ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Λ.Αυγενάκης «Στις προτεραιότητες της ΝΔ η εξάλειψη των τροχαίων και η δραστική μείωση του αλκοολισμού και των εξαρτήσεων»

Λ. Αυγενάκης: «Στις προτεραιότητες της ΝΔ η εξάλειψη των τροχαίων και η δραστική μείωση του αλκοολισμού και των εξαρτήσεων»


«Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά. Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τους νέους μας από τις μάστιγες της εποχής», δήλωσε ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης στην εκδήλωση για τα τροχαία, τις εξαρτήσεις και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, που διεξήχθη στη Νέα Αλικαρνασσό του ν. Ηρακλείου, στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας «Η Αλλαγή που Αξίζουμε».

Βασικά σημεία της Ομιλίας:

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας, το ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων που οφείλονται σε μέθη ξεπερνάει το 20% κάθε χρόνο. Τα στοιχεία δείχνουν την κακή νοοτροπία που υπάρχει, την αποδοχή δυστυχώς από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και ότι πιθανόν όπως φαίνεται η χρήση, πολλές φορές, ξεκινάει μέσα από την οικογένεια ανοίγοντας ουσιαστικά με την αποδοχή των γονέων έναν δρόμο που είναι πολύ σκοτεινός.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, και μεριμνούμε όλοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού είναι η πρόληψη, η ενημέρωση, η παιδεία και η υπευθυνότητα.

Το πρόγραμμα της ΝΔ στοχεύει στην ενίσχυση των νοσοκομειακών φορέων και φορέων υγείας για την καλύτερη και πιο ποιοτική αντιμετώπιση περιστατικών αλκοολισμού.

Στο πρόγραμμα της ΝΔ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Εφαρμόζουμε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, και ιδιαίτερα των μαθητών, στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ.

Στόχος μας:
- η ευαισθητοποίηση ιδιαίτερα της νέας γενιάς, με ενημέρωση και διάλογο στο σχολείο, στο σπίτι.
- η συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών: να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, να μην γίνεται κατανάλωση αλκοόλ σε μικρές ηλικίες.
- η δημιουργία εθνικής πλατφόρμας ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με νοσήματα.
- ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που αφορούν την διατροφή, τον εθισμό, την κατανάλωση αλκοόλ, κλπ.

Το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης πρόκειται για μια μάστιγα που χρήζει άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης και η οποία είναι ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ. Ο ίδιος ο Προέδρος μας το έχει θέσει ως προτεραιότητα, και δίνουμε ιδιαίτερη βάση σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις μας.

Χρειάζεται ένα ευσυνείδητο και υπεύθυνο πρόγραμμα δράσης, ένα πρόγραμμα που η ΝΔ έχει τολμήσει να παρουσιάσει στους πολίτες. Σε συνεργασία με φορείς διαμόρφωσε τους βασικούς άξονες δράσης, που περιλαμβάνουν:
- Έμφαση στις πολιτικές πρόληψης και την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικότερος μηχανισμός εκπαίδευσης τόσο των γονέων όσο και των παιδιών στα σχολεία για τα ναρκωτικά. 
- Διατύπωση σχεδίου με το οποίο οι απεξαρτημένοι πρώην χρήστες μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας χωρίς να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
- Πιο ενεργή στήριξη από την πολιτεία όσων προσπαθούν να απεξαρτηθούν και τα καταφέρνουν. Απαιτείται μεγάλη ψυχική δύναμη για να ολοκληρώσει κανείς προγράμματα απεξάρτησης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτήν την προσπάθεια. Μεταξύ των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν, είναι η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η οποία, είναι η πλέον αποτελεσματική για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των χρηστών.

Η ΝΔ προτείνει, με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, μια νέα Εθνική Πολιτική για τα Ναρκωτικά, όπου δίνεται έμφαση στην πρόληψη, στην ενημέρωση των μαθητών, των φοιτητών, της νέας γενιάς και των ευάλωτων.

Χρειάζεται μία ολιστική παρέμβαση, ένα εθνικό πλαίσιο, για το οποίο οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι- η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ιατρική κοινότητα, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, η εκκλησία, η οικογένεια, οι κοινωνικοί φορείς.

Η παιδεία είναι επένδυση- επένδυση για το τώρα, επένδυση για το αύριο, επένδυση για εμάς, και κυρίως για τα παιδιά μας. Βασική αποστολή του εκπαιδευτικού συστήματος είναι όχι μόνο να εξοπλίζει τους νέους με πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και να καλλιεργεί το πνεύμα, το ήθος και το χαρακτήρα τους, να τους ενημερώνει για τις επιπτώσεις του εθισμού, της οδικής συμπεριφορές, να τους ετοιμάζει για να βγουν δυνατοί και πλούσιοι σε εφόδια στην κοινωνία και το στίβο της ζωής.

Οι νέοι αξίζουν καλύτερα! Αξίζουν καλύτερες ευκαιρίες και περισσότερο σεβασμό. Αξίζουν χώρο και χρόνο να δημιουργήσουν, να χτίσουν, να γίνουν οι πολίτες του τώρα και οι καταλύτες του αύριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]