Σημαντικά έργα & παρεμβάσεις στην Ήπειρο μέσω του ΕΣΠΑ

Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στην Ήπειρο μέσω του ΕΣΠΑ
και άλλων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών  προγραμμάτων

«Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει αποδείξει στα οκτώ περίπου χρόνια που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα  την αποτελεσματικότητά της, τόσο στην υλοποίηση των έργων, όσο και στους ρυθμούς απορρόφησης», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

«Η ανάληψη της ευθύνης υλοποίησης του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες – συνέχισε- συνέπεσε με τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας και είναι γεγονός πως χάρη  στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα υλοποιούνται βασικά έργα υποδομής, απλώνεται δίχτυ προστασίας στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενισχύονται επιχειρηματικές δράσεις κ.α..».

Υπενθύμισε επίσης πως στο προηγούμενο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ηπείρου υπερκάλυψε κατά  77  εκ. ευρώ   το εγκεκριμένο Π.Ε.Π. και διέθεσε έργα  για να καλυφθούν απορροφήσεις κοινοτικών πόρων σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα (Interreg, Αλιείας).

Διεκδικούμε πόρους από κάθε άλλο πρόγραμμα είπε ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας μεταξύ άλλων το HELENA, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το Interreg, το ETEAN.

Αναφερόμενος στο τρέχον ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μόνη στη χώρα που μετέφερε από το προηγούμενο στο νέο μόλις το 6%, υλοποιώντας έτσι νέα έργα, ενώ επεσήμανε πως  εκπληρώνεται στο ακέραιο το βασικό ζητούμενο που είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, επιτυγχάνοντας στο τέλος του χρόνου τον  στόχο ν+3.

Όσον αφορά την κατάταξη στην απορρόφηση, για την οποία η  Περιφέρεια Ηπείρου εμφανίζεται να βρίσκεται στην 6η θέση της κατάταξης επί των 13 περιφερειών, εξήγησε  πως  στην πραγματικότητα γίνεται σύγκριση ανόμοιων προγραμμάτων, καθώς δύο περιφέρειες της χώρας της Στερεάς Ελλάδος και του  Νοτίου Αιγαίου είναι ενταγμένες στο «στόχο 2» και τα Επιχειρησιακά τους προγράμματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η Ήπειρος δηλαδή στην κατηγορία της (με ποσοστό 23,87%) βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στις έντεκα Περιφέρειες,  των οποίων ο μέσος όρος ανέρχεται σε 22,98% και χωρίς να έχει μεταφορά έργων από το προηγούμενο. 

Αναφερόμενος στους ρυθμούς υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», ο Περιφερειάρχης παρέθεσε τα εξής στοιχεία: 

έχουν εκδοθεί 73 προσκλήσεις ύψους 282.755.484 ευρώ που καλύπτουν το 83,9% του προγράμματος.
έχουν ενταχθεί 304 έργα ύψους 228.658.722 ευρώ που αντιστοιχούν  στο 67,8%,
οι νομικές δεσμεύσεις έχουν καλύψει ήδη το 41,7% του προγράμματος
οι δαπάνες ανέρχονται στο 21,22%.

 Επίσης πέραν αυτών:

Από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια 32,6 εκ. ευρώ και έχουν ήδη ενταχθεί οι ΣΜΑ με προϋπολογισμό 12,3  εκ. ευρώ, τα Δίκτυα αποχέτευσης στους Δήμους Ζηρού και Ν. Σκουφά με προϋπολογισμό 10.3 εκ ευρώ και υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για την κατασκευή των «πράσινων σημείων» προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που εκχωρήθηκε στην Περιφέρεια, καθώς: έχει εκδοθεί πρόσκληση ύψους 4,61 εκ. ευρώ για εγγειοβελτιωτικά έργα, Έχουν ενταχθεί έργα ύψους 5.516.000 εκ. ευρώ για αγροτική οδοποιία, εξασφαλίζοντας με παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής αύξηση του προϋπολογισμού που ήταν 2.4οο.000 ευρώ,  έχουν ενταχθεί  δαπάνες 2.570.000 ευρώ στο πρόγραμμα Leader.

