Ιωάννινα Μέτωπο ΔΡΑΣΗΣ:"Όταν το πράσινο γίνεται το γκρίζο του τσιμέντου "

Μια εικόνα χίλιες λέξεις! Πράγματι, οι εργολάβοι στην πόλη έχουν αναλάβει δράση σε πάρκα και πλατείες, γνωστοποιώντας και στον κάθε ξεχασμένο ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και σε λίγο έχουμε δημοτικές εκλογές.
Το επίκεντρο δε αυτής της εργολαβικής δράσης εστιάστηκε πρόσφατα στην διαδικασία ανάπλασης της Πλατεία Αίγλης (πάρκο) στο κέντρο της πόλης, κατά την οποία κόπηκαν μεγάλα δέντρα και αποτέλεσε σημείο συζήτησης τόσο δημόσια όσο και μεταξύ των περαστικών από εκεί.
Στην τελευταία δε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται ως θέμα συζήτησης η Έγκριση Κανονισμού Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών, με τον οποίο στοχεύεται η προστασία του πράσινου στην πόλη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Ιδιαίτερα σήμερα που οι κίνδυνοι που το απειλούν εντείνονται, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός πλαισίου αρχών, δεσμεύσεων και τις πολιτικών που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το πράσινο ως το βασικότερο περιβαλλοντικό συστατικό του δομημένου αστικού περιβάλλοντος, ως αυτούσια αξία και κοινωνικό αγαθό». Κούφια λόγια για να καλύψουν τις αντίθετες πολιτικές τους. Την καταστροφή του πράσινου που είναι διαχρονική πρακτική όλων των δημοτικών αρχών. Και φαίνεται εκ του αποτελέσματος, όπως ομολογούν στο κείμενο ότι η αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο στο Δήμο Ιωαννιτών είναι 5,80 τ.μ. όταν το κατώτατο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 9,00 τμ πρασίνου /κάτοικο καθώς και η διαπίστωση της κατάτμηση του πράσινου στην πόλη. Εκεί που ο κανονισμός είναι σαφής, είναι στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους δημότες και μόνο.

Βασικά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης:
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν το πράσινο στην πόλη; Πως συμβαίνει εκεί που κόβονται δέντρα, ή πλακοστρώνεται γκαζόν να «φυτρώνουν» τραπεζοκαθίσματα; Πως συμβαίνει να δημιουργείται εικόνα αποψίλωσης από τα κατά καιρούς κλαδέματα στην πόλη και τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες ελεύθεροι χώροι ή πεζόδρομοι χώροι να στερούνται σκίασης λόγω των αποψιλωμένων δέντρων, ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξής τους σε μια πόλη;
Ποιο είναι το πράσινο της πόλης (χωροθέτηση, καταμέτρηση, και άλλα στοιχεία);
Ποιες είναι οι πολιτικές που το προστατεύουν;
Τι προσωπικό επιστημονικό και λοιπό εργάζεται στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου και ποιες η πραγματικές ανάγκες;

Οι απαντήσεις διαχρονικά των αστών διαχειριστών του Δήμου στα παραπάνω ερωτήματα, και σε πολλά ακόμα, συναντώνται με τις πολιτικές εκείνες που δίνουν γη και ύδωρ στο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο των εργολάβων και των ξενοδόχων
Εμείς θα παλέψουμε:
Nα επιτευχθεί η αναλογία 9,00 τμ πρασίνου /κάτοικο κατανεμημένο ισότιμα σε όλη την έκταση του δήμου με απαλλοτριώσεις εγκαταλειμμένων ιδιωτικών χώρων ή οικοπέδων.
Να στελεχωθούν άμεσα οι υπηρεσίες του Δήμου με προσωπικό ικανό για τις ανάγκες διαχείρισης και προστασίας του πράσινου της πόλης, με μόνιμο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό
Χωροθέτηση και αναλυτική καταγραφή του πράσινου της πόλης
Άμεση αποκατάσταση χώρων πρασίνου όπου έχουν πλακοστρωθεί και χρησιμοποιούνται από καταστήματα μαζικής εστίασης
Αυστηρά πρόστιμα σε όσους μεγαλοκατασκευαστές δεν προστατεύουν ή δεν αποκαθιστούν το πράσινο της πόλης
Το πράσινο, το φθηνό νερό, οι δημοτικές φθηνές και πυκνές συγκοινωνίες, είναι αγαθά για όλους τους δημότες, για την ζωή και την καθημερινότητα του εργαζόμενου του συνταξιούχου, του άνεργου, του φοιτητή.


                                                       Δ.Ρ.Α.ΣΥ.
                                            ΜΕΤΩΠΟ ΔΡΑΣΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]