ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ - ΥΠΟΨ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ιωάννινα:Είναι θέμα κοινής λογικής...

Μόνο ως «εμβληματική» δεν μπορεί να εκληφθεί η μελέτη που αφορά την ανάπλαση της Πλατείας και η οποία παρουσιάστηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τη μελέτη ανάπλασης του παραλίμνιου μετώπου από Μάτσικα μέχρι Πέραμα. Και ενώ η δεύτερη μελέτη έχει αρκετά θετικά στοιχεία, βρίσκεται όμως ακόμη στο στάδιο της φωτο-μακέτας για την κεντρική πλατεία δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Με αντίθετη λοιπόν την κοινή  γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι ζητούν πράσινη πλατεία με δέντρα και σιντριβάνια και όχι ένα γκρίζο σεληνιακό τοπίο, η Δημοτική Αρχή δείχνει ότι θέλει να προχωρήσει το έργο πάση θυσία . Τι κι αν πολλοί από τους πολίτες, επικεντρώνουν στα πολλά άλλα, καθημερινά προβλήματα της πόλης που σαφώς προηγούνται στην αντιμετώπισή τους. Το ακόμη πιο ανησυχητικό, όμως, ήταν η προσωπική συμπεριφορά του Δημάρχου που καταγγέλλεται για αλαζονεία και καθεστωτική νοοτροπία.

Το κεντρικό συμπέρασμα, πάντως, από τη μελέτη είναι ένα: ΜΠΕΤΟΝ ΠΑΝΤΟΥ. Μια σκάλα πίσω από την Όαση, που θα εξαφανίσει τον υπάρχοντα λόφο, τα δέντρα που θα αποκοπούν μπροστά από την Περιφέρεια, η αφαίρεση των συντριβανιών, των υφιστάμενων  παγκακίων, το ξήλωμα του δαπέδου μπροστά από  τη Νομαρχία που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό κτλ. είναι πράγματα που αντιβαίνουν στην κοινή λογική. 

Δεν μπορεί, με λίγα λόγια, να ξηλώνουμε ό,τι μόλις φτιάξαμε και να μετατρέπουμε την πλατεία σε  σεληνιακό τοπίο. Γιατί όμως τόση πρεμούρα και εμμονή με το συγκεκριμένο ζήτημα;

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η πλατεία με λίγες κινήσεις μικρού κόστους θα μπορούσε να ανταποκριθεί -και με το παραπάνω- στις σημερινές ανάγκες.  Προτεραιότητα μεγάλων έργων έχουν άλλα θέματα όπως η Λαϊκή Αγορά ή το πάρκο Πυρσινέλλα, ας πούμε.

Οι δηλώσεις, πάντως, του αντιδημάρχου κ.Μανταλόβα ότι «η πλατεία  που τώρα είναι μαύρη (!) θα γίνει πολύχρωμη από τη διάθεση των ανθρώπων που θα ξανασυνδεθούν μαζί της», μόνο ως τρολάρισμα μπορεί να εκληφθεί.

Από τη στιγμή, όμως, που θα κόψουν τα δέντρα μπροστά από τη Νομαρχία το πράγμα παίρνει άλλες διαστάσεις, για τους οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες. Κι αυτό γιατί τα δέντρα είναι κεφάλαιο όλων ημών και των παιδιών μας. Δεν μπορεί να τα κόβει κατά βούληση όποιος του καπνίσει, απλώς και μόνο γιατί δεν ταιριάζουν στις ιδεοληψίες του.

«Πρόκληση» είναι να φυτέψει κανείς νέα δέντρα και όχι να κόψει τα υπάρχοντα και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο εκτός κι αν η άποψη ότι αλλιώς   εμποδίζεται η θέα προς το κτίριο της Περιφέρειας ( η οποία Περιφέρεια, αλήθεια, τι λέει γι’ αυτό;) μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρή. 

Και, φυσικά, η πλατεία που φέρνουν δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 1960, όπως θέλουν να λένε οι αρχιτέκτονες. Μια απλή σύγκριση αρκεί για να το διαπιστώσει ο καθένας.

Η κατά τον κ. Μπέγκα βιώσιμη αστική ανάπτυξη σε πολλά σημεία της μοιάζει «εφιαλτική». Ο ίδιος, μάλιστα, όπως φαίνεται, καθαρά πια, αποφάσισε να αγνοήσει την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών και για λόγους που ο ίδιος μόνο γνωρίζει να προχωρήσει σε κάτι ολοφάνερα αρνητικό για την πόλη λέγοντας κατά βάση «περιμένετε πρώτα να δείτε».

Μόνο που τότε θα είναι πολύ αργά και για την πλατεία και για το 1.200. 000 ευρώ και βάλε... προϋπολογισμό. Αν, μάλιστα, είναι αλήθεια αυτό που αναγράφηκε ότι η μακέτα μόνο κόστισε 39.000 ευρώ τότε καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει. Και η κοινή λογική λέει όχι σε αχρείαστα έργα βιτρίνας, ναι σε παρεμβάσεις ουσίας.  Αν θέλει ο κ.Μπέγκας, στις παρακάτω φωτογραφίες υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν...   Οψόμεθα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]