Ήπειρος:Σε Ετοιμότητα Καλούνται Οι Δήμοι Ενόψει Έναρξης Της Μονάδας ΑΣΑ

Τους δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά – μόλις τους ζητηθεί- σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων στο χώρο της μονάδας ΑΣΑ, ενόψει της επικείμενης έναρξης της δοκιμαστικής της λειτουργίας - που είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη της παραγωγικής της λειτουργίας- καλεί  με   έγγραφό της  η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
Στο έγγραφο της Αντιπεριφερειάρχη,  που κοινοποιείται επίσης στον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελο Καπετάνο, στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειο Μιχελάκη και στους ΦΟΣΔΑ Ηπείρου, αναφέρονται και τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Ηπείρου, στα πλαίσια της από 22/03/2013 Προγραμματικής Σύμβασης που συνήψε με τους Αναγκαστικούς Συνδέσμους των τεσσάρων (4) Διαχειριστικών Ενοτήτων της,  υλοποιεί, μέσω Σύμβασης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το πρωτοποριακό για την περιοχή αλλά και ευρύτερα, Έργο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου».
Το Έργο υλοποιείται σε συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και τις αρχές και κατευθύνσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο με τον Νόμο Πλαίσιο 4042/2012 (ΦΕΚ Α’ 24/2012).
Η έναρξη λειτουργίας του συνιστά Ορόσημο για τα συμφέροντα των Δήμων και των δημοτών  της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς:
Θα αποτρέψει την επιβολή προστίμων, που προβλέπονται από το 2019 και εφεξής, από εθνικά και κοινοτικά όργανα και αρχές. Σημειώνεται ότι με τις άοκνες προσπάθειές μας, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η μοναδική  Περιφέρεια πανελλαδικά στην οποία δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα μέχρι σήμερα.
Θα συμβάλλει καθοριστικά στη δυνατότητα χρηματοδότησης επεκτάσεων των υφιστάμενων ΧΥΤΑ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, δεδομένου ότι με τη λειτουργία του Έργου, οι τελευταίοι μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ και είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται πόροι άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ από τους Δήμους, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν για άλλες ανάγκες τους.
Θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 τριών (3) Μονάδων Κομποστοποίησης βιοαποβλήτων από διαλογή στην πηγή για την Π.Ε Άρτας, την Π.Ε. Πρέβεζας και την Π.Ε Θεσπρωτίας, (για την Π.Ε Ιωαννίνων η επεξεργασία