Με λαμπρότητα και κατάνυξη τα Ιωάννινα τίμησαν τον πολιούχο τους (βίντεο - φωτό).

Ξεχωριστή και γιορτινή η σημερινή ημέρα για την πόλη των Ιωαννίνων που τιμά τον Πολιούχο της Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο ,τον Άγιο που στις 17 Ιανουαρίου του 1838 μαρτύρησε για την προσήλωσή του στον χριστιανισμό και κρεμάστηκε από τους Τούρκους παραπλεύρως της κεντρικής πύλης του κάστρου.
Τρεις μέρες   παρέμεινε κρεμασμένος στην αγχόνη και στο διάστημα αυτό κάθε  νύχτα ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του ενώ πλήθος θαυμάτων "πλημμύρισε" την πόλη..

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και   με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών  οι  λατρευτικές εκδηλώσεις  κορυφώθηκαν  σήμερα το πρωί με την λιτάνευση των ιερών λειψάνων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης .
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου  στην πλατεία Πάργης χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ.Μάξιμου και παρουσία σύσσωμου του  ιερού κλήρου της πόλης.
Μετά το πέρας της λιτάνευσης τα  λείψανα του Αγίου εναποτέθηκαν στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου ,όπου τελέστηκε δοξολογία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων το απόγευμα στις 5 θα ψαλεί Ιερά Παράκλησις στον Σεπτό Οίκο του Αγίου και στις 6 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στη Μητρόπολη .
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο με τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό για να ακολουθήσει το απόγευμα Εσπερινός-Ιερά Παράκλησις και η επιστροφή των  Ιερών Λειψάνων  στο ναό του πολιούχου στην πλατεία Πάργης.
Σημειώνεται ότι λόγω του εορτασμού του Πολιούχου κλειστά  είναι σήμερα τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]