Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV (Human Pappiloma Virus)

του Γιώργου Μονεμβασίτη *, Μ.D., medlabnews.gr
Από το 2018, η 4η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV. Σκοπό έχει να μάθει όλο και περισσότερος κόσμος για τον ιό HPV (Human Pappiloma Virus) και για τον συσχετισμό του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Σε περίπου 570.000 ανέρχονται τα νέα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που διαγνώσθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της IARC. Κάθε χρόνο 310.000 γυναίκες πεθαίνουν από τον καρκίνο αυτόν, κυρίως στις φτωχότερες χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του HPV που προκαλεί τον καρκίνο αυτόν είναι χαμηλά.


Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις (το 99%) του καρκίνου του τραχήλου -ενός σχετικά εύκολου να προληφθεί καρκίνου- συνδέονται με λοίμωξη από τον εν λόγω ιό HPV. 

Ο HPV ανήκει στην οικογένεια των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 200 γενότυποί του. Ο επιπολασμός της HPV λοίμωξης παγκοσμίως προσεγγίζει τις 630 εκατομμύρια γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Μάλιστα, σε μια αντιπροσωπευτική μελέτη του πληθυσμού που έγινε στις Η.Π.Α., 25% των εφήβων ηλικίας μεταξύ 14 και 19 ετών και 45% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 20 και 24 ετών ήταν HPV-οροθετικοί.


Η HPV λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως μέσω της διεισδυτικής ή μη σεξουαλικής επαφής, ενώ πάνω από 30 από τους 200 οροτύπους του ιού είναι δυνατόν να μεταδοθούν σεξουαλικά. Διακρίνονται δε, σε χαμηλού κινδύνου, που μπορεί να προκαλέσουν οξυτενή κονδυλώματα, και υψηλού κινδύνου, που μπορεί να προκαλέσουν προ-καρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αργότερα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, με τον ιό να ανιχνεύεται στο 99.7% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Η πρωτογενής πρόληψη αφορά τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ένα εμβόλιο μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο. 

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ), ο εμβολιασμός συστήνεται ανεξάρτητα από τη έναρξη ή όχι των σεξουαλικών επαφών σε γυναίκες ηλικίας 11-26 ετών, ενώ το νέο ΕΠΕ συστήνει ότι 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών αρκούν στις ηλικίες 11-15 ετών, ενώ για τις ηλικίες μετά τα 15 έτη χορηγούνται 3 δόσεις σε διάστημα 6 μηνών, με τη δεύτερη δόση να πραγματοποιείται 1 ή 2 μήνες μετά την πρώτη δόση.

Υπάρχουν τρία εμβόλια, το διδύναμο, το τετραδύναμο και το εννεαδύναμο. Το διδύναμο και το τετραδύναμο εμβόλιο έχουν 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των ογκογόνων τύπων 16 και 18 (70% των καρκίνων τραχήλου της μήτρας), ενώ το τετραδύναμο εμβόλιο έχει 100% αποτελεσματικότητα και στην πρόληψη των οροτύπων 6 και 11 (90% των περιπτώσεων γεννητικών κονδυλωμάτων). Παράλληλα, το διδύναμο και το τετραδύναμο εμβόλιο έχουν 68,4% και 32,5% αντίστοιχα διασταυρούμενη αποτελεσματικότητα, για άλλους 10 ογκογόνους τύπους του HPV. 

Ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι "ασφαλής και απαραίτητος για να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας" και η πρόσβαση όλων των κοριτσιών σε αυτόν θα πρέπει να αυξηθεί το ταχύτερο δυνατό, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες


Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2019/03/dithnis-hmera-evaisthitopoiisis-gia-tion-ip-hpv-human-pappiloma-virus.html#ixzz5hBdudI7c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]