωνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]