Περιφέρεια Ηπείρου: Κύρια σημεία τοποθέτησης Ο.Τσουμάνη για το ΠΔ Παμβώτιδας

To σχέδιο ΠΔ εντάσσεται, στηρίζει και υλοποιεί τη στρατηγική της άρχουσας τάξης και της ΕΕ για το περιβάλλον. Εφαρμόζει τις πολιτικές, που οι αστικές κυβερνήσεις έχουν διαχρονικά συνδιαμορφώσει για να δώσουν νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, διέξοδο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, Πολιτικές, που μετακυλίουν τελικά στους εργαζόμενους τις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Προωθεί εν μέσω αντιθέσεων τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως όλες οι προκάτοχοί της, κάνει ό,τι μπορεί για να συσκοτίσει το γεγονός, ότι η αιτία που οξύνει και τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αντιθέσεις που εμφανίστηκαν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο μεταξύ κάποιων παρατάξεων, αφορούν ζητήματα διαχείρισης που δεν απορρίπτουν την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, ούτε τη δράση των των  επιχειρηματικών ομίλων αλλά σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετούν διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ )
Ειδικότερα το σχέδιο ΠΔ
Δεν αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες και τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την σκοπιά των λαϊκών αναγκών, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της νομιμοποίησης και ενίσχυσης υφιστάμενων χρήσεων που εντείνουν την εμπορευματοποίηση και ενισχύουν την καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή και ευρύτερα
Δεν κατοχυρώνονται οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι που  απόμειναν και δεν αξιοποιούνται  ως χώροι πρασίνου.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση γίνεται αποσπασματικά και όχι μέσω ολοκληρωμένης διαχείρισης των λεκανών απορροής όχι μόνο δηλαδή με κλασικά τεχνικά έργα αλλά και με άλλες οικολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις (αναδασώσεις, μικροφράγματα κ.ά.). Ακόμα και αυτά τα έργα που αναφέρονται, δεν έχουν κανένα εχέγγυο ότι θα γίνουν  γιατί δεν είναι επιλέξιμα καθώς δεν  έχουν ανταποδοτικό κέρδος για το κεφάλαιο….
Δεν προβλέπεται η προστασία των των ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων ως αξόνων πρασίνου και διόδων αερισμού και φυσικού κλιματισμού της πόλης.
Δεν υπάρχει απαγόρευση επικίνδυνων χρήσεων σε ακατάλληλες θέσεις (βενζινάδικα, βαφεία, βιοτεχνίες χημικών κ.ά.), δεν υπάρχει καμια πρόβλεψη για μετεγκατάσταση των μικρών επαγγελματιών.
Δεν μεριμνά για την προστασία των κατοίκων από της μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (υποσταθμοί και γραμμές υπερυψηλής τάσης, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.).
Εξαιρεί με ειδική διάταξη την περιοχή της ΒΙΠΕ, κι έτσι επιτρέπει να διαιωνίζεται η περιβαλλοντική ρύπανση του λεκανοπεδίου
Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του εργοταξίου του Δήμου, δεν υπάρχει αναφορά στην άμεση μεταφορά του.
Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της οικοδόμησης και της εμπορευματοποίησης στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ.
Στο περιφερειακό πάρκο δεν περιλαμβάνεται καν η Περίβλεπτος όπου βρίσκονται οι δύο βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού με τα γνωστά ζητήματα της υπεράντλησης υδάτων.
Δεν προστατεύει την αναψυχή για το λαό, αφού οι επενδύσεις που επιτρέπονται αφορούν μόνο όσους κάνουν ακριβά σπορ , οι υπόλοιποι δε θα βλέπουν τη λίμνη ούτε με τα κιάλια. Ούτε το γκολφ ούτε το θαλάσσιο σκι είναι μαζικός αθλητισμός
Η λίμνη χρειάζεται ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες κι αυτό δεν μπορεί κανένα ΠΔ να το εξασφαλίσει με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης και με όποιον διαχειριστή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ενίσχυσης και θωράκισης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.
Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι μόνο η κοινωνικοποίηση του πλούτου και των μέσων παραγωγής, μια οικονομία και κοινωνία που δε θα στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, αλλά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μπορεί να εξασφαλίσει μια σταθερή, συμβατή, συνειδητή, προγραμματισμένη και ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση, στο περιβάλλον.
Θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία όλων των φυσικών πόρων και των μέσων αξιοποίησής τους, στον κεντρικό σχεδιασμό, στην παραγωγή με κίνητρο την κοινωνική ευημερία.
Γι' αυτό καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, να ανασυντάξουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να διαμορφώσουν τη λαϊκή συμμαχία, στο δρόμο της ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού κράτους του, που αποτελεί την αιτία όξυνσης και χειροτέρευσης της ίδιας της ζωής και των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]