Ιωάννινα:Το Χρήμα Της Οργής απόψε Από Το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

Το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα συνεχίζει τις κινηματογραφικές προβολές με το αφιέρωμα στο Φίλμ Νουάρ. Τέταρτη ταινία του αφιερώματος που θα προβληθεί την Κυριακή 03/02 και τη Δευτέρα 04/02,  Το χρήμα της οργής (The killing) ,του  Στάνλεϊ Κιούμπρικ 
Το χρήμα της οργής (The killing)
Ο Τζόνι Κλέι, πρώην κατάδικος, σχεδιάζει με ακριβόλογη λεπτομέρεια μια εντυπωσιακή ληστεία στον Ιππόδρομο. Όμως μετά το πέρας της επιχείρησης, τίποτα δεν πάει όπως σχεδιάστηκε. Η πρώτη σημαντική ταινία στη φιλμογραφία του Κιούμπρικ, είναι ένα υποδειγματικό φιλμ νουάρ, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης δεκάδων άλλων ανάλογων δημιουργιών.

Με ένα θέμα που θυμίζει τόσο το «Ριφιφί» του Ζυλ Ντασσέν όσο και τη «Ζούγκλα της ασφάλτου» του Τζον Χιούστον, ο Κιούμπρικ κατάφερε να φτιάξει ένα υποδειγματικό θρίλερ, βουτηγμένο στην ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι του υποκόσμου, κακομοίρηδες που προσπαθούν να αποφασίζουν να βάλουν μπροστά το «μεγάλο κόλπο» που θα τους εξασφαλίσει μια καλή, χωρίς προβλήματα ζωή και που μοιραία οδηγούνται στην καταστροφή τους. Επικεφαλής ο Τζόνι Κλέι (ένας εξαιρετικός Στέρλινγκ Χέιντεν), ένας από τους πιο συμπαθητικούς «κακούς» που μας έδωσε ο αμερικανικός κινηματογράφος, πρώην απατεώνας επικεφαλής μιας όχι και τόσο επαγγελματικής ομάδας ληστών, ο οποίος σχεδιάζει μετά το κόλπο τους -τη ληστεία στον ιππόδρομο- να αποσυρθεί και να ζήσει ήσυχα με την αγαπημένη του.

 Ο Κιούμπρικ χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία και ευρηματικότητα τα διάφορα φλας-μπακ, χρησιμοποιώντας το χρόνο άλλοτε για να επιστρέφει πίσω στο ίδιο σημείο, από άλλη όμως πλευρά, κι άλλοτε για να προχωρεί την αφήγησή του -ένα είδος φλας-φόργουορντ πριν το χρησιμοποιήσουν πολύ αργότερα άλλοι σκηνοθέτες, στήνοντας μια ταινία πολύ χαμηλού κόστους για τα αμερικανικά δεδομένα (στοίχισε μόλις 320 χιλιάδες δολάρια), αποδεικνύοντας στους συναδέλφους του στο Χόλιγουντ ότι εκείνο που τελικά μετράει δεν είναι το χρήμα αλλά η έμπνευση, φτιάχνοντας μια ταινία που του άνοιξε τις πόρτες της Μέκκας του κινηματογράφου για τα κατοπινά του αριστουργήματα.



Πηγή : http://www.provoles.gr

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Σενάριο:  Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Τζιμ Τόμσον

Πρωταγωνιστούν: Στέρλινγκ Χέιντεν, Κόλιν Γκρέι, Βινς Εντουαρντς, Τζέι Σι Φλίπεν, Μαίρη Γουίντσορ, Τεντ ντε Κόρσια, Ελάισα Κουκ Τζούνιορ

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ, 1956

Διάρκεια: 83΄




ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΚΥΡ 10/02-ΔΕΥΤ 11/02 Ο Άρχων του τρόμου(Touch of evil) (1958) (Όρσον Γουέλς)

ΚΥΡ 17/02-ΔΕΥΤ 18/02 Η λεωφόρος της δύσεως(Sunset boulevard) (1950) (Μπίλι Γουάιλντερ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]