Όλγα Γεροβασίλη: Η ελληνική κοινωνία διαθέτει οξυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά


Όλγα Γεροβασίλη: Η ελληνική κοινωνία διαθέτει οξυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά

"Το σημερινό συνέδριο, με θέμα Την ασφάλεια και την  κοινωνική ένταξη των Ρομά, έρχεται να καταδείξει ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει εξαιρετικά ευαισθητοποιημένα  και σε επαγρύπνηση αντανακλαστικά.
Στη χώρα μας, ένα μεγάλο τμήμα των Ρομά βιώνει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, με δυσμενείς συνέπειες  τόσο για τις ίδιες τις κοινότητες τους όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο προσδιορισμός των ιδιαίτερων αναγκών τους και η ανταπόκριση στις ειδικές απαιτήσεις τους, με γνώμονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον προληπτικό ρόλο των Αρχών Προστασίας του Πολίτη.
Ως εκ τούτου,  με συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης των φορέων της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, έθεσε τις Υπηρεσίες του, για πρώτη φορά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στα ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.
Κυρίες και κύριοι,
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει η πολιτεία, τις κοινωνικές διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το Έργο PROACTIVE, είναι πλήρως εναρμονισμένο με την πολιτική της Κυβέρνησης και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια σχεδιασμού εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των αιτιών του κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά και τη θεμελίωση των προϋποθέσεων ισότιμης πρόσβασής τους σε αγαθά και υπηρεσίες.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό και θέλω να το υπογραμμίσω πως το έργο PROACTIVE καθεαυτό, αποτελεί τεκμήριο ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, παρά τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζει, διαθέτει οξυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά και αξιοσημείωτη ικανότητα ανάπλασης του κοινωνικού της ιστού. Τέλος οφείλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους  δούλεψαν και συμμετείχαν στη προσπάθεια αυτή.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου σας. "




Το πρόγραμμα Proactive

Η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο προσδιορισμός των ιδιαίτερων αναγκών τους και η ανταπόκριση στις ειδικές απαιτήσεις τους, με γνώμονα το εθνικό και ευρωπαϊκό κεκτημένο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδέεται άρρηκτα με τον κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής των σύγχρονων Αρχών Προστασίας του Πολίτη.
Προς αυτή την κατεύθυνση και με ειδική στόχευση την υποστήριξη των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων και, συγχρόνως, την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου με τη συνδρομή αυτών για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, το ΚΕ.ΜΕ.Α. υλοποίησε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωτοποριακό, διετές Έργο με τον τίτλο: «PROACTIVE: Πρόληψη των διακρίσεων κατά των Ρομά μέσω της παροχής εργαλείων κοινωνικής διαμεσολάβησης σε αστυνομικούς “πρώτης γραμμής”» (ημ/νια έναρξης 15/11/2016 – ημ/νια λήξης 15/11/2018).
Σκοπός του Έργου PROACTIVE υπήρξε η συντονισμένη και ευρεία προώθηση των θεμάτων προληπτικής ασφάλειας σε επίπεδο πόλης, για πρώτη φορά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εκπαίδευσης 369 αστυνομικών «πρώτης γραμμής» σε θέματα κοινωνικής διαμεσολάβησης, σε πολλαπλά, διαφορετικά σημεία της χώρας και, συνακόλουθα, της πιλοτικής δοκιμής της δέσμευσης των εκπαιδευμένων αστυνομικών σε δύο περιοχές στόχους (εντός και εκτός της Αττικής) με τη συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων Ρομά και των οικείων Δημοτικών Αρχών.
Επιπρόσθετα, καινοτόμο στοιχείο της παρέμβασης υπήρξε η ανάληψη του ρόλου του «εκπαιδευτή» του αστυνομικού προσωπικού από δίδυμα συν-εκπαιδευτών, αποτελούμενα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έμπειρους κοινωνικούς διαμεσολαβητές Ρομά.
Για πρώτη φορά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αστυνομικοί και εκπρόσωποι των κοινοτήτων Ρομά συνεργάστηκαν συστηματικά, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας με κοινά συμφέροντα και κοινή στόχευση, προκειμένου να εκπαιδεύσουν εκπροσώπους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Τροχαίας, της Άμεσης Δράσης, των Ο.Π.Κ.Ε., Αστυνόμους της Γειτονιάς και εκπροσώπους τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων σε θέματα προληπτικής ασφάλειας.
Το Έργο PROACTIVE έθεσε στην αιχμή τις Ελληνικές Αρχές Προστασίας του Πολίτησε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, ενισχύοντας το αστυνομικό προσωπικό ως αναπόσπαστο κρίκο της κοινωνικής αλυσίδας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πρόσφορων συνθηκών αλληλοκατανόησης, συναντίληψης και συλλειτουργίας με τις κοινότητες.
Σημειώνετ
αι δε ότι η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παρέμβασης, αποφάσισε τη συνέχισή της μετά την ολοκλήρωση του Έργου, έχοντας εξασφαλίσει πόρους για την ειδικώς προσαρμοσμένη εφαρμογή της σε περιοχές ενδιαφέροντός της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]