ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ο πολύτιμος ρόλος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το 2018

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το έτος 2018 ανέπτυξε πλήθος δράσεων αφενός στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού και αφετέρου στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Για την εκπλήρωση της αποστολής της, συνεργάστηκε με άλλες καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ μεγάλος όγκος πληροφοριών διακινήθηκε από και προς τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και ειδικότερα την Εθνική Μονάδα Europol , το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών – Interpol και το Τμήμα SIRENE .

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), της Europol και της Interpol καθώς επίσης και στην υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud, Child Sexual Exploitation και Cyber Attacks) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT).

Ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι η λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Διαδικτυακού Κινδύνου “Cyber Alert”, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπου εξειδικευμένοι αστυνομικοί διαχειρίζονται καταγγελίες των πολιτών που λαμβάνουν μέσω:

του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 11188,
μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα ccu@cybercrimeunit.gov.gr
των ψηφιακών εφαρμογών για φορητές συσκευές "Cyberkid" και  "Feel Safe" και
της διαδικτυακής πύλης (Portal), http://portal.astynomia.gr, της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν καταγγελίες - αιτήσεις Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (e-crime) προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μάλιστα με τη λειτουργία του αναβαθμισμένου τηλεφωνικού κέντρου, αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που παρέχει το πρωτόκολλο επικοινωνίας VoIP (Voice over IP), επιτυγχάνεται η πλέον βέλτιστη διαχείριση κλήσεων των πολιτών, που καλούν στον παραπάνω πενταψήφιο αριθμό, με κόστος αστικής χρονοχρέωσης, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων (αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων).

Μέσα από ένα διαδραστικό ηχητικό μήνυμα ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί και να επιλύσει το πρόβλημα για το οποίο κάλεσε αυτοματοποιημένα, είτε ακολουθώντας οδηγίες ανηρτημένες στη ιστοσελίδα www.cyberalert.gr της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε υποβάλλοντας ηλεκτρονικά

την καταγγελία του με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα στον καλούντα να συνομιλήσει απευθείας με εξειδικευμένο αστυνομικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή της αντίστοιχης Υποδιεύθυνσης στη Βόρεια Ελλάδα, ανάλογα με τη γεωγραφική του θέση.

Σύνολο υποθέσεων

Ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το έτος 2018 ανήλθε σε (4.857). Ο αριθμός αυτός αναφέρεται σε σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ξεχωριστό προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κ.λπ.



Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol, Europol, SIRENE), η Διεύθυνση διαχειρίστηκε (1.096) αιτήματα συνεργασίας.

Τα αιτήματα αφορούσαν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα και αφορούσαν σε πορνογραφία ανηλίκων, διαδικτυακές απάτες, υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις.

Συλλήψεις – Απόδοση κατηγοριών

Συνελήφθησαν συνολικά (42) άτομα για τα ακόλουθα αδικήματα:



Σε ορισμένους από τους ανωτέρω συλληφθέντες αποδόθηκαν επιπλέον κατηγορίες (λ.χ. για πορνογραφία ανηλίκων αλλά και για προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ.).

Αναγγελία προθέσεων αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου

Αξιοσημείωτη ήταν ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον κατάλληλο χειρισμό και αποτροπή (368) περιπτώσεων εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.



Εισαγγελικές παραγγελίες

Κατά το έτος 2018, διαβιβάσθηκαν προς εκτέλεση στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (3.560) Εισαγγελικές Παραγγελίες για Προκαταρκτική Εξέταση ή Προανάκριση, από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας.

Από τις παραπάνω παραγγελίες, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβιβάσθηκαν (2.768) και στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (792).

Σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το έτος 2018

Στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea X» ολοκληρώθηκε η έρευνα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος διαχειριστών (16) ιστοσελίδων, που προωθούσαν και πωλούσαν μέσω διαδικτύου πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο
Συμμετοχή σε διεθνή επιχείρηση, υπό το συντονισμό της Europol , για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συνδρομητικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο ( σχετικό δελτίο τύπου )
Συμμετοχή, από 18 έως 22 Ιουνίου 2018, σε διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα των αερομεταφορών. Συνελήφθησαν (13) άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος (25) ατόμων ( σχετικό δελτίο τύπου )
Συμμετοχή σε διεθνή αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) υπό το συντονισμό και την υποστήριξη της Europol
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος (2) ημεδαπών, οι οποίοι εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες μέσω διαδικτύου. Εξιχνιάστηκαν συνολικά τριάντα μία (31) υποθέσεις ( σχετικό δελτίο τύπου )
Στο πλαίσιο ελέγχων για τον παράνομο στοιχηματισμό, λόγω της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018, σχηματίστηκε δικογραφία για (2) ιστότοπους, που παρείχαν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, χωρίς νόμιμη άδεια ( σχετικό δελτίο τύπου )
Συμμετοχή, από 9 έως 16 Οκτωβρίου 2018, στην 11η διεθνή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Pangea XI», που πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Interpol, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου
Σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος τριών ατόμων για απάτη και νοθεία τροφίμων που λάμβαναν χώρα μέσω ιστοσελίδων και με τη χρήση απατηλής διαφήμισης ( σχετικό δελτίο τύπου )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]