ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Σήμερα Στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων :"Ευρωπαίοι Συνθέτες Του Μεσοπολέμου Στην Αμερική "

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 και ώρα 8:30 μ.μ., στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας», μια βραδιά με έργα Ευρωπαίων συνθετών του Μεσοπολέμου, στην Αμερική. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Συμμετέχουν ο Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο, και ο Δημήτρης Δημόπουλος, πιάνο
Ερμηνεύουν έργα των:
P. Hindemith, E. Krenek, H. Eisler, I. Stravinsky, E. Schulhoff

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Α' ΜΕΡΟΣ
Paul Hindemith (1895-1963) Σονάτα για κλαρινέτο (Bb) και πιάνο (1939)
Ernst Krenek (1900-1991) Μονόλογος για κλαρινέτο solo (1956)
Ernst Krenek (1900-1991) Μικρή Σουίτα για κλαρινέτο και πιάνο, op.28 (1924)

Β' ΜΕΡΟΣ
Hanns Eisler (1898-1962) Μουσική στιγμή και δύο solo για κλαρινέτο από τη μουσική για το θεατρικό έργο του Clifford Odets, Night Music (1947)
Igor Stravinsky (1882-1971) Ταγκό για πιάνο (1940)
Erwin Schulhoff (1894-1942) Hot Sonate (1930) για κλαρινέτο και πιάνο


ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε ηλικία δεκατριών ετών στην Αίθουσα «Παρνασσός» των Αθηνών. Το 1983 πήρε το πτυχίο πιάνου και πτυχίο Αρμονίας με διακρίσεις από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Τάξη Τ. Σακελλάριου και Γ. Τσανακά ). Το 1985 πήρε το Δίπλωμα πιάνου με πρώτο Χρυσό Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο από το Δ.Ω.Λ. και πτυχία Αντίστιξης και Φούγκας από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών (Τάξη Κ. Νόνη). Τις μεταδιπλωματικές του σπουδές συνέχισε από το 1985 μέχρι το 1987 στο Royal College of Music , London στο πιάνο με τη Ruth Gerald και στη Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Christopher  Adey και από το 1989 μέχρι το 1991 στη Μουσική Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης με τον Laszlo Baranyay.
Επί μια δεκαετία παρακολούθησε μαθήματα ερμηνείας με τον Roberto Szidon στη Sion της Ελβετίας. Επίσης σπούδασε με τους Peter Wallfisch, Gunter Lutwing και, τέλος, στη Μόσχα με τον Lev Naoumov. Έχει διδαχθεί το κλασικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου από τον Τhomas Brandis (βιολί) τον Yuri Bashmet (βιόλα) και τον William Pleeth (τσέλο).
Διακρίνεται ιδιαίτερα, τόσο στα ρεσιτάλ και τις συναυλίες μουσικής δωματίου όσο και στα κοντσέρτα με ορχήστρα, για το ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου του, το οποίο καλύπτει περισσότερους από τρεις αιώνες πιανιστικής τέχνης ξεκινώντας από τον G. Frescobaldi και φθάνοντας ως τον T. Murail. Έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις ενώ πολλά έργα έχουν γραφτεί για τον ίδιο. Έχει ηχογραφήσει για την ελληνική, γερμανική και ισπανική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Ακαδημίας της Σόφιας, Συμφωνική ορχήστρα της Βάρνας, Συμφωνική Ορχήστρα της Βράτσα, Ορχήστρα Δωματίου της Λάρισας, Ορχήστρα Δωματίου της Μόσχας), με εξαιρετική στιγμή



την παρουσίαση Κοντσέρτου για πιάνο του Alfred Shnittke παρουσία του συνθέτη στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Από το 1992 μέχρι το 2002 δίδαξε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και από το 1999 Διευθύνει την Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.


Καραγιάννης Ελευθέριος

Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.
Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στη Μουσική Παιδαγωγική και έλαβε για τις άριστες επιδόσεις του υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. καθώς και από το ίδρυμα «Παναγιώτη και Έφης Μιχελή».
Είναι διπλωματούχος κλαρινέτου (τάξη Δ. Λεωντζάκου) και κλασικού σαξοφώνου (τάξη Θ. Σωτηριάδη).
Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Κωνσταντίνο Τσούγκρα και τον Δημήτρη Δημόπουλο (Πτυχία Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης και Φυγής).
Από το 2001 λαμβάνει ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια-Μaster Classes κλαρινέτου (V. Mariozzi, R. Manno, E. Khudyev), σαξοφώνου (Jean-Marie Londeix, Sarah Markham) και μουσικολογικών θεμάτων (Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME), Πανελλήνια Συνέδρια της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), Διατμηματικό Συνέδριο της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Σαξοφώνου, Θερινό Σεμινάριο Μουσικής (Bansko Βουλγαρίας).

Στο πλαίσιο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων έγκριτων φορέων συμμετέχει ενεργά από το 2006 ως ερμηνευτής - σολίστ ξύλινων πνευστών (κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλογέρα Μπαρόκ) και ως ενορχηστρωτής σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη (Δημαρχιακό Μέγαρο, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, ΕΤ3, Αρχαιολογικό Μουσείο, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (HELEXPO), Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών (IYBF), στη Βέροια (Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας και Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), στα Ιωάννινα (Πνευματικό Κέντρο, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων-Ιτς Καλέ), στη Δωδώνη (Αρχαιολογικός Χώρος) και στην Καστοριά (Μπαϊρακτάρειο Δ. Ωδείο).
Στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται κλασικά έργα για κλαρινέτο (σολιστικά και έργα Μουσικής Δωματίου από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα).
Από το 2005 είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) και της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]