"Ομάδα Μπουλούκι "Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης 'Καταφύγια' - Τζουμέρκα!

Το καταφύγιο Μελισσουργών, στα 1023 μ.

1-6 Μαΐου 2019

Καταφύγια”

Το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης παρουσιάζει την εκπαιδευτική δράση

‘Καταφύγια’
τόποι προστασίας, πεδία ελευθερίας

που θα πραγματοποιηθεί στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων μεταξύ 1-6 Μαΐου 2019.

Πρόκειται για δύο 6ήμερα εργαστήρια που θα διεξαχθούν παράλληλα, στο Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών και το Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων, το κάθε ένα αφιερωμένο σε διαφορετικά υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές.



Το καταφύγιο Πραμάντων, στα 1300 μ.
Χάρη στην εγγύτητα αλλά και την απόστασή τους από το εύθραυστο περιβάλλον των παραδοσιακών οικισμών, οι χώροι των καταφυγίων μοιάζει να παρακινούν την κατασκευαστική φαντασία, προς την κατεύθυνση δημιουργικών προσεγγίσεων της παράδοσης. Από τη μία πλευρά, η γειτνίαση με τους οικισμούς μας επιτρέπει να συναισθανθούμε τη σημασία των αρχιτεκτονικών τύπων ως δομές και ως μορφές, ως φορείς επάλληλων στρωμάτων γνώσης και νοημάτων. Από την άλλη, η απόσταση από τους μεγάλους αυτούς ‘δασκάλους’, μας ενθαρρύνει να ‘παίξουμε’ και να φανταστούμε τους τρόπους με τους οποίους οι παραδοσιακές τεχνικές, τα φυσικά υλικά και η αδιαμεσολάβητη σχέση με το έργο, μπορούν να αναζητηθούν στη σημερινή εποχή και να εκφράσουν ανάγκες και επιθυμίες σύγχρονες, πολύπλοκες και αντιφατικές.

Τα ‘Καταφύγια’ εμφανίζονται έτσι ως τόποι προστασίας και ως πεδία μιας ορισμένης ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας, θα ανιχνεύσουμε σύγχρονες ερμηνείες των διδαγμάτων της παράδοσης, μέσα από δύο πειραματικές κατασκευές. Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο θεματικές που αφορούν το πρακτικό μέρος των εργαστηρίων:

Α) ΠΕΤΡΑ – ΠΗΛΟΣ : Διασκευάζοντας τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο
Αντλώντας από την παραδοσιακή κατασκευαστική τυπολογία, αλλά και από παραδείγματα σύγχρονων εφαρμογών, ο νέος ξυλόφουρνος του Καταφυγίου Μελισσουργών, θα κατασκευαστεί από τοπικούς λίθους, με θόλο από συμπαγείς οπτόπλινθους με εφαρμογή πηλοκονιαμάτων. Τις εργασίες θα κατευθύνουν ο Τζουμερκιώτης μάστορας Παύλος Βήχας από τους Κτιστάδες και ο Χρήστος Κυριακόγγονας (μέλος της Συνεργατικής Φυσικής Δόμησης), ειδικός στις κατασκευές με χώμα.

Β) ΞΥΛΟ: Συστήνοντας το ‘τζουμερκιώτικο’ δεντρόσπιτο
Το δεντρόσπιτο που από καιρό επιθυμούσε η οικογένεια του Καταφυγίου Πραμάντων, θα αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από ξύλινα στοιχεία χρησιμοποιώντας παραδοσιακές εντορμίες. Τις εργασίες κατασκευής, αλλά και την επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών κατεργασίας και συνδεσμολογίας ξύλινων στοιχείων, θα κατευθύνει ο Τρύφωνας Παπαϊωάννου, ξυλουργός από την Κυψέλη Τζουμέρκων και ο αρχιτέκτονας-ξυλουργός Γεώργιος Καρβέλας.

Παράλληλα με τα πρακτικά μαθήματα, το πρόγραμμα των εργαστηρίων θα υποστηριχθεί από διαλέξεις τεχνικού και θεωρητικού περιεχομένου, από έγκριτους ακαδημαϊκούς, μεταξύ των οποίων ο Συμεών Αγαθόπουλος (καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Π. Ιωαννίνων), η Μαρία Αρακαδάκη (αναπλ. καθηγήτρια Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ), ο Γεώργιος Καρβέλας (αρχιτέκτων-ξυλουργός, πρώην εντεταλμένος λέκτορας Π. Πατρών και ΤΕΙ Αθηνών), ο Σταύρος Απότσος (υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ), ο Γιώργος Μαντάνης (καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου ΤΕΙ Θεσσαλίας), ο Βασίλης Νιτσιάκος (καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Π. Ιωαννίνων), και η Ελευθερία Τσακανίκα (επικ. καθηγήτρια Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ). Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο Πραμάντων και σε κοινοτικό χώρο του οικισμού Μελισσουργών· αφορούν τους συμμετέχοντες και των δύο εργαστηρίων, και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Στο πρόγραμμα των εργαστηρίων θα συμπεριληφθούν παρουσιάσεις από συλλογικότητες και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται γύρω από θέματα κατασκευής και κοινών (commons), όπως οι p2p lab, οι Habibi Works, η Συνεργατική Φυσικής Δόμησης, η Γεωργία Κανελλοπούλου (Δίκτυο Δάφνη) και προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας με σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, όπως ο Γιώργος Πολύζος από τον οικισμό Τσόπελα.
Αναμνηστική φωτογραφία μαστόρων που αναγράφει:
“Εκκλησία Ζαπαντίου/Βρισκόμαστε απάνω στες /σκαλωσίες σε δέκα μέτρα ύψος/φτιάνομε τους θόλους το καλο/καίρι δούλευα εκεί. Ανδρέας”
Πηγή: pyrsogianni.gr

Η δράση ‘Καταφύγια’ απευθύνεται σε επαγγελματίες της κατασκευής και ερευνητές από πεδία συναφή με την παραγωγή του χώρου, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις ξύλινες κατασκευές, την πέτρινη δόμηση και τη δόμηση με χώμα· καθώς και ευρύτερα σε όσες και σε όσους ενδιαφέρονται για προσεγγίσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό το πρίσμα των καθημερινών πρακτικών και των παραδοσιακών τεχνικών.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται στα 14 άτομα για κάθε κατασκευή.

Με το πέρας του εργαστηρίου θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής
Με δεδομένο ότι η δράση ‘Καταφύγια’ είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη, το κόστος συμμετοχής ορίστηκε στα 450€, ποσό μέσα από το οποίο καλύπτονται:

Συμμετοχή στο εργαστήριο
7 διανυκτερεύσεις στα καταφύγια
Ημιδιατροφή που συμπεριλαμβάνει πρωινό και ένα πλήρες γεύμα.
Οι συμμετέχοντες επιβαρύνονται με λοιπά προσωπικά έξοδα, καθώς και τα έξοδα που αφορούν την άφιξη και την αναχώρησή τους από την περιοχή του εργαστηρίου.

Δήλωση Συμμετοχής
Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα και στείλτε τη στο info@boulouki.org έως τις 10 Μαρτίου 2019 (για να συμπληρώσετε την αίτηση μέσω υπολογιστή, θα χρειαστείτε Foxit ή Acrobat Reader).

Σημαντικές Ημερομηνίες
10 Μαρτίου 2019          Λήξη προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής
17 Μαρτίου 2019           Επιλογή συμμετεχόντων και επιβεβαίωση συμμετοχής
1-6 Μαΐου 2019             Διεξαγωγή εργαστηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]