Έρχονται αυξήσεις σε αλεύρι και ψωμί

Κύμα ανατιμήσεων στο αλεύρι και στα προϊόντα άρτου αναμένεται να πλήξει και την ελληνική αγορά εξαιτίας της "εκτόξευσης" των διεθνών τιμών στα σιτηρά.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος, αρκετές βιομηχανίες του κλάδου που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει αυξήσεις τιμών από 4%- 6,5% στα προϊόντα άρτου και από 7%- 10% στο αλεύρι, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές του επόμενου έτους.

"Από τον περασμένο Σεπτέμβρη αγοράζουμε το αλεύρι ακριβότερα κατά 20%-25%. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς ένα μέρος αναπόφευκτα θα περάσει στην κατανάλωση" υπογραμμίζει στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας του κλάδου.

Περισσότερο εγκρατείς είναι οι αρτοποιοί, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τιμών τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος αναφέρει στο Έθνος "οι επαγγελματίες του χώρου παρακολουθούν με ιδιαίτερο προβληματισμό τη σημαντική επιβάρυνση στο κόστος των πρώτων υλών, ωστόσο δεν σχεδιάζουν ακόμα να αυξήσουν τον τιμοκατάλογό τους. Εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα ανατιμήσεων και στο ψωμί που πωλείται στους φούρνους από τη νέα χρονιά".

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο αναφοράς του μαλακού σίτου στο Euronext και τα αντίστοιχα προθεσμιακά συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο ως προς την τιμή βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε ποσοστά 15%-20% σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ μέσα στο καλοκαίρι είχαν βρεθεί να ενισχύονται μέχρι και 33%

Πηγή: Έθνος
via:enikonomia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]