Δήμος Αρταίων:Έργα και δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων...

....προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Βιώσιμης Ενέργειας για το Δήμο Αρταίων
ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος για την Άρτα και τους συμπολίτες»
Ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Βιώσιμης Ενέργειας έχει πλέον στη διάθεσή του ο Δήμος Αρταίων, ώστε με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό έως και 40% και να εξοικονομήσει ενέργεια και πόρους.
Η μελέτη για
το Σχέδιο παραδόθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες με συνολικό προϋπολογισμό 36,5 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Αρταίων μπορεί να επιτύχει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 53,8% έως το 2030. Συγκεκριμένα, για τον Δημοτικό Τομέα το σύνολο των δράσεων μπορεί να αποφέρει 51,5 % μείωση εκπομπών και κατ’ επέκταση κόστους.
«Έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση το οποίο μπορούμε να προγραμματίσουμε έργα και δράσεις για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να εξοικονομήσουμε ενέργεια και κατ’ επέκταση οικονομικούς πόρους και να προστατεύσουμε το περιβάλλον της Άρτας. Ως Δημοτική Αρχή η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί προτεραιότητά μας και το έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα και με άλλες ενέργειες που κάνουμε, όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών συγκροτημάτων, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας. Το να σεβόμαστε το περιβάλλον δεν είναι υποχρέωση, αλλά τρόπος ζωής» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Το Σχέδιο Δράσης που καταρτίστηκε προβλέπει μέτρα και στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 και συγκεκριμένα:
Για τον δημοτικό τομέα προβλέπονται επτά κατηγορίες μέτρων μεταξύ των οποίων είναι:
Αντικατάσταση υφιστάμενων λαμπτήρων σε οδούς και πλατείες του Δήμου με νέας τεχνολογίας LED: Μπορεί να επιτευχθεί ετήσιο οικονομικό όφελος 394.777€ και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.950 τόνους ετησίως.
Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων: Μπορεί να επιτευχθεί ετήσιο οικονομικό όφελος 182.231€ και μείωση εκπομπών κατά 572 τόνων ετησίως. 
Ενεργειακές παρεμβάσεις για αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης: Μπορεί να επιτευχθεί Μπορεί να επιτευχθεί ετήσιο οικονομικό όφελος 41.159€ και μείωση εκπομπών 161 τόνων ετησίως.
Εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ σε δημοτικά κτίρια και Κτήματα/Οικόπεδα: Μπορεί να επιτευχθεί ετήσιο οικονομικό όφελος 28.310€ και μείωση εκπομπών 110 τόνων ετησίως.
Αντικατάσταση παλαιών δημοτικών οχημάτων με καινούργια και καλύτερη διαχείριση του δημοτικού στόλου: Μπορεί να επιτευχθεί ετήσιο οικονομικό όφελος 32.215€ και μείωση εκπομπών CO2 59 τόνων ετησίως.
Εκπαίδευση υπαλλήλων του Δήμου για ενσωμάτωση περιβαλλοντικών κριτηρίων σε προϊόντα που προμηθεύεται ο Δήμος και προώθηση βιώσιμων δημόσιων συμβάσεων. Προβλέπεται ετήσιο οικονομικό όφελος 14.071€ και μείωση εκπομπών 55 τόνων ετησίως.
Δημιουργία και ανάπλαση χώρων πράσινου και άλλων κοινόχρηστων χώρων: Μπορεί να επιτευχθεί ετήσιο οικονομικό όφελος 6.622€ και μείωση εκπομπών 33 τόνων ετησίως.
Στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα προβλέπεται η προώθηση της σύστασης ενεργειακής κοινότητας για την εγκατάσταση ΑΠΕ και Σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).
Στον οικιακό και τριτογενή τομέα η προώθηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργία φόρουμ με εμπλεκόμενους φορείς στον οικιακό και τριτογενή τομέα, δράσεις ενημέρωσης για την ενεργειακή εξοικονόμηση.
Τέλος, στις μεταφορές προβλέπεται η προώθηση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς και των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (π.χ. ποδήλατο) & ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων. Εφαρμογή των προτάσεων που θα προκύψουν από την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου (π.χ. δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων).
Τα έργα και οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν απο το Δήμο Αρταίων από δημοτικούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ κ.α.). Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων είναι μέλος του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, στο οποίο προσχώρησε την 29η Μαρτίου 2017 και το οποίο περιέχει δεσμεύσεις για το 2030 και ξεκίνησε να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Στο Σύμφωνο των Δημάρχων έως σήμερα, έχουν προσχωρήσει 7.700 Δήμοι από την Ευρώπη, εκ των οποίων οι 156 από την Ελλάδα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]