ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Ο Γ.Πρέντζας για την ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου..

......και τον απολογισμό του 2018.
Mε αφορμή την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό του 2018 θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
Η αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη σημερινή πλειοψηφούσα Περιφερειακή αρχή και τις λοιπές δυνάμεις του περιφερειακού συμβουλίου, ήταν μία συζήτηση που δεν αφορούσε τις ανάγκες του λαού της Ηπείρου.
Με το βλέμμα στραμμένο στις επιχειρηματικές ελίτ του τόπου, έγινε η αντιπαράθεση για το ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.
Με δεδομένη την συμφωνία τους για την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων, άμεσα και έμμεσα, από πόρους διαφόρων προγραμμάτων, η αντιπαράθεση περιορίστηκε στο αν υπάρχει σχέδιο, όραμα, ποιος είναι ο πιο ικανός στη διαχείριση, την απορροφητικότητα των Ευρωενωσιακών προγραμμάτων.
Η συζήτηση αυτή πασπαλίστικε με αρκετές κορώνες περί δήθεν έλλειψης διαλόγου, συναίνεσης, έλλειμμα Δημοκρατίας, και τόσες άλλες δήθεν "παθογένειες" του σημερινού αστικού πολιτικού συστήματος με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι αυτές θα εξαλειφθούν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επικείμενες εκλογές. Άλλωστε προβλήματα συναίνεσης δεν είχαν, αφού ως τώρα η πλειοψηφία των αποφάσεων λαμβανόταν από κοινού από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κλπ.
Όλοι τους συντηρούν εδώ και χρόνια το παραμύθι της καπιταλιστικής ανάπτυξης αποκρύβοντας ότι υπάρχουν δυο κόσμοι και δυο δρόμοι στη ζωή.
Ο κόσμος των συμφερόντων, των επιχειρηματιών, των επενδυτών, όπως αυτοί λένε, που είναι οι κηφήνες και πλουτίζουν από την εκμετάλλευση των πολλών και ο κόσμος των εργαζομένων, που παράγει τον πλούτο αυτής της χώρας και τρομάζει να τα βγάλει πέρα.
Ως απόδειξη ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα από τα πεπραγμένα της περιφέρειας Ηπείρου:
Η περιφέρεια Ηπείρου εφάρμοσε απαρέγκλιτα τα μνημόνια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από τους θεσμοθετημένους πόρους που η Κεντρική Κυβέρνηση οφείλει να αποδώσει, έχουμε μείωση 60%.
Από τα 100 εκατομμύρια του προϋπολογισμού της περιφέρειας μόνο τα 30 εκ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι παγιωμένα έτσι μέχρι το 2023.
Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από  το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με τις γνωστές δεσμεύσεις για την επιλεξιμότητα των έργων. Δηλαδή, την ανάγκη να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του κεφαλαίου. Διευκρινίζουμε πως για το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει άποψη. Σε αυτό συμμετέχουν ο Καχριμάνη, ο Δημητρίου ως πρόεδρος του επιμελητηρίου και νυν υποψήφιος και άλλοι.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, με σύγχρονη τεχνολογία, που μπορεί να λύσει σε υπαρκτά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα, παραδίδονται για εμπορική εκμετάλλευση σε μεγαλοεπιχειρηματίες.
Το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) που κατασκευάστηκε μέσω ΣΔΙΤ με τον ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επιδοτήθηκε με τουλάχιστον 20 εκ. € και παραδόθηκε για εκμετάλλευση για 27 ολόκληρα χρόνια και με ρήτρα ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας παράδοσης σκουπιδιών. Το εργοστάσιο παράγει κομποστ και βιοαέριο από τα δημοτικά στερεά απόβλητα. Το βιοαέριο αξιοποιείται για παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Με ένα σπάρο τρία τρυγόνια. Η επιχείρηση πληρώνεται από τον Δήμο - πελάτη για την επεξεργασία των στέρεων απόβλητων. Πουλάει κομποστ και ηλεκτρική ενέργεια με δωρεάν πρώτη υλη. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά τέλος επιδοτείται από το κράτος για την μεταφορά του υπολείμματος στο ΧΥΤΥ.
