Ερώτηση ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στις έρευνες των πετρελαίων

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Προβλήματα εργαζομένων στις εργασίες για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων, που προσλήφθηκαν μέσω του δουλεμπορικού γραφείου GMC HELLAS MIKE.

Στα Ιωάννινα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες που αφορούν την έρευνα υδρογονανθράκων στη περιοχή από τις εταιρείες Repsol ως διαχειρίστρια του έργου με το 60% και την Energean με το 40%, μετά την κύρωση της αντίστοιχης σύμβασης από την Βουλή.
Στις εργασίες αυτές μέσω ενός ουσιαστικά δουλεμπορικού γραφείου, της GMC HELLAS  ΜΙΚΕ που αξιοποίησε το ισχύον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, προσλήφθηκαν εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου μικρότερης χρονικής περιόδου από τον συνολικό χρόνο εργασιών που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Ταυτόχρονα οι ατομικές συμβάσεις ήταν γενικές χωρίς να περιγράφεται επακριβώς το αντικείμενο της εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να καλούνται να εκτελούν εργασίες ακόμα και πέρα της ειδικότητας που είχαν προσληφθεί. Για παράδειγμα αρκετές φορές οι οδηγοί καλούνταν να μεταφέρουν τα εκρηκτικά. Έτσι οι εργαζόμενοι φορτώνονταν εκρηκτικά και πήγαιναν σε δυσπρόσιτα σημεία να τα τοποθετήσουν χωρίς μέτρα ασφάλειας και ρισκάροντας ακόμη και τη ζωή τους
Ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης καθορίζονταν σε εκ περιτροπής 4ημερο και οχτάωρο που στην πράξη όμως γίνονταν 10ωρο.
Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι λίγες μέρες πριν τελειώσει ο χρόνος λήξης (30/11/2018) της ατομικής σύμβασης που είχαν υπογράψει, συζήτησαν και διαμόρφωσαν  κείμενο με συγκεκριμένα αιτήματα και το υπέβαλλαν στην εργοδοσία. Η εργοδοσία αντέδρασε με το να καλέσει τους εργαζόμενους, μέσα από μια διαδικασία συνεχών ανανεώσεων συμβάσεων που εφαρμόζει, να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις που ανανέωναν για λίγες μέρες το χρονικό διάστημα εργασίας τους και συγκεκριμένα μέχρι τις 22/12/2018. Κατά τη διαδικασία της νέας ανανέωσης των συμβάσεων η εργοδοσία αρνήθηκε το δικαίωμα αυτό μόνο στον εργαζόμενο ο οποίος κοινοποίησε στην εργοδοσία το κείμενο που είχαν φτιάξει και υπογράψει οι εργαζόμενοι.
Η απαράδεκτη και εκδικητική ενέργεια της εργοδοσίας στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στέλνοντας το μήνυμα ότι όποιος τολμάει να διεκδικήσει δικαιώματα απολύεται.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η περίφημη «δίκαιη ανάπτυξη» που θα φέρουν οι διάφορες επενδύσεις προϋπόθεση έχει οι εργάτες να είναι φθηνοί, ευέλικτοι και υποταγμένοι με συνεχή ανανέωση συμβάσεων, στους χώρους εργασίας να επικρατεί σιγή νεκροταφείου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να γυρίσει πίσω στη δουλειά του ο μοναδικός εργαζόμενος που δεν του ανανεώθηκε η σύμβαση.
Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασία όλων των εργαζομένων στο έργο για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να τελειώσει.
Να δοθεί στους εργαζόμενους για το διάστημα που σταματούν οι εργασίες λόγω καιρικών συνθηκών χειμερινό επίδομα όπως γίνεται σε άλλους κλάδους εργαζόμενων.
Να παρθούν μέτρα ασφάλειας και να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά ειδικότητες που κάνουν αντίστοιχη εργασία.
Να αποσυρθεί το δουλεμπορικό γραφείο.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]