«Γιάννενα Νέα Εποχή» Αυτή είναι η πρόταση της παράταξης για την αποκατάσταση &επανάχρηση διατηρητέων

Πρόταση για την αποκατάσταση κι επανάχρηση διατηρητέων
Την πρόταση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για την αποκατάσταση και την επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων και την ανάπλαση περιοχών ιδιαίτερης ιστορικής κι αρχιτεκτονικής σημασίας κατέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που σκοπό έχει να διασώσει μέρος της ιστορικής μνήμης και να δώσει ανάσα στους ιδιοκτήτες διατηρητέων που αδυνατούν να τα συντηρήσουν.
Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών πόλεων, θα καταρτίσει πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το οποίο θα αναζητήσει πόρους είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χωρίς να υπάρξει κανένα κόστος για τους ιδιώτες.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη αποκατάστασης και επανάχρησης των χαρακτηρισμένων διατηρητέων κτιρίων. Για μία πόλη με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση και με σημεία αναφοράς κρίνουμε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα η ανάπλαση περιοχών ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία της όπως για παράδειγμα η περιοχή στο τζαμί Καλούτσιανης.
Στην κατεύθυνση αποκατάστασης και επανάχρησης κτιρίων δραστηριοποιούνται ήδη σύλλογοι, φορείς και εταιρικά σχήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η παράταξή μας θέτει ως στόχο την παρέμβαση στο ζήτημα με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το  οποίο θα αναζητήσει πόρους είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», τόνισε ο κ. Ελισάφ.
Βασικοί άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης είναι:
Καταγραφή των διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων  (μητρώο) με ταυτόχρονη λεπτομερή περιγραφή της δομικής τους κατάστασής  και του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.
Καταγραφή  των ενοτήτων παραδοσιακών κτιρίων οι οποίες μπορούν να αναμορφωθούν και να αξιοποιηθούν λειτουργικά, πολιτισμικά και αισθητικά.
Σύνταξη των αναγκαίων μελετών για την ωρίμανση των έργων και προσδιορισμός των τρόπων χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων, ειδικά αυτών που ανήκουν σε ιδιώτες.
Καθορισμός των φορέων ή των σχημάτων φορέων που θα υλοποιήσουν τα έργα αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων (τεχνικές υπηρεσίες, οικοδομικοί συν/σμοί , πολιτιστικοί φορείς, κλπ).
Κατηγοροποίηση των παρεμβάσεων κατά περιοχή και κτίριο όπως: α) επισκευή στεγών για την προστασία των κτιρίων και ανακατασκευή όψεων, κυρίως στις ενότητες του ιστορικού κέντρου, β) πλήρης αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση των διατηρητέων κτιρίων που έχουν αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.
Διαμόρφωση ενός προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων με παραδοσιακά υλικά (κεραμίδια, διακοσμητικά πλακίδια, μεταλλικές κατασκευές κλπ),όπως και επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών τεχνιτών που εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους για την αποκατάσταση κτιρίων.
Σύνδεση των προτεινόμενων παρεμβάσεων με προγράμματα σπουδών αλλά και με μεταπτυχιακά προγράμματα αρχιτεκτονικών σχολών.
Καθορισμός κινήτρων για την μετακίνηση ή εγκατάσταση επιχειρήσεων στις περιοχές όπου πρόκειται  να αποκατασταθούν παραδοσιακά κτίρια.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος,
για την αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων είναι η σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών. Οι μελέτες αυτές είναι το προαπαιτούμενο για την ένταξη των προτεινόμενων παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]