74.143 άτομα εξυπηρετήθηκαν από τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες το 2018

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.)

Σημαντική είναι η συμβολή του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, που εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.

Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» ενώ η φιλοσοφία του εντάσσεται στον κεντρικό στόχο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συμφιλίωση της Αστυνομίας με την κοινωνία.

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες συμβάλλουν στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών.

Από την ανάλυση των δεικτών της δραστηριότητάς τους, προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα στην ανταπόκριση τους σε ολόκληρη της χώρα, ενώ αυξητική τάση παρουσιάζει η επισκεψιμότητα τους σε ιδιώτες και Φορείς.

Αποτέλεσμα αυτής της ανταπόκρισης είναι αφενός η πρόληψη – αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών, αφετέρου η ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας με τους πολίτες και τους Φορείς των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, παράγοντες που συντελούν καθοριστικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, βελτιώνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, μέσω της παροχής επιτόπιων υπηρεσιών και διασφαλίζοντας την άμεση επιχειρησιακή ανταπόκριση σε ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα το έτος 2018, ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με τους αστυνομικούς των Κ.Α.Μ., τουλάχιστον (
74.143) άτομα και (6.193) εκπρόσωποι διάφορων Φορέων.

Παράλληλα πραγματοποίησαν (11.549) δρομολόγια ενώ ανταποκρίθηκαν συνολικά σε (19.124) περιπτώσεις αστυνομικού ενδιαφέροντος. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν εξυπηρέτηση αιτημάτων πολιτών, θεωρήσεις γνησίων υπογραφής, παροχή οδηγιών και συμβουλών ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντος, στους κατοίκους των περιοχών, για την πρόληψη έκνομων ενεργειών σε βάρος τους, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση δυσμενών και ακραίων καιρικών φαινομένων, επίλυση διαφορών, παροχής συνδρομής – βοήθειας και βεβαίωση παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Επιπλέον, πραγματοποίησαν (8.085) ελέγχους οχημάτων και (8.817) αστυνομικούς ελέγχους σε άτομα, στο πλαίσιο των οποίων προσήχθησαν σε τοπικές αστυνομικές Υπηρεσίες (70) άτομα και συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα (14) άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του θεσμού, συγκριτικά με το 2017, έχουν ως εξής:

Αστυνομικός της Γειτονιάς
Σημαντικά αποτελέσματα επέδειξε και ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», ο οποίος πλέον εφαρμόζεται σε (39) Αστυνομικά Τμήματα, αστυνομεύει (104) γειτονιές και απασχολεί (199) Αστυνομικούς, σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, εφαρμόζεται σε (13) Αστυνομικά Τμήματα στο νομό Αττικής (Καλλιθέας, Πατησίων, Παγκρατίου, Βύρωνα, Α΄ Αχαρνών, Αγ. Αναργύρων, Α΄ Περιστερίου, Α΄ Γλυφάδας, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Νίκαιας, Δημοτικού Θεάτρου και Μοσχάτου), σε (4) Αστυνομικά Τμήματα στο νομό Θεσσαλονίκης (Κορδελιού- Ευόσμου, Τούμπας - Τριανδρίας, Χαριλάου - Αναλήψεως και Αμπελοκήπων - Μενεμένης) και σε (22) Αστυνομικά Τμήματα στη λοιπή Χώρα (Κιλκίς, Παιονίας, Γουμένισσας, Σερρών, Βέροιας, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Λάρισας, Βόλου, Ηρακλείου & Χανίων Κρήτης, Ρόδου, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Κέρκυρας, Χαλκίδας, Λαμίας, Β΄ Πατρών, Γ΄ Πατρών, Αιγιαλείας και Αγρινίου).

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής (2015-2019) της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η φιλοσοφία του βασίζεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, περιλαμβάνοντας σειρά δράσεων τόσο προληπτικού, όσο και αποτρεπτικού χαρακτήρα, για την προστασία και εξυπηρέτηση των κατοίκων σε γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από την ανάλυση και αξιολόγηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων της δραστηριότητας των Αστυνομικών της Γειτονιάς, προκύπτει ότι το έτος 2018, αυξήθηκε η ανταπόκρισή τους, αποτελώντας έτσι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της γειτονιάς, που συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Αναλυτικότερα, το έτος 2018 οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς», πραγματοποίησαν συνολικά (156.244) δράσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες περιλάμβαναν επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα - γνωριμίας με τους πολίτες σε οικίες και καταστήματα, ανταπόκριση σε πολλά αιτήματα καθημερινότητας των πολιτών, επίλυση μικροδιαφορών ή προβλημάτων, καθώς και διευθέτηση θεμάτων διοικητικής φύσεως κ.ά.

