Πόσες επιχειρήσεις πτώχευσαν το 2017

Στις 114 ανήλθαν το 2017 οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις επιχειρήσεων βάσει δικαστικών αποφάσεων, από 111 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, από το 2012 παρατηρείται σταθερή μείωση των πτωχεύσεων με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 11,5%, για την περίοδο 2008 – 2017. Ως προς τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, από την ανάλυση των στοιχείων του χρονικού διαστήματος 2008 – 2017, παρατηρείται μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής -15,9% στις ατομικές επιχειρήσεις, -8,4% στις προσωπικές εταιρείες και -9,3% στις κεφαλαιουχικές εταιρείες.Από την ανάλυση των πτωχεύσεων που κηρύχθηκαν το έτος 2017, κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας (Nace Rev.2), παρατηρείται ότι οι περισσότερες πτωχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου – επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών με ποσοστό 32,5%, ακολουθούν ο τομέας της μεταποίησης με 19,3%, ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με 18,4% και ο τομέας των κατασκευών με 8,8%.

Τέλος, από τα στοιχεία των απαιτήσεων που επαληθεύτηκαν, κατά την περίοδο 2008 – 2017 προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο ετησίως, για 139 επαληθεύσεις βεβαιώνεται παθητικό 722 εκατ. ευρώ, ενώ οι απασχολούμενοι που έχουν αξιώσεις επ’ αυτών ανέρχονται σε 1.743. Επιπλέον, για την ανωτέρω περίοδο παρατηρείται ότι, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των επαληθεύσεων παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, ο αντίστοιχος δείκτης σχετικά με το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε και τον αριθμό των απασχολουμένων που έχουν αξίωση παρουσιάζει αύξηση 14,5% και 5,7%, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων προέρχονται από τα Πρωτοδικεία της Χώρας (Πτωχευτικά Δικαστήρια), τα οποία συμπληρώνουν και διαβιβάζουν στην ΕΛΣΤΑΤ στατιστικό πίνακα με στοιχεία για τις κηρυχθείσες πτωχεύσεις, σύμφωνα με τις εκδοθείσες σχετικές αποφάσεις. Επιπλέον, συλλέγονται στοιχεία επί των πτωχεύσεων για τις οποίες περατώθηκαν οι επαληθεύσεις απαιτήσεων, το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε και ο αριθμός των απασχολουμένων που έχουν αξιώσεις.
EEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]