Ιωάννινα:"Το Γεράκι της Μάλτας" από το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΑΔΑ

Το Γεράκι της Μάλτας / The Maltese Falcon

Ό,τι ξέρουμε για τα φιλμ νουάρ, ξεκινά από αυτή τη μυθική ταινία. Το «Γεράκι της Μάλτας», είναι το φιλμ που ανοίγει τον κύκλο του αμερικανικού νουάρ, γυρισμένη το 1941. Είναι παράλληλα και η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Τζον Χιούστον, μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο στην μεγάλη οθόνη το ομότιτλο αστυνομικό βιβλίο του
Ντάσιελ Χάμετ.
Ο Σαμ Σπέιντ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) είναι ένας σκληρός ντετέκτιβ, που έχει μια προσωπική ηθική και τον δικό του κώδικα τιμής. Μια μέρα, τον επισκέπτεται στο γραφείο του η  «μοιραία γυναίκα», (η πανέμορφη Μαίρη Άστορ), του συστήνεται ως κυρία Γουόντερλι και του ζητά να αναλάβει μαζί με τον συνεταίρο του Άρτσερ, την παρακολούθηση ενός επικίνδυνου άντρα, του Θέρσμπι.
Όμως ο Άρστερ και ο Θέρσμπι την επόμενη μέρα βρίσκονται δολοφονημένοι και όλες οι υποψίες στρέφονται στον Σπέιντ. Με τους αστυνομικούς να τον έχουν από κοντά, ο Σπέιντ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος σε μια υπόθεση, που όσο την ψάχνει, γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.
Από εκείνη τη στιγμή κι ύστερα ο Σπέιντ βρίσκεται περικυκλωμένος από μια σειρά παράξενων και επικίνδυνων ανδρών, που όλοι σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την κυρία Γουόντερλι, της οποίας το πραγματικό όνομα αποδεικνύεται πως είναι Ο' Σόνεσι.
Τελικά και ενώ το σκοτάδι της ιστορίας πυκνώνει, ο Σπέιντ αντιλαμβάνεται ότι οι πάντες περιστρέφονται γύρω από ένα μικρό αγαλματίδιο, ανεκτίμητης αξίας,  γνωστό ως "Το Γεράκι της Μάλτας" και μοναδικός σκοπός όλων είναι η απόκτησή του...
Πηγή : https://tvxs.gr, https://m.myfilm.gr

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Τζον Χιούστον
Πρωταγωνιστούν: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Μέρι Άστορ, Πίτερ Λόρι, Σίντνεϊ Γκρίνστριτ, Γκλάντις Τζορτζ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α. ,1941
Διάρκεια: 100 λεπτά
Διακρίσεις: Η ταινία έχει ανακηρυχθεί μια από τις καλύτερες όλων των εποχών από τον κριτικό Roger Ebert και το Entertainment Weekly.
Έχει επίσης ανακηρυχθεί «Το πρώτο αυθεντικό φιλμ νουάρ αλλά και το καλύτερο του είδους του» από το Panorama du Film Noir Américain.
«Το γεράκι της Μάλτας» θεωρήθηκε αμερικανικός κινηματογραφικός θησαυρός το 1989, αφού επιλέχθηκε από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να διατηρηθεί ως ταινία μεγάλης «ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής» αξίας.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΚΥΡ 20/01-ΔΕΥΤ 21/01 Ο τρίτος άνθρωπος(The third man) (1949) (Κάρολ Ρίντ)
ΚΥΡ 27/01-ΔΕΥΤ 28/01 Διπλή ταυτότητα(Double indemnity) (1944) (Μπίλι Γουάιλντερ)
ΚΥΡ 03/02-ΔΕΥΤ 04/02 Το χρήμα της οργής(The killing) (1956) (Στάνλει Κιούμπρικ)
ΚΥΡ 10/02-ΔΕΥΤ 11/02 Ο Άρχων του τρόμου(Touch of evil) (1958) (Όρσον Γουέλς)
ΚΥΡ 17/02-ΔΕΥΤ 18/02 Η λεωφόρος της δύσεως(Sunset boulevard) (1950) (Μπίλι Γουάιλντερ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]