Επίσης, ανέπτυξαν και ενίσχυσαν συνεργασίες με τοπικούς Φορείς (Δήμους, σχολεία, Συλλόγους, Εκκλησίες), ενώ συμμετείχαν σε πλήθος εκδηλώσεων που διοργάνωσαν τοπικοί και λοιποί φορείς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συμμετείχαν στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων για διάφορα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, με τη συχνή παρουσία των «Αστυνομικών της Γειτονιάς» έξω από τα τραπεζικά καταστήματα των περιοχών τους, συνέβαλαν καθοριστικά στην αποτροπή έκνομων ενεργειών και τη διασφάλιση της ασφαλούς επίτευξης διατραπεζικών συναλλαγών μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων - Α.Τ.Μ.

Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και με σκοπό την προστασία των μαθητών από κάθε κίνδυνο, εντατικοποίησαν τις διελεύσεις τους έξω από τα σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων, κυρίως κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.

Πιο αναλυτικά η δραστηριότητα και το σύνολο των παρεμβάσεων των «Αστυνομικών της Γειτονιάς» στην Επικράτεια κατά το έτος 2018 αποτυπώνεται ως εξής:

Τοπικός Αστυνόμος

Σημαντική είναι η συμβολή του καινοτόμου θεσμού του «Τοπικού Αστυνόμου» ο οποίος εφαρμόζεται από τον Μάρτιο 2017, και εισήχθη στο βασικό περιφερειακό σύστημα επικοινωνίας και αστυνόμευσης, με την προοπτική να αποτελέσει βασικό παράγοντα αναβάθμισης της αστυνομικής παρουσίας και δράσης στην Ελληνική περιφέρεια.

Λειτουργεί σε (46) Δημοτικές-Τοπικές κοινότητες με ισάριθμους Αστυνομικούς και αναπληρωτές αυτών στις παρακάτω περιοχές: Μαραθώνα Δήμου Μαρθώνα, Δρυόπης Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, Μάκρης Δήμου Αλεξανδρούπολης, Λεβιδίου Δήμου Τριπόλεως, Λαγκαδίων Δήμου Γόρτυνας, Νεοχωρίου Δήμου Νικολάου Σκουφά, Πύλης Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας, Σιδηρόνερου Δήμου Δράμας, Βασιλικού & Αυλίδας Δήμου Χαλκιδέων, Πελοπίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδραβίδας Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αγίας Βαρβάρας & Κρουσώνα Δήμων Γόρτυνας & Μαλεβιζίου Ηρακλείου, αντίστοιχα, Δερβιζιάνων Δήμου Δωδώνης, Καλπακίου Δήμου Πωγωνίου, Μηλιωτάδων Δήμου Ζαγορίου, Ανθηρού Καρδίτσας Δήμου Αργιθέας, Ευρωπού & Αξιούπολης Δήμου Παιονίας, Βελβεντού Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, Τσοτυλίου Δήμου Βοΐου, Πλατύκαμπου Δήμου Κιλελέρ, Ραψάνης & Αιγάνης Δήμου Τεμπών, Μόριας & Ερεσού Δήμου Λέσβου, Καρυάς Δήμου Λευκάδας, Χώρας Δήμου Πύλου Νέστορος, Νέας Βύσσας Δήμου Ορεστιάδας, Μεταξάδων Δήμου Διδυμοτείχου, Λαβάρων Δήμου Σουφλίου, Κολινδρού Δήμου Κολινδρού, Πλαταμώνα Δήμου Ολύμπου, Σώστη Δήμου Ιάσμου -Ροδόπης, Μαυροθάλλασας Δήμου Βισαλτίας, Πρώτης Δήμου Αμφίπολης, Νέου Σκοπού Δήμου Εμμαν. Παπά, Γαρδικίου Ομιλαίων Δήμου Μακρακώμης, Υπάτης Δήμου Λαμιέων, Ερατεινής Δήμου Δωρίδας, Χανιώτης & Γαλάτιστας Δήμων Κασσάνδρας & Πολυγύρου-Χαλκιδικής αντίστοιχα.

Το έτος 2018 οι «Τοπικοί Αστυνόμοι», πραγματοποίησαν συνολικά (52.874) δράσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες περιλάμβαναν επισκέψεις πολιτών και Φορέων, θεωρήσεις εγγράφων, παροχή πληροφοριών, διευθέτηση παραπόνων – διαφορών, μηνύσεις κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]