Σημαντική επίσκεψη Τσίπρα σήμερα στα Σκόπια με 9 υπουργούς και 120 επιχειρηματίες

Το πρόγραμμα, οι όμιλοι που συμμετέχουν και η συνέντευξη του υπουργού Επικοινωνίας Ρ. Ποπόβσκι.
Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια πλέον Μακεδονία πραγματοποιείται σήμερα
Τρίτη για την υπογραφή σημαντικών διακρατικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού συνοδεύεται με μία εντυπωσιακή σε αριθμό αντιπροσωπεία περίπου των 120  μεγαλύτερων επιχειρηματικών Ομίλων στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Επικοινωνιών και Διαφάνειας της Βόρειας Μακεδονίας, Ρόμπερτ Ποπόβσκι τονίζει πως «στην Ευρώπη θα θέλαμε να δείξουμε ότι ο εθνικισμός προκαλεί μεγάλες ζημιές, που κατόπιν χρειάζονται δεκαετίες ή και αιώνες για να διορθωθούν». Τονίζει ότι παρά την παραπληροφόρηση στη χώρα του, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υποστήριξη του κόσμου στη Συμφωνία των Πρεσπών που «πριν από τρείς μήνες είχε χαμηλή απόδοση, βρίσκεται πλέον στο 55% γιατί τώρα πια έχει γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία δίνει ευκαιρίες. Όχι μόνο τη φιλία ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά και την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις μεγάλες περιφερειακές ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό σημαίνει καλύτερη ζωή για τον πολίτη».

Το πρόγραμμα και η ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες και οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

- Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

-Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016

-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. To απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο ταξίδι 10 υπουργοί: Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στην επιχειρηματική αποστολή για την οποία βεβαίως εκφράστηκε άρνηση συμμετοχής από Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι μεγάλων Ομίλων όπως Μυτιληναίου, Περιστέρη, Κοντοµηνά, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου, Στασινόπουλου, Κόκκαλη,  ΣΙ∆ΕΝΟΡ, Promitheus Gas, ∆ΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Α∆ΜΗΕ, Motor Oil, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, ΑPIVITA και πλήθος μεγάλων επιχειρήσεων από τη Βόρεια Ελλάδα.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]