ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΑΑΔΕ: Έρχονται έλεγχοι-φωτιά της Εφορίας με point system

Με απόφαση που υπογράφει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ όλες οι έως τώρα καταγγελίες και τα πληροφοριακά δελτία, πόσο μάλλον οι νεότερες πληροφορίες, θα περάσουν από το «κόσκινο» ειδικών Επιτροπών.  
Αν και το 2018 «έκλεισε» με υπέρβαση των εν γένει ελεγκτικών και εισπρακτικών στόχων, στο επιτελείο της ΑΑΔΕ έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται από το γεγονός ότι η ειδική βαθμολογία «κοκκίνισε».  
Συγκεκριμένα, ενώ ο μνημονιακός στόχος προέβλεπε ότι από το σύνολο των ολοκληρωμένων ελέγχων, το 70% θα έπρεπε να αφορά σε «φρέσκες» υποθέσεις, ο δείκτης «κόλλησε» στο 46,3%. Με δεδομένο ότι ο στόχος του 70% παραμένει και για το 2019, το επιτελείο της ΑΑΔΕ πατάει γκάζι από τώρα, με τη λογική ότι όσο πιο «φρέσκια» είναι μια υπόθεση, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να εισπραχθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που θα βεβαιωθούν.  
Το πρώτο βήμα για να… σφίξουν τα λουριά είναι η σύσταση των ειδικών, τριμελών Επιτροπών στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), Α' Τάξεως, για την αξιολόγηση και την καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων, τόσο των υφιστάμενων, όσο και αυτών που θα εισάγονται από εδώ και πέρα.  
Το δεύτερο βήμα θα είναι η «βαθμολόγηση» όλων αυτών των καταγγελιών. Όσες θα καταχωρούνται με «0» και «1», θα μένουν στην άκρη. Αντιθέτως, αν το point systemδείξει «2» ή «3», τότε θα σημαίνει συναγερμός και οι υποθέσεις θα προτεραιοποιούνται.  
Το τρίτο βήμα θα είναι η Συγκεντρωτική ενημέρωση για την πορεία του έργου αυτών των Επιτροπών, με καταχώρηση σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Δ.ΗΛΕ.Δ., ανά 15 ημερολογιακές ημέρες, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών και των Φορολογικών Περιφερειών, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης και οι εξουσιοδοτημένοι προς τούτο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ελέγχων, έτσι ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός ενεργειών. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι καταγγελίες θα ερευνώνται θα αξιολογούνται και θα καταχωρούνται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΔΗΛΕΔ, ακόμα και ανωνύμως.  
Ο πήχης των εισπράξεων από φόρους και πρόστιμα για φέτος παραμένει ψηλά. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μπει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον το 40% από τις «καμπάνες» που θα πέσουν στη διάρκεια του έτους από το ΚΕΜΕΕΠ και το ΚΕΦΟΜΕΠ. Το 2018, οι εν λόγω εισπράξεις ξεπέρασαν τα 303 εκατ. ευρώ.  
Όλα τα εκκρεμή πληροφοριακά δελτία στις ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί το αργότερο ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η ίδια καταληκτική προθεσμία ισχύει και για όσες καταγγελίες «μπαίνουν» στο σύστημα εφεξής. Από εκεί και πέρα, οι Επιτροπές θα έχουν περιθώριο επεξεργασίας των εισερχόμενων πληροφοριών, σε μόλις 10 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]