Από το INTERREG  η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει μέχρι σήμερα στο Interreg έργα συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ περίπου. Ορισμένα από αυτά δημιουργούν σημαντικές υποδομές ανάπτυξης, όπως είναι η αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών Πρέβεζας, Αμαράντου, Καβασίλων, Πρέβεζας με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα με 2, 96 εκ. ευρώ, η μονάδα κομποστοποίησης Άρτας με 1,669 εκ. ευρώ, η κατασκευή κόμβου μεταξύ Εγνατίας και ΒΙΟΠΑΘΕ με 2,328 εκ. ευρώ και άλλες δράσεις για τα αρωματικά φυτά, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό κ.α..

Πέραν αυτών πρέπει να επισημανθεί το γεγονός της ένταξης των 1.000 νέων γεωργών.
 
Ενίσχυση Επιχειρήσεων

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και  στα προγράμματα Επιχειρηματικότητας: 

«Στο Ε.Π.  της Ηπείρου- είπε-  έπρεπε να γίνει και ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας. Κληθήκαμε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης να το υλοποιήσουμε. Παρά  τα προβλήματα που υπήρχαν στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟΔ, είμαστε η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδος που υλοποίησε και υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα, έχοντας ήδη δημοσιεύσει πρόσκληση για την αγροδιατροφή, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ηλεκτρονικό επιχειρείν.  Οι άλλες Περιφέρειες δεν έκαναν καμία ενέργεια. Και όταν  στις 23  Δεκεμβρίου η Κεντρική Διοίκηση διαπίστωσε την πρόοδο,  δεν ζητήθηκε ούτε ένα ευρώ για συνεισφορά της Ηπείρου στο πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ  «ενίσχυση  της ίδρυσης & λειτουργίας νέων τουριστικών ΜΜΕ». 

Ανακοίνωσε δε και μια θετική εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, με το επιπλέον ποσό των 150 εκ. ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο, θα ενταχθούν άλλα 73 επενδυτικά σχέδια από την Ήπειρο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 11,7 εκ. ευρώ, με τη βάση να  πέφτει στο 87,45. Αυτά πρόκειται να προστεθούν στα 291 επ. σχέδια που εντάχθηκαν αρχικά στο πρόγραμμα και αντιστοιχούσαν στο 45%  του συνολικού   αριθμού της κατηγορίας που είναι ενταγμένη η Ήπειρος.   

Πρόγραμμα για ανεργία

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, υπογραμμίζοντας πως όλες οι δράσεις που αναπτύσσει η Περιφέρεια μπορούν να συμβάλλουν στο ΑΕΠ περί το 12%.  «Υπάρχουν Περιφέρειες με μεγαλύτερο ΑΕΠ από της Ηπείρου, που συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση. Αντίθετα στην Ήπειρο υπάρχει αύξηση 1,5% που βέβαια δεν μας ικανοποιεί. Η αγωνία μας για την Ήπειρο είναι τεράστια. Έχουμε ετοιμάσει δικό μας πρόγραμμα για πρόσληψη ανέργων.   Απευθύνεται σε νέους επιστήμονες, τελειόφοιτους  ΑΕΙ –ΤΕΙ, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες που θα λαμβάνουν 700-1000 ευρώ μηνιαίως  συν την ασφάλισή τους για να προσληφθούν από επιχειρήσεις για 18 μήνες για την απόκτηση δεξιοτήτων και για εργασιακή εμπειρία, με την υποχρέωση της επιχείρησης να τους κρατήσει στην εργασία για επιπλέον τέσσερις μήνες. Αυτό είναι πρωτοπορία της Περιφέρειας Ηπείρου. Και μη νομίζει κανένας ότι είναι σημερινό ή χθεσινό πρόγραμμα. Είναι εγκεκριμένο στο Ε.Π. μέσω των Επιτροπών Παρακολούθησης του προγράμματος «Ήπειρος», εκεί που εμείς πήραμε άριστα και θεωρούν ότι είναι το καλύτερο στην Ελλάδα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]