ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ:Παρουσιάζεται η πρόταση για την «Έξυπνη πόλη»


Με καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συναντήθηκε η Επιτροπή για την «Έξυπνη Πόλη» που έχει συγκροτήσει η παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή».
Τα μέλη της παράταξης παρουσίασαν τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία ψηφιακού συμβουλίου και οδικού χάρτη για τα ψηφιακά Ιωάννινα.
Η συζήτηση έγινε σε άριστο κλίμα με τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους να εκφράζουν την βούλησή τους να έχουν ενεργό ρόλο τεχνικού συμβούλου, με βάση τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.
Στόχος, η δημιουργία μιας αμφίδρομης και μόνιμης συνεργασίας Πανεπιστημίου και Δήμου για τη νέα εποχή στα Γιάννενα.
Οι φοιτητές, όπως είπαν χαρακτηριστικά οι καθηγητές,  πρέπει να μπορούν να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στο δήμο, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να αξιοποιούνται στο αντικείμενό τους και για βοήθεια στην εκπόνηση των διπλωματικών εργασιών τους, και όχι να απασχολούνται απλά κάνοντας εργασία γραφείου. Στο ίδιο πνεύμα ανέφεραν το παράδειγμα άλλων δήμων όπου η δημοτική αρχή στηρίζει την πληροφορική σε όλα τα επίπεδα.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για μια έξυπνη πόλη οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στον Δήμο μας, για ζητήματα που αφορούν:
-στη διαχείριση των απορριμμάτων
-στην ύδρευση και αποχέτευση
-στις θέσεις στάθμευσης
-στη μείωση του λειτουργικού κόστους του δήμου
-στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων
-στα αδέσποτα ζώα
-στην ενημέρωση των δημοτών για σημαντικά θέματα
-στην αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων με σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης
-στην υποστήριξη και εκπαίδευση των δημοτών στις νέες τεχνολογίες και την αύξηση της συμμετοχής τους στις ψηφιακές διαδικασίες
-στη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών και ανοιχτού λογισμικού
Οι καθηγητές τόνισαν ότι οι υπηρεσίες του Δήμου  πρέπει να είναι "ζωντανές", δραστήριες, εξυπηρετώντας τον πολίτη, με ιστότοπους που πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς, ενώ εξίσου σημαντικό είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες να προβάλλονται σωστά ώστε να γίνονται γνωστές στους δημότες.
Σχετικά με την πρόταση για την επαναλειτουργία του δικτύου σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο αναγνωρίστηκε ότι θα είναι χρήσιμο να υλοποιηθεί σε συγκεκριμένα σημεία και μετά από εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης.
Τέλος συμφωνήθηκε ότι κοινό τόπο αποτελεί η αντιμετώπιση της πιο μεγάλης πρόκλησης, που αφορά το σύνολο των πολιτών και έχει να κάνει με την αλλαγή της νοοτροπίας, η οποία είναι απαραίτητη για να περάσουν τα Γιάννενα στη σύγχρονη εποχή.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Βασίλης Δημακόπουλος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και οι καθηγητές Παναγιώτης Βασιλειάδης, Ευάγγελος Παπαπέτρου, Γεώργιος Τσιατούχας και  Ιωάννης Φούντος.
Ο επικεφαλής της παράταξης Μωυσής Ελισάφ και τα μέλη της Επιτροπής για την έξυπνη πόλη θα παραχωρήσουν αύριο (Πέμπτη) στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Lake Spirit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]