Ιωάννινα:10 ανεκπλήρωτοι στόχοι ;


Του Βαγγέλη Λάμπρη, πρώην Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ιωαννιτών.

Πριν από λίγες μέρες στις 26 Μαΐου, ο Γιαννιώτικος και Ηπειρώτικος Λαός , εξέλεξε τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο, της Α/θμιας και Β/θμιας Τοπικής Αυτ/σης.
Σε λίγες μέρες, στις 2 Ιουνίου, σε ορισμένους Δήμους, θα εκλέξει και τους επικεφαλής Δημάρχους. Στην πόλη μας θα επιλεγεί και θα εκλεγεί ο Δήμαρχος της ιστορικής και όμορφης πόλης μας.
Το νέο νομικό
πλαίσιο της απλής αναλογικής, οδήγησε πολλούς πολίτες στον δρόμο της ενασχόλησης με τα κοινά. Πολλές δημοτικές παρατάξεις, πολλοί υποψήφιοι, προγράμματα, προτάσεις, σκέψεις, απόψεις.
Οι περισσότερες κινήθηκαν στα καθιερωμένα προβλήματα της καθημερινότητας. Περιβάλλον, δρόμοι, φωτισμός, συγκοινωνία, νερό, τέλη, παιδικές χαρές, κατάλληλα σχολεία, κοινωνική προστασία κ.λπ. Ποιος μπορεί άλλωστε να διαφωνήσει σ’ αυτά;
Πέραν των ανωτέρω, υπάρχουν προβλήματα μεγαλύτερα, σοβαρά και αναγκαία για την ανάπτυξη της πόλης μας, η διεκδίκηση των οποίων πολλές φορές στο παρελθόν επιδιώχθηκε να δώσει λύση σ’ αυτά, χωρίς την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα. Παραμένουν άλυτα και δυσεπίλυτα. Απαιτούν σοβαρούς οικονομικούς πόρους. Μεγαλύτερη προσπάθεια, διεκδίκηση και κοινό αγώνα ΟΛΩΝ. Αρχών και λαού.
Χωρίς αποτελέσματα στα παρακάτω τα ενδεικτικώς αναφερόμενα προβλήματα, δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι η πόλη μας θα καταστεί μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, όπως την φαντάζονται και επιθυμούν όλοι οι κάτοικοί της.
1._ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Προτεραιότητα για την πόλη μας αποτελεί η ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος, για την στέγαση της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών της. Η υπάρχουσα κτιριακή υποδομή, ούτε κατάλληλη ούτε σύγχρονη θεωρείται, για μια πόλη από τις μεγαλύτερες και καλύτερες της χώρας. Η συγκέντρωση και λειτουργία όλων των Δημοτικών Υπηρεσιών σε ενιαίο χώρο, αποτελεί προϋπόθεση της καλής λειτουργίας και αποδοτικότητάς των.

2._ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Τα Γιάννενα, πόλη του πολιτισμού δεν διαθέτουν κατάλληλο και σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, ανάπτυξης της θεατρικής τέχνης. Πέρασαν περίπου είκοσι πέντε (25) χρόνια, όταν η τότε Δημοτική Αρχή (1994-98), προσπάθησε να δημιουργήσει σύγχρονο θέατρο στο κέντρο της πόλης (ΟΡΦΕΑΣ). Η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά ούτε και συνέχεια. Το αίτημα είναι κοινό και η διεκδίκησή του απαραίτητη.

3._ ΣΤΑΔΙΟ – ΓΗΠΕΔΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πολλές φορές κατά το παρελθόν έγιναν ενέργειες για την δημιουργία ΝΕΟΥ σύγχρονου Σταδίου-Γηπέδου για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών της νεολαίας της πόλης. Τη χρονική περίοδο των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, του 2004,  η πόλη αδικήθηκε. Η διεκδίκηση αυτού του στόχου, δεν επιτεύχθηκε. Η ανάγκη δημιουργίας ενός ΝΕΟΥ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ Σταδίου-Γηπέδου, μακρόν του κέντρου της πόλης, παραμένει. Η μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα των Ηπειρωτών, ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί παράλληλα, εάν και εφόσον αδυνατεί οικονομικά στην απόκτηση ιδιόκτητου Γηπέδου.

4._ 2ο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Για δύο σχεδόν δεκαετίες παραμένει ανεκπλήρωτο το δίκαιο αίτημα της πόλης, για ανέγερση κατάλληλου και σύγχρονου κλειστού Γυμναστηρίου. Η Δημοτική Αρχή, έχει ήδη διαθέσει κατάλληλη έκταση 17.000 τ.μ. στην περιοχή ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ, για τον σκοπό αυτό. Μία τέτοια αίθουσα, 2.000-3.000 θεατών, δεν θα βοηθούσε μόνο στην ανάπτυξη των αθλημάτων κλειστού στίβου, αλλά και άλλων εκδηλώσεων πολλαπλών χρήσεων. Θα συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας μεγάλης περιοχής της πόλης η οποία για πολλά χρόνια παρέμεινε υποανάπτυκτη.

5._ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ
Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, της περιοχής μας, αποτελεί η Ηπειρώτικη Ευεργεσία. Φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας. Αν η Ήπειρος έχει αποκλειθεί «ΕΥΑΝΔΡΟΣ», το οφείλει συν τοις άλλοις και στους μεγάλους Ευεργέτες της. Εθνικούς και Τοπικούς. Οι Έλληνες τους τιμούν. Οι Ηπειρώτες τους ευγνωμονούν. Πέραν όμως των μνημοσύνων, των εκδηλώσεων, της συγγραφής βιβλίων κ.λπ., η ανέγερση ΜΟΥΣΕΙΟΥ δεν θα ήταν μόνο απόδειξη της έλλειψης αχαριστίας στην μεγάλη τους προσφορά προς το Έθνος μας και την ιδιαίτερή τους Πατρίδα. Άλλωστε η νεολαία μας από ποιους θα παραδειγματιστεί, αν όχι πρωτίστως απ’ αυτούς;

6._ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η μεγάλη έκταση του Στρατοπέδου ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ, ανήκει στον Γιαννιώτικο Λαό, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της ιστορικής μας πόλης. Το δίκαιο αυτό αίτημα, ποτέ δεν υλοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους χρόνους, δεν εξυπηρετεί μεγάλες στρατιωτικές ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεών μας. Έκταση κατάλληλη και υπέροχη, για δημιουργία πάρκου αναψυχής, άθλησης και εκδηλώσεων. Η παραχώρησή της θα προσδώσει τεράστια υπεραξία στην πόλη και θα συντελέσει στην ικανοποίηση πολλών αναγκών στους κατοίκους της.

7._ ΠΑΡΚΟ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ-ΓΙΑΝΝΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ
Η κληροδοσία του ακινήτου του αειμνήστου Δημάρχου Ιωαννιτών Βασιλείου Πυρσινέλλα, το γνωστό μας «ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ», αποτελεί σημαντική προσφορά, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έτυχε και της καλύτερης αξιοποίησης. Η Δημοτική Αρχή, οφείλει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, σε ένα από τα καλύτερα στολίδια της πόλης. Απαιτούνταν σοβαρές προτάσεις, μελέτες, οικονομικοί πόροι. Πρωτίστως όμως απαιτείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατάταξη του προβλήματος στις βασικές και κύριες προτεραιότητες.


8._ ΛΙΜΝΗ-ΝΗΣΙ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ
Δύσκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί σε τι κατάσταση θα ήταν η πόλη μας, χωρίς την θαυμάσια Λίμνη της Το υπέροχο αυτό έργο της φύσης, αποτελεί το φωτοστέφανο της πόλης. Δύσκολα επίσης μπορεί κανείς να απαντήσει, εάν για την αξιοποίησή της έχει επιδειχθεί το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, τις προσπάθειες που έγιναν όντως κατά το παρελθόν και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Υπήρξαν όμως αρκετές; Ικανοποιεί το αποτέλεσμα της σημερινής κατάστασης; Οι περισσότεροι ίσως συμφωνήσουν ότι έγιναν σοβαρές βελτιωτικές ενέργειες, χωρίς όμως να επιφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Η κατάσταση και η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Λιμνών, πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο.

9._ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ
Πέρασαν δέκα (10) περίπου χρόνια, από την κατάθεση σημαντικής πρότασης, της Δημοτικής Αρχής, περί επέκτασης του σχεδίου πόλης σε εκτάσεις κτηματικής περιφέρειας Σταυρακίου-Κάτω Μαρμάρων-Νεοχωροπούλου, εκ των οποίων πολλές είναι Δημοτικές. Με σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό, οι σκέψεις απέβλεπαν στην δημιουργία νέου τμήματος επέκτασης, με αποτέλεσμα πολλαπλά οφέλη, όπως δυνατότητες των πολιτών εξασφάλισης οικοπεδικής έκτασης οικονομικά συμφέρουσας και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον Δήμο.

10._ ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ
Στα αθλητικά Γιάννενα, τα αθλήματα υγρού στίβου και  κυρίως εκείνο της κωπηλασίας, αποτελούν κυρίαρχα σπόρ. Η ύπαρξη της Λίμνης μας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.
Η κατασκευή σύγχρονου υγρού στίβου που υποσχέθηκε η κεντρική διοίκηση κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παραμένει ανεκπλήρωτη. Ο Σχοινιάς προτιμήθηκε, τα Γιάννενα περιμένουν. Τυχόν υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, θα συνέβαλε πολύ στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης και όχι μόνο. Αγνοούνται οι αιτίες της μη υλοποίησης του έργου.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι προτεραιότητες στην διακυβέρνηση της κάθε αυτοδιοικητικής αρχής, είναι πρωτίστως αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών και προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των, αλλά και η διαρκής διεκδίκηση και επίλυση, των αναγκαίων προβλημάτων, όσο και αν θεωρούνται μεγάλα ή δισεπίλυτα, αρκεί να είναι αναγκαία, για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της πόλης ή της ευρύτερης περιοχής.
Στην δεύτερη προτεραιότητα (αναγκαία έργα), όπως θεωρούνται τα παραπάνω περιγραφόμενα, παρά τις προσπάθειες των Αυτοδιοικητικών αρχών, δεν υπήρξε η απαιτούμενη αποτελεσματικότητα. Οι αιτίες είναι κυρίως δύο. Η έλλειψη σοβαρών οικονομικών πόρων και η συνδρομή της κεντρικής εξουσίας. Παραμένουν λοιπόν τα προβλήματα άλυτα αλλά και διεκδικήσιμα. Η λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, στηριζόμενη στην συνεργασία περισσότερων παρατάξεων, αποτελεί πλεονέκτημα καλύτερης και αποδοτικότερης διεκδίκησης των παραπάνω σοβαρών και δύσκολων προβλημάτων και της επίλυσής των.
Η Δημοτική Αρχή της επόμενης τετραετίας, θα κριθεί και από την αποτελεσματικότητα των παραπάνω προτεραιοτήτων. Και η κρίση θα είναι δίκαιη, αλλά και αυστηρή. Τότε θα ομιλούμε με πειστικότητα στους πολίτες και για «ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» και για «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]