Πακέτο επενδύσεων €4 δισ. σε 10 κράτη-μέλη ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ποια έργα πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα
Την επένδυση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 4 δισ. ευρώ σε 25 μεγάλα έργα υποδομής σε 10 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.

«Τα 25 αυτά έργα αποτελούν ισάριθμα παραδείγματα τρόπων με τους οποίους η ΕΕ εργάζεται για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών μας, από τη βελτίωση του πόσιμου νερού έως την παροχή ταχύτερων σιδηροδρομικών μεταφορών και τη λειτουργία σύγχρονων νοσοκομείων», σημείωσε η κ. Κρέτσου, προσθέτοντας ότι κατά την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, έχουν εγκριθεί 258 μεγάλα έργα υποδομής αξίας 32 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ. «Τα έργα αυτά αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, τους πρέσβεις της πολιτικής συνοχής και είμαι υπερήφανη για κάθε ένα από αυτά», κατέληξε η Ρουμάνα επίτροπος.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η επίτροπος αναφέρθηκε αρχικά σ' ένα διασυνοριακό έργο, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου μήκους 182 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Κομοτηνή (Ελλάδα) και τη Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία) ύψους 33 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ο αγωγός είναι ένα ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής ένωσης, καθώς τα συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών θα συνδεθούν για πρώτη φορά, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας στην περιοχή και αυξάνοντας την ενεργειακή ασφάλεια. Εξάλλου, σημειώνεται ότι χάρη στην αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε επενδύσεις σε ακόμα δύο μεγάλα έργα υποδομής, που στοχεύουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και στην βελτίωση της παροχής ενέργειας στην Κρήτη.

Ειδικότερα, σχεδόν 135 εκατ. ευρώ επενδύονται στο τηλεπικοινωνιακό σύστημα «Σύζευξις II», το οποίο, σύμφωνα με την Επιτροπή, στο τελικό του στάδιο θα ενώσει ολόκληρο το ελληνικό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών. Στο σύστημα θα συνδεθούν επιπλέον 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 34.000 εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομίες κλίμακας και παροχή καλύτερων υπηρεσιών στο κοινό.

Τέλος, με σχεδόν 95 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, η οποία περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 χλμ. Το έργο αυτό θα μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη, αντικαθιστώντας τις δαπανηρές πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ηλεκτρική ενέργεια από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εκτός από την Ελλάδα, στο επενδυτικό πακέτο περιλαμβάνονται επίσης η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Συνολικά, τα έργα καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων: την υγεία, τις μεταφορές, την έρευνα, το περιβάλλον και την ενέργεια. Μαζί με την εθνική συγχρηματοδότηση, οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα ανέρχονται συνολικά σε 8 δισ. ευρώ.









★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]