Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού Τετάρτη 15 Μαϊου ο τέταρτος εορτασμός

«ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ»
Τετάρτη 15 Μαϊου 2019 ο τέταρτος εορτασμός

«Σαν πάει ο Απρίλης δώδεκα
κι ο Μάης δεκαπέντε»

Έτσι ξεκινά ένα πολυφωνικό τραγούδι στο Πωγώνι, έτσι θα τραγουδήσουν πολλοί πολυφωνικοί όμιλοι, την Τετάρτη 15 Μαϊου, γιορτάζοντας, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, την «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού». Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Πολυφωνικού Καραβανιού το 2016, για την καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού, και από τότε καλωσορίζει στην διοργάνωσή της όλο και περισσότερους ομίλους, πόλεις και χώρες. Η «Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού» έχει καθιερωθεί για τις 14 Μάη αλλά, φέτος, σε συντονισμό διαφορετικών πόλεων και χωρών, θα γιορταστεί εκτάκτως την Τετάρτη 15 Μάη, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων.
Κάθε πόλη συμμετέχει με τη δική της, συλλογικά αυτοοργανωμένη γιορτή, με τον τρόπο που οι πολυφωνικοί όμιλοι της πόλης επιλέγουν. Ο Αθηναϊκός γιορτασμός θα ξεκινήσει από την πλατεία Συντάγματος, στις 5:30 μμ, με την αρχή μιας μεγάλης πολυφωνικής πατινάδας που θα κατηφορίσει την Ερμού και στις 6:15 μμ θα βρεθεί στο Θησείο, έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό. Από εκεί, η πατινάδα θα ανηφορίσει τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου και θα εισέλθει στον χώρο του Φιλοπάππου για να καταλήξει στις 6:45 μμ Λόφο των Μουσών, στο πανέμορφο Άνδηρο Πικιώνη. Εκεί θα γίνει η συμβολική εκδήλωση του εορτασμού, με τους πολυφωνικούς ομίλους να παίρνουν, η μια μετά την άλλη, το τραγούδι με φόντο την Ακρόπολη. Η γιορτή, με ελεύθερη πρόσβαση, θα ολοκληρωθεί πριν σκοτεινάσει.
Ο Λόφος των Μουσών, με την εμβληματική αναφορά του, είναι επίκεντρο του Αθηναϊκού εορτασμού της «Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Σε αυτό βοηθά η συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών και των εργαζομένων στον χώρο, τον οποίο οι όμιλοι σέβονται στο πέρασμά τους. Το τραγούδι ακούγεται όπως του πρέπει σε ένα τέτοιο χώρο, χωρίς μικρόφωνα, με φυσική ακουστική. Και, κάποια στιγμή, παρασύρει σε ηπειρώτικο, κυκλωτικό χορό.
Στον Αθηναϊκό εορτασμό έχουν δηλώσει συμμετοχή σειρά πολυφωνικών ομίλων, από διαφορετικές γενιές και περιοχές της Ηπειρώτικης πολυφωνίας. Θα είναι μαζί και πολυφωνικά σχήματα Αλβανών και Βούλγαρων μεταναστών. Η Γιορτή είναι ανοιχτή για όλα τα μέλη της Κοινότητας Πολυφωνίας που διαρκώς μεγαλώνει και ομορφαίνει κι έχει διαλέξει τον πολυτραγουδισμένο Μάη για την γιορτή της.
Η γιορτή ξεκίνησε με την εγγραφή του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Μάιος 2016) και φέτος γίνεται λίγο καιρό μετά την υποβολή πρότασης εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στις «Καλές Πρακτικές ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στον διεθνή κατάλογο της UNESCO, την πρώτη, διαχρονικά, πρόταση που υποβάλει η Ελλάδα στον κατάλογο. Θα το γιορτάσουμε στην “Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού” και στην 20η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού που διοργανώνει η “Άπειρος” (Πολυφωνικό Καραβάνι) το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας. Και οι δύο εκδηλώσεις, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., έχουν τεθεί, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ενώ το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Π.Σ.Ε. θα συμμετέχει στον εορτασμό.
Τετάρτη 15 Μάη, στην καρδιά του Μάη, στην καρδιά της Αθήνας!
Το πολυφωνικό τραγούδι γιορτάζει την ημέρα του, την “ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ”!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]