Τα γυρίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα

Τι ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση των Σκοπίων - Παρέμβαση Νίμιτς
Τα «μαζεύει» τώρα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Ζάεφ περί ενδεχόμενου διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά σχολεία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση των Σκοπίων επισημαίνει πως είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάθε της ενέργεια ή δήλωση γίνεται με καλή πίστη, σε αυτό το πλαίσιο. Σημειώνει επίσης ότι, ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., κατανοεί ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών για κανένα ζήτημα.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρατηρεί ότι βάσει του άρθρου 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεσμεύεται να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και για την προστασία δικαιωμάτων προσώπων τα οποία δεν είναι πολίτες της. «Βάσει αυτού του σκεπτικού, γίνεται κατανοητό ότι οι πολιτικές οι οποίες αφορούν τη γλώσσα στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη ΠΓΔΜ και προσθέτει: «Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα του ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Κατά την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ παραμένει αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγισης που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Λυπούμαστε που τα σχόλιά του ερμηνεύθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», καταλήγει η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τον κ. Ζάεφ να τηρεί τα συμφωνηθέντα.


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]