ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:2.700 φωτιστικά led ...στους δρόμους

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων παρέλαβε το απόγευμα της Τετάρτης την μελέτη για την προμήθεια φωτιστικών LED προϋπολογισμού 3.000.000€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. το οποίο θα χρηματ
οδοτηθεί με ίδιους πόρους.

Ειδικότερα 2.700 περίπου νέα   φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED,   πρόκειται να  εγκατασταθούν τόσο σε υφιστάμενες υποδομές οδικού φωτισμού όσο και σε νέες. ενώ  θα γίνουν  και νέες παρεμβάσεις στην υποδομή σε αντικατάσταση παλαιών υποδομών  του οδοφωτισμού. Οι παρεμβάσεις διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Οδικός φωτισμός
Κρεμαστός φωτισμός
Φωτιστικά σώματα σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ
Φωτιστικά σώματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφής
Σύμφωνα με   σχετική μελέτη το ετήσιο όφελος  θα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου, ενώ σο 70% φτάνει η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και στο κέρδος που θα προκύψει από το κόστος συντήρησης, το οποίο δεν ανήκει πια στο Δήμο, απελευθερώνοντας έτσι χιλιάδες ανθρωποώρες εργασίας και αρκετά μηχανήματα και εξοπλισμό, το κέδρος για το δήμο και κατ’ επέκταση για τους Δημότες γίνεται πολλαπλάσιο.

Περιοχή παρέμβασης και αριθμητικά δεδομένα
Σύμφωνα με τη  μελέτη οι περιοχές παρέμβασης ορίζονται ως Κέντρο πόλης (η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσσαρέ, Βογιάννου, Καρόλου Παπούλια, Γαριβάλδη, Διονυσίου Φιλοσόφου & Γ. Παπανδρέου), στην περιοχή του Κέντρου της Δ.Ε. Ανατολής,  αλλά και σε άξονες με αντίστοιχη υποδομή σε διάφορα μέρη της πόλης (χαρακτηριστικά αναφέρονται οι οδοί: Μ. Κοτοπούλη & Θ. Πασχίδη στους Αμπελόκηπους, Νικοπόλεως & Λ. Ιωαννίνων στον άξονα που συνδέει το Κέντρο με την Ανατολή, η 3ης Σεπτεμβρίου η Λ. Γράμμου κ.α.).
Οι βασικές κατηγορίες υποδομής είναι οι εξής:
Τυπικός οδικός φωτισμός (Σιδηροϊστοί ή τσιμεντοϊστοί). Έχουν συνταχθεί περισσότερες από εξήντα φωτοτεχνικές μελέτες και αφορούν σε 1.234 νέα φωτιστικά σώματα προς αντικατάσταση 1.550 υφιστάμενων. Η κατάργηση ιστών και φωτιστικών σωμάτων έχει επιδιωχθεί και σχεδιαστεί καθώς η επιλογή της τεχνολογίας των led  εκτός των μεγάλων ποσοστών εξοικονόμησης (>80%) επιτυγχάνει την κάλυψη των  φωτοτεχνικών απαιτήσεων με αποστάσεις ιστού από ιστό μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε. Ο μικρότερος αριθμός φωτιστικών σωμάτων μεταφράζεται σε μικρότερη παρακολούθηση και συντήρηση της εγκατάστασης.
Κρεμαστός φωτισμός (Αξονικός φωτισμός με αναρτημένο δίκτυο). Έχουν συνταχθεί οι φωτοτεχνικές μελέτες για παρέμβαση σε δίκτυο περίπου 9Km και αφορούν σε 300 νέα φωτιστικά σώματα προς αντικατάσταση περίπου 310 υφιστάμενων. Η παρέμβαση προτείνει την πλήρη αντικατάσταση του αναρτημένου δικτύου, καθώς η εγκατάσταση φωτισμού  έχει εξαντλήσει τον χρήσιμο χρόνο ζωής της. Η συγκεκριμένη παρέμβαση, πέραν της εξοικονόμησης, θα εξασφαλίσει ποιοτικό φωτισμό σε πολλές κεντρικές οδούς της πόλης. 
Φωτιστικά σώματα σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ (ξύλινες κολώνες ή τσιμεντοϊστοί του δικτύου της ΔΕΗ). Προβλέπεται η προμήθεια 1.000 φωτιστικών σωμάτων και 100 βραχιόνων κατάλληλων για την εγκατάσταση σε ιστούς ΔΕΔΔΗΕ. Τα συγκεκριμένα φωτιστικά σώματα θα αποδοθούν τμηματικά στον Εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ προς εγκατάσταση. Ως εκ τούτου το κόστος της τοποθέτησης δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της μελέτης.
Αρχιτεκτονικός φωτισμός (οδικός φωτισμός με ιστούς & φωτιστικά σώματα συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μορφής). Πρόκειται για την κατηγορία υποδομής που είναι εγκατεστημένη στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Έχουν γίνει οι φωτοτεχνικές μελέτες και αφορούν σε 115 νέα φωτιστικά σώματα.
Προβλέπεται επίσης η εκτέλεση πολλών εργασιών που προκύπτουν τόσο από την κατάργηση φωτιστικών σημείων (αποκαταστάσεις σε πεζοδρόμια και ηλεκτρικές συνδέσεις) όσο και από την προσπάθεια αναβάθμισης της υπάρχουσας υποδομής (προμήθεια νέων ιστών και βάψιμο παλαιών). Έχει επιπλέον καταβληθεί  η προσπάθεια αναδιάταξης του εξοπλισμού του οδοφωτισμού (ιστοί και βραχίονες) από μία οδό σε άλλη. Η αξιοποίηση των παλαιών ιστών  προϋποθέτει μια σειρά εργασιών (αποξήλωση, καθαρισμός, βαφή, μεταφορά, επανατοποθέτηση), που κρίνονται απαραίτητες για την εξασφάλιση της «νέας ζωής» τους.
Τέλος η εγκατάσταση φωτισμού ολοκληρώνεται με το  σύστημα τηλεδιαχείρισης. Το Σύστημα Τηλεδιαχείρισης Φωτισμού είναι το σύνολο των υποδομών, των συσκευών, των τεχνολογιών επικοινωνιών καθώς και του λογισμικού που χρησιμοποιείται, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα άμεσης εποπτείας, απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Το σύστημα θα συμβάλλει σημαντικά και αποτελεσματικά:
στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού,
στην έγκαιρη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού,
στη μείωση των εξόδων συντήρησης,
στην ομαλή λειτουργία του,
στην αποδοτική ενεργειακή διαχείριση, με περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]