Το ΚΚΕ για τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ήπειρο

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές δεν έχουν κανένα άλλοθι!
Περιοχές και ολόκληρος σχεδόν ο δήμος Ζίτσας στο σκοτάδι, χωριά χωρίς ρεύμα, περιοχές της πόλης χωρίς νερό, προβλήματα στους οδικούς άξονες. Λαϊκά νοικοκυριά με ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους να τους έχει κοπεί το ρεύμα, να μην μπορούν να προμηθευτούν το πανάκριβο πετρέλαιο για να ζεσταθούν.
Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την ΗΠΕΙΡΌ και γενικότερα την χώρα μας. Εικόνες που ξεσκεπάζουν τα περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού» που διακινούσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας μάλιστα κλίμα «ακραίων φαινομένων».
Τα προβλήματα όμως δεν έπεσαν από τον ουρανό. Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και επάρκειας σε εξοπλισμό, σε όλη την κλίμακα του κρατικού μηχανισμού που έχει τραγικές συνέπειες για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, δεν μπορεί να υπερνικηθεί από τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Περιφέρεια, στους δήμους, στην Πολιτική Προστασία.
Τα προβλήματα που υπήρξαν στους εθνικούς οδικούς άξονες είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των δρόμων, αφού λόγω κόστους οι εταιρείες που τους εκμεταλλεύονται δεν διαθέτουν τα αναγκαία ποσά και μέσα για τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους σε περίπτωση κακοκαιρίας, παρά την τεράστια κερδοφορία τους, που θα μεγαλώσει κι άλλο από την επικείμενη αύξηση των διοδίων. Ταυτόχρονα οι επιχειρηματικοί όμιλοι που διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς όλης της χώρας για να διατηρήσουν αλώβητα τα κέρδη τους προχωρούν σε αυξήσεις διοδίων. Ήδη αυξήθηκαν τα διόδια στην γέφυρα του Ρίου ενώ μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στην Εγνατία Οδό  έως και 150% που προσωρινά έχουν «παγώσει».
Από την άλλη η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός «απογειώνουν» τη λογική της «ατομικής ευθύνης», πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους και στο λαό για να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα, να μετακινηθούν από και προς τη δουλειά τους, να ταξιδέψουν στο εθνικό δίκτυο.
Η πείρα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η «γύμνια του κράτους», που διαπιστώνει ο λαός, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης, δεν είναι παροδικό, ούτε έκτακτο φαινόμενο. Δεν οφείλεται σε «ανοργανωσιά» και «ανικανότητα».
Οφείλεται στο γεγονός ότι το αστικό κράτος δεν υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά των λίγων εκμεταλλευτών του. Γι' αυτό άλλωστε αποδεικνύεται ικανότατο όταν πρόκειται να ψηφίσει ή να εφαρμόσει αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους, όχι όμως για να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού, να ικανοποιήσει ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες του...
Για την κατάσταση αυτή ιδιαίτερες είναι οι ευθύνες τόσο της Περιφέρειας ΗΠΕΙΡΟΥ όσο και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και νοιάζονται για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ενταθεί ο αγώνας για μέσα, σχέδιο και υποδομές προστασίας και ανακούφισης του λαού. Να διεκδικήσουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί το κεφάλαιο:
Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των φτωχών αγροτών.
Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά. Φθηνό ρεύμα για το λαό.
Τον εφοδιασμό με το αναγκαίο πετρέλαιο όλα τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Υγείας  και τα νοσοκομεία της περιοχής.
Την εξασφάλιση των αναγκαίων για τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Την άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, επικεντρώνοντας στα διυλιστήρια, στη χονδρική εμπορία, στα εφοπλιστικά καύσιμα και στις εξαγωγές.
Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών.
Γιάννενα 11/1/2019                                                ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]