"Μάτια Χωρίς Πρόσωπο" την Κυριακή Από Την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΤΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

"ΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ" ( Les yeux sans visage,1960)

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ "ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ"



ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Βασισμένη στη νουβέλα του Γάλλου συγγραφέα, Ζαν Ρεντόν, η ταινία μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο και, συγκεκριμένα, στο Παρίσι του 1960. Εκεί, ένας διακεκριμένος χειρουργός (Πιέρ Μπρασέρ), όντας «στοιχειωμένος» από τον φρικτό τραυματισμό του προσώπου της κόρης του (Εντίθ Σκομπ) εξαιτίας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος όπου οδηγούσε ο ίδιος, προσπαθεί να επανορθώσει στηριζόμενος σε ένα αρκετά φιλόδοξο, αλλά ακραίο εγχείρημα.


ob_529acd_yeuxsansvisage2016-10-23-20h43m11s606.jpg
Με τη βοήθεια της γραμματέως του (Αλίντα Βάλι) απαγάγουν νεαρά κορίτσια με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της κόρης του, προσπαθώντας να επαναφέρει το πρόσωπό της σε φυσιολογική μορφή μέσα από μία αρκετά πολύπλοκη επέμβαση. Λένε, όμως, ότι οι ακραίες συνθήκες συνεπάγονται και ακραίες πράξεις, motto που ο επιστήμονας καλείται να αναλογιστεί, καθώς για την επίτευξη του στόχου του θα χρειαστεί να ξεπεράσει αρκετούς ηθικούς φραγμούς τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙA

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, Ζορζ Φρανζί, παρουσιάζεται αρκετά τολμηρός για την εποχή του δημιουργώντας μία ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασυνήθιστη αλλά και ιδιόμορφα ελκυστική ταυτόχρονα. Ακροβατώντας στο μεταίχμιο που σχηματίζεται μεταξύ των horror/b-movies, των φιλμ νουάρ αλλά και ενός δράματος, το «Μάτια Χωρίς Πρόσωπο» είναι ένα φιλμ κομψό στο αποτέλεσμά του παρά τα φθηνά υλικά κατασκευής του, μα πάνω απ’ όλα τόσο ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερο που κρατάει αποσβολωμένο το θεατή μέχρι το ανατρεπτικό τέλος του. Η σοβαρότητα με την οποία ο Φρανζί χειρίζεται το δημιούργημά του το βγάζει αυτόματα από τη σφαίρα του cult, φτιάχνοντας κυριολεκτικά ένα underground διαμάντι τρόμου που στην πορεία αποδείχθηκε εξαιρετικά επιδραστικό.


Georges-Franju-Les-Yeux-sans-Visage-1959-Screenshot.png
Για την ιστορία, ο Τζον Κάρπεντερ από εδώ εμπνεύστηκε την «εικονική», για τους λάτρεις του horror, μάσκα του Μάικλ Μάγιερς στο “Halloween”, ενώ παρά την αρχική θέληση του σκηνοθέτη να μην δημιουργήσει κάτι απαραίτητα τρομακτικό, ο κόσμος την εποχή εκείνη σοκαρίστηκε, με αποκορύφωμα τη λιποθυμία εφτά ατόμων κατά την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Ταινιών του Εδιμβούργου το 1960. Εξήντα χρόνια μετά, μπορεί τα «Μάτια Χωρίς Πρόσωπο» να μην φαντάζουν τόσο τρομακτικά αλλά πιστέψτε μας, διατηρούν την απαραίτητη δυναμική για να σας καθηλώσουν στη μεγάλη οθόνη του Σινέ Παλλάς.

Αυτή την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στις 17:00, στο Σινέ Παλλάς, με είσοδο ελεύθερη.

Γράφει ο Βασίλης Γκορόγιας



MΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ (LES YEUX SANS VISAGE, 1960)



ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζορζ Φρανζί



ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Πιέρ Μπρασέρ, Εντίθ Σκομπ, Αλίντα Βάλι



ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά





ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ
ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 17:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]