Τι κερδίζει ο Ηπειρώτης; Αύξηση ανταποδοτικών τελών που αποκρύβονται μπροστά στις εκλογές.
Επιπλέον καταργούνται οι αργίες για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των δήμων, όπως αναδείχθηκε από τις σχετικές καταγγελίες για το δήμο Ιωαννιτών.
Την ίδια ώρα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας θάβονται από τις ιεραρχήσεις της περιφερειακής αρχής γιατί δεν είναι εμπορεύσιμα για το μεγάλο κεφάλαιο.
Κάθε φθινόπωρο ακούμε πάντα τις ίδιες δηλώσεις ότι δήθεν έχουν καθαριστεί, έχουν συντηρηθεί αποστραγγιστικά έργα, ποτάμια και ρέματα. Και κάθε χρονιά έρχεται η πραγματικότητα του χειμώνα αποδεικνύοντας τη γύμνια του κεντρικού κράτους, της περιφέρειας και των δήμων. Δεν τους ενδιαφέρει το βιός του βιοπαλαιστή. Όπου υπάρχει πίεση, γίνεται ένας ψιλόκαθαρισμός και τίποτα περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας που συμμετείχαν όλοι οι δήμοι του νομού, κλίθηκε σε όλες τις πτώσεις η ανεπάρκεια σε έργα και υποδομές, προσωπικό κλπ  για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Με μαθηματική ακρίβεια η τακτική αυτή, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε νέα εγκλήματα τύπου Μάνδρας και Μάτι.
Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης απασχόλησε τη στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου. Εδώ υποτάσσονται τα πάντα.  Δεν είναι μόνο η υποκριτική συζήτηση για τις δαπάνες 1,5 εκατομμυρίου προβολής της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού. Όλες οι δαπάνες για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις υποδομές, έργα οδοποιίας και άλλα, γίνονται με κριτήριο πώς μπορούν να στηρίξουν άμεσα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό.
Αυτές τις μέρες αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο μία πλευρά του τουριστικού θαύματος της Ηπείρου. Μία 58χρονη καμαριέρα από το ξενοδοχείο Βυζάντιο, του γνωστού πρώην Προέδρου της ένωσης ξενοδόχων Ιωαννίνων που πρωτοστάτησε με την Περιφέρεια και τους δήμους του νομού για την τουριστική ανάδειξη της Ηπείρου, οδηγείται στην απόλυση, γιατί η δουλειά της μπορεί να βγει πιο οικονομικά, πιο αποδοτικά, από νέους εργαζόμενους με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
Τι έχετε να πείτε κ Καχριμάνη σε αυτήν την 58χρονη καμαριέρα για το μέλλον το δικό της και της οικογένειας της; Ότι εντάσσεται σε διάφορα προγράμματα, κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία ή ότι εξασφαλίζεται για τα παιδιά της μία δουλειά των 500 ευρώ με τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης που προώθησε όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση, περιφέρεια, και δήμοι;
Ο Περιφερειάρχης στον απολογισμό του επικρότησε τις ενέργειες της κυβέρνησης που επιτάχυνε τους ελέγχους στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, κατόπιν δικής του επιμονής.
Χέρι- χέρι με την κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που ενώ παράγουν ποιοτικό γάλα, βλέπουν την τιμή του να κατρακυλά και φτάνουν στο σημείο να ψάχνουν που θα πουλήσουν τα κοπάδια τους. Κρύβει από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους την πραγματική αιτία της χαμηλής τιμής του γάλακτος που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι στην Ελλάδα κουμάντο στην αγορά γάλακτος κάνουν 8 μονοπώλια. Αυτά καθορίζουν τους όρους παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας με κριτήριο τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους.
Στο απολογισμό του δεν υπήρξε καμία αναφορά στα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων όπως για κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να αφήνουν ένα μικρό εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοκτηνοτρόφο, αφορολόγητο πετρέλαιο στον αγρότη για να κινεί τα μηχανήματα του κλπ.
Κουβέντα δεν είπε για τον αποχαρακτηρισμό μειονεκτικών περιοχών της Ηπείρου που υπήρξε. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ (μεγάλο κόστος παραγωγής, κατρακύλισμα στην τιμή γάλακτος, καθυστέρηση πληρωμών, ανοιχτές τιμές κ.ά.) θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα και θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων αγροτοκτηνοτρόφων.
Τι ανέδειξε με συγκεκριμένο τρόπο ο Περιφερειάρχης στο απολογισμό; Ότι η περιφέρεια είναι απόλυτα ενσωματωμένη στη γραμμή της ΕΕ, στην εφαρμογή και προπαγάνδιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επιχειρηματική ανασύνταξη της αγροτικής παραγωγής με εκτόπιση των μικρών και φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται για την επιβίωσή τους.
Η σημερινή Περιφερειακή αρχή υπερηφανεύεται ότι δεν αρκέστηκε στις αρμοδιότητες, ότι πήρε ευρύτερες πρωτοβουλίες. Δεν θα την κατηγορήσουμε για αυτό. Κ. Καχριμάνη καλή είναι η πρωτοβουλία για την φέτα και την διασφάλιση της ποιότητας της όμως  με 8 και 10 € το κιλό οι βιοπαλαιστές της Ηπείρου περιμένουν τις προσφορές στα super market για λευκό τυρί. Οπότε, ας μας πει μία πρωτοβουλία που να αφορά το μέσο εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενου, αγροτοκτηνοτρόφο, βιοπαλαιστή της Ηπείρου.
Δεν είδαμε την Περιφερειακή αρχή να μπαίνει μπροστά για να αναδείξει την κόλαση στις εργασιακές σχέσεις που βασιλεύουν στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Να μπαίνει μπροστά για το ζήτημα της υπεράσπισης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Για τη λήψη μέτρων προστασίας Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς από τράπεζες, εφορία, δήμους και ΔΕΗ. Για το γεγονός ότι οι μικροί κτηνοτρόφοι πληρώνονται μήνες μετά την παράδοση του γάλακτος τους από τη ΔΩΔΩΝΗ και μόνο οι μεγάλοι στην ώρα τους και παίρνουν και μπόνους ενώ αντίθετα οι μικροί πουλάν σε χαμηλότερη τιμή. Όλα αυτά δηλαδή που είναι ο καθημερινός βραχνάς του λαού της Ηπείρου.
Ο κύριος Ζάψας αναρωτήθηκε γιατί παρά τα εκατομμύρια των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ δεν αυξάνεται το εισόδημα των Ηπειρωτών.
Ο κύριος Ζάψας κάνει πως δεν ξέρει για την προκλητική αύξηση του τζίρου των 5 μεγάλων βιομηχανιών της Ηπείρου, για την εκτόξευση της κερδοφορίας τους, πάνω από 150εκ € μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια της κρίσης. Βιομηχανίες που επιδοτήθηκαν αδρά από Ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα. Οπότε ας αφήσει τις κλάψες. Γιατί αυτό τον δρόμο ανάπτυξης υπερασπίζεται αυτός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία πρεσβεύει. Γιατί σύρθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια πίσω από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαχωρίστηκε σε τίποτε απολύτως.
Στον αντίποδα οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί με το λαό, να μπει φραγμός σε αυτήν την πολιτική που γεννά τη μιζέρια και την εξαθλίωση. Για να αποκατασταθούν οι απώλειες από την 10χρονη καπιταλιστική οικονομική κρίση, από τα βάρη που φόρτωσαν στο λαό Κυβέρνηση και οι εταίροι της, Περιφέρεια και Δήμοι. Να αναπτυχθεί ένας ρωμαλέος αγώνας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσα να δώσει το παρόν.
Να συμβάλει και μέσα από τις εκλογές στην ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για να δούμε πραγματικά διαφορά στη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]