Β.Γιόγακας:"Γιατί δε δίνεται προσωρινή σύνταξη σε ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ;"

«Γιατί δε δίνεται προσωρινή σύνταξη σε ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ;»


Την απονομή προσωρινής σύνταξης σε ασφαλισμένους για τους οποίους δεν είναι εφικτή εντός ευλόγου χρόνου η έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης ζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας από τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιο Πετρόπουλο κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εκείνες όπου λόγω εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, καθυστερήσεων στην ενημέρωση από άλλο φορέα ασφάλισης - όταν πρόκειται για παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση - και διχογνωμιών της διοίκησης επί της ερμηνείας ασφαλιστικών διατάξεων ασφαλισμένοι που κατά τα’ άλλα πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις στερούνται ενός εισοδήματος που συχνά είναι και το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ζήτησε να εφαρμοστεί η χορήγηση προσωρινής σύνταξης από τον ΕΦΚΑ Αγροτών, η οποία ούτως ή άλλως προβλέπεται στο Ν. 4387/2016. Ο κ. Γιόγιακας εξήρε επίσης την δουλειά του ΕΦΚΑ Αγροτών Ιωαννίνων ζητώντας γι’ άλλη μια φορά να ενισχυθεί με προσωπικό.


Στην απάντησή του ο κ. Πετρόπουλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων γενικά - σημειώνοντας ωστόσο ότι μειώνονται - τις οποίες απέδωσε στο κατά 50% λιγότερο προσωπικό του ΕΦΚΑ σε σύγκριση με το 2010. Εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση των ψηφιακών συστημάτων η ταχύτητα θα βελτιωθεί ενώ με το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ θα καλυφθούν ανάγκες προσωπικού σε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Αγροτών οι οποίες αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω της σύστασης του ΟΠΕΚΑ. Σημείωσε επίσης ότι το 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης από αγρότες απορρίπτεται λόγω οφειλών και μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]