Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας:Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 10&11 Μαΐου

Παρασκευή 10 & Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Διοργανώνονται σε σταθερή βάση από το 2012 με μεγάλη συμμετοχή φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και οργανισμών.
Τη φετινή χρονιά οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 12 Μαΐου σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των στόχων της επικοινωνιακής δράσης συγκαταλέγεται η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό σχολείο Πάργας, τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου - Λευκάδας και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης διοργανώνουν εκδηλώσεις που σχετίζονται με το μοναδικό πολιτιστικό αλλά και περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής μας.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 09:00-13:00, με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής δράσης στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Πάργας με μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Πάργας.
Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις 09:45 π.μ. στο Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου - Λευκάδας.
Αρχικά θα γίνει αναφορά στα μνημεία της Νικόπολης και κυρίως τις βασιλικές της παλαιοχριστιανικής περιόδου, στις οποίες απεικονίζονται υδρόβια πτηνά και ποικίλα είδη ψαριών. Θα ακολουθήσει ομιλία για τη γνωριμία με το πλούσιο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας μας, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους πουλιών της Μεσογείου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι η διασύνδεση των ποικίλων ειδών που διαβιούν σήμερα στο οικοσύστημα του Αμβρακικού με τις απεικονίσεις υδρόβιων πτηνών, ιχθύων και φυτών που απεικονίζονται στα ψηφιδωτά της Νικόπολης.
Μετά το πέρας της ενημέρωσης, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου – Λευκάδας, θα γίνει παρουσίαση του οικοσυστήματος της περιοχής και παρατήρηση πουλιών, με κιάλια και τηλεσκόπια, στη θέση «λιμνοθάλασσα Τσοπέλι» (απόσταση περίπου 10 χλμ. από το Ναυτικό Μουσείο).
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στη Σαρακατσάνικη Στάνη, πλησίον της λιμνοθάλασσας, ένα υπαίθριο λαογραφικό μουσείο αφιερωμένο στη Σαρακατσάνικη ζωή και παράδοση. Στα υφαντά και τα κεντήματα των Σαρακατσαναίων υπάρχουν ποικίλες απεικονίσεις πτηνών. Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με εικαστικό εργαστήρι στο χώρο της στάνης.
Στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης θα διανεμηθεί δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο, κονκάρδες και σελιδοδείκτες με θέμα τις πράσινες πολιτιστικές διαδρομές.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρχαιολόγο κα Πολυξένη Μπάρκα στο τηλ. 2682089890 ή με την υπεύθυνη του γραφείου τύπου του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κόλπου - Λευκάδας, κα Σταυρούλα Καραβά στο τηλ. 2681071919.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Ανθή Αγγέλη, αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]