Ύστατο χαίρε στον Κων/νο Κατσίφα:Λύγισαν και οι πιο δυνατοί ...[φωτορεπορτάζ-βίντεο]

Και ο πιο σκληρός λύγισε σήμερα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου..

Από χθες που  η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα παρέλαβε τη σορό του  η τελευταία πράξη του δράματος ξεκίνησε στο πατρικό του σπίτι ,με τη νύχτα να είναι μακριά  και τα μοιρολόγια της μάνας  να βγαίνουν ακούραστα από τα χείλη της μέχρι και σήμερα ,ημέρα  για το "ύστατο χαίρε" στο "ατσαλένιο της παιδί ", "την ψυχή της ",όπως έλεγε και ξαναέλεγε η μητέρα του καθισμένη δίπλα από στη σορό του.


Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης άρχισαν να καταφθάνουν στο σπίτι της οικογένειας Κατσίφα συγγενείς ,φίλοι ,πλήθος βορειοηπειρωτών  και Ελλαδίτες ταξιδιώτες με ναυλωμένα λεωφορεία  από κάθε γωνιά .

Σείστηκε η κεντρική πλατεία του χωριού ,λίγο πριν καταφθάσει η πομπή από συνθήματα όπως "Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς" ,ενώ σε όλο το χωριό ακούστηκε πολλάκις το "Αθάνατος" και ο Εθνικός Υμνος .

Δεν έλειψαν και συνθήματα εις βάρος πολιτικών προσώπων μεταξύ  των οποίων και  ο Νίκος Φίλης με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης για τη Βόρεια Ήπειρο .

Λίγα λεπτά πριν τις 13.00   η πομπή έφτασε στο κέντρο  του χωριού  με το φέρετρο του 35χρονου να είναι καλυμμένο με την ελληνική σημαία ,ενώ  το σύμβολο της Ελλάδας  που τόσο λάτρεψε και τόσο ενέπνευσε τον 35χρονο βίο του Κωνσταντίνου τον συνόδευε έως τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου .

Χειροκροτήματα ανάμεικτα με λυγμούς ,μάτια βουρκωμένα ,πόνος βουβός και  χιλιάδες γιατί ζωγραφισμένα στα πρόσωπα όλων .

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου,  ενώ συμμετείχαν και ιερείς  της Εκκλησίας της Αλβανίας αλλά και κληρικοί από την Ελλάδα.

Μετά το πέρας της  νεκρώσιμης ακολουθίας , ο Κωνσταντίνος εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία που ήταν στολισμένη με ότι εκείνος αγάπησε πιο πολύ στη ζωή του ,την ελληνική σημαία.

Ο γνωστός  τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής Σάββας Σιάτρας κατόπιν επιθυμίας της μητέρας  τραγούδησε  ένα μοιρολόι κάνοντας τους πάντες να λυγίσουν ...

Συντετριμμένη η μάνα του Κωνσταντίνου ευχήθηκε στο παλλικάρι της "καλό παράδεισο" έχοντας στο πλευρό της το σύζυγό της να την κρατά δυνατά  για να αντέξουν και οι δύο τους το "Γολγοθά" για το υπόλοιπο της ζωής τους ...

Ανείπωτος ο θρήνος και των αδερφών του Κωνσταντίνου ..

Ο Κωνσταντίνος έφυγε με το κεφάλι ψηλά ,δεν λύγισε μπροστά σε κανέναν ,δεν δείλιασε αν και εμείς τον αφήσαμε μόνο ."Θέληση χρειάζεται καρδιά και τσαγανό " αυτή τη φράση που έλεγε συνεχώς στους συγχωριανούς του,αυτή   άφησε πίσω  του παρακαταθήκη σε αυτούς .

Όλα τα παραπάνω τονίστηκαν στους επικήδειους λόγους που  εκφώνησαν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δημήτρης  Κουρεμένος, ο πρόεδρος του συλλόγου "Άγιος Αθανάσιος", η κ. Ελένη Δήμου  και  ο γαμπρός του Βαγγέλης Σακελλαράκης.

Μια χούφτα χώμα στην τελευταία του κατοικία και η εναπόθεση των στεφάνων στο μνήμα του έριξαν την τραγική αυλαία στην υπόθεση Κατσίφα την  Πέμπτη 8 Νοεμβρίου.

Αμέσως μετά ακολούθησε ειρηνική πορεία προς την έξοδο του χωριού με κατεύθυνση την Ε.Ο Κακαβιάς Αργυροκάστρου με την κυκλοφορία να διακόπτεται για λίγη ώρα..

Στη νεκρώσιμη τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ  άλλων ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου Βαγγέλης Ντούλες,η ηγεσία της "Ομόνοιας ",βουλευτές από την Ελλάδα μεταξύ των οποίων  και ο βουλευτής της ΝΔ στη Θεσπρωτία Βασίλης Γιόγακας  και ο Παντελής Κολόκας , Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών.

Επί ποδός στα ελληνικά και αλβανικά σύνορα .

Η πάνδημη κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα σήμανε συναγερμό στα ελληνοαλβανικά σύνορα .

Οι έλεγχοι από το πρωί της Πέμπτης στο τελωνείο ήταν εκτεταμένοι και αυστηροί  , ενώ χιλιάδες αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί κατόπιν εντολής του αρχηγείου  της αλβανικής αστυνομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]