Ιωάννινα:Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου[γραφήματα]

"Η ανάγνωση και ερμηνεία των αριθμών και των στοιχείων έχουν τη σημασία τους μόνο αν ακουμπούν και στηρίζονται στην πραγματική αξιολόγηση των πολιτών. Αν οι αριθμοί μεταφράζονται σε υπηρεσίες ποιότητας προς  τους λήπτες που τις έχουν ανάγκη."σημείωσε σήμερα  κατά τη διάρκεια του απολογισμού ,ο διοικητής του Νοσοκομείου .
H διοίκηση δρομολόγησε τη μέθοδο της Διοίκησης με στόχους. Στο πλαίσιο της κατάρτισης της στοχοθεσίας, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι,τέθηκε ως στόχος η καταγραφή της γνώμης των πολιτών για τις υπηρεσίες που παρέχει το ΠΓΝΙ. Από το Σεπτέμβριο του 2018 που ξεκίνησε η καταγραφή μέχρι τώρα έχουν συλλεχτεί 1460 ερωτηματολόγια. Η δυναμική εξέλιξη της διαδικασίας των ερωτηματολογίων μας παρέχει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα των μέτρων και των προσπαθειών βελτίωσης και θεραπείας των κακώς κείμενων.
 Στα επόμενα διαγράμματα παρουσιάζεται η άποψη των πολιτών για τις υπηρεσίες του ΠΓΝΙ που καταγράφηκαν από το Σεπτέμβριο του 2018 έως το Μάρτη του 2019.
Με βάση τις επισημάνσεις των πολιτών αλλά και τις εκτιμήσεις των εργαζομένων του ΠΓΝΙ έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες από τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του, προκειμένου να θεραπευτούν τα αδύνατα σημεία του Νοσοκομείου
1. Ποσότητα και Ποιότητα του Φαγητού

Η περίπτωση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού αποδεικνύει πως η άποψη των πολιτών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών. Ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν όπως:
Ανανέωση εξοπλισμού της κουζίνας
Ενίσχυση του προσωπικού
Καλλίτερη οργάνωση και έλεγχος
Βελτίωση του μενού
απέδωσαν τα πρώτα αποτελέσματα
Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζονται οι προσπάθειες  και προγραμματίζεται η εισαγωγή  τοπικών προϊόντων  στην κουζίνα του Νοσοκομείου.
 Έτσι, στις 17 Απριλίου 2019 προγραμματίζεται  ημερίδα ενημέρωσης των παραγωγών για τα είδη που χρησιμοποιούνται  τις ποσότητες που απαιτούνται , τη διαδικασία προμηθειών κλπ. 
2. Κρεβάτια-Στρώματα-κλινoσκεπάσματα

Στο θέμα αυτό αποτυπώνεται η διαχρονική υποβάθμιση των υποδομών του νοσοκομείου. Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός μετρά 30 χρόνια με ελάχιστες προσθήκες κυρίως σεντονιών και κουβερτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Προϊστάμενες των Κλινικών βρισκόταν χρεωμένες μέχρι πρόσφατα με κλινικό ιματισμό (σεντόνια κλπ) που είχε καταστραφεί εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα τα γερασμένα πλυντήρια ιματισμού με τις συχνές βλάβες οδηγούν σε σημαντικές καταστροφές του ιματισμού και κατά συνέπεια στη συχνή εμφάνιση ελλείψεων. 
 Μόλις πρόσφατα με ευθύνη της Διοίκησης αποτυπώθηκε με σαφήνεια η υφιστάμενη πραγματικότητα. Η κατάσταση αυτή δυσκόλευε ακόμα και τη διαδικασία νέων προμηθειών χωρίς αυτό να είναι κατ’ ανάγκη θέμα οικονομικό. Νέες προμήθειες βρίσκονται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα αναζητείται ο βέλτιστος τρόπος διαχείρισής του.
Η αντικατάσταση των πλυντηρίων με χρηματοδότηση που εντάχθηκε στο ΠΔΕ της Περιφέρειας ύψους 1.289.500€ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη λύση. Ο σχεδιασμός είναι να στηθεί μια δομή πλυντηρίων που να εξυπηρετεί το σύνολο των δομών υγείας στην περιοχή συμβάλλοντας έτσι σε μια σημαντική οικονομία κλίμακας. 
Στο θέμα των κλινών νοσηλείας, έχουν ήδη εγκριθεί συνολικά 939.000€ από του Υπουργείο Υγείας για την προμήθεια 400 σύγχρονων πλήρως εξοπλισμένων ηλεκτρικών κλινών νοσηλείας και η διαδικασία προμήθειάς τους βρίσκεται σε εξέλιξη.Η Δοίκηση αναζητά  τη χρηματοδότηση ακόμα 300 κλινών και ελπίζει πως σύντομα θα βρεθεί λύση με τη συμβολή των αρμόδιων φορέων.

3. Επάρκεια προσωπικού

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης του ΠΓΝΙ με προσωπικό. Η σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας το 2018 κατά ~50.000 και η συνεχιζόμενη αυξητική τάση δημιουργεί συνεχώς νέες ανάγκες. Με δυσκολία μπορούν να γίνουν βήματα ανάπτυξης νέων καινοτόμων  ιατρικών αντικειμένων και τεχνικών. Η Διοίκηση στην προσπάθειά της να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό προχώρησε σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων επικουρικού Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Παρά το γεγονός ότι η μορφή αυτή κάλυψης των πάγιων αναγκών δεν μας βρίσκει σύμφωνους δεν έχουμε στη διάθεσή μας άλλο εργαλείο να χρησιμοποιήσουμε.
Ήδη το α΄ τρίμηνο του 2019 προσελήφθησαν επιπλέον και αυξήθηκε η στελέχωση του Νοσοκομείου με:
3 μόνιμους Ιατρούς Ε.Σ.Υ.
3 Επικουρικούς Ιατρούς
12 Ειδικευόμενους Ιατρούς
6 μόνιμους υπαλλήλους σε άλλες Δ/νσεις 
  Αναμένοντας το διορισμό 10 μόνιμων Ιατρών που θα καλύψουν τις ανάγκες του ΤΕΠ και 20 μόνιμων υπαλλήλων που προβλέπεται να προληφθούν με την προκήρυξη  2/2019 προχωρήσαμε στο προγραμματισμό και τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη επιπλέον 18 Επικουρικών Ιατρών και 99 εργαζόμενων από τις υπόλοιπες ειδικότητες. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η πρόσληψή τους.  Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη ειδικευμένων Ιατρών σε ορισμένες ειδικότητες σε εθνικό επίπεδο, όπως πχ Αναισθησιολόγων, προκαλεί αλυσιδωτές επιπλοκές στη λειτουργία του Νοσοκομείου (Αναμονή στα χειρουργεία, αδυναμία αξιοποίησης του συνόλου των υποδομών κλπ) 
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες κάλυψης των αναγκών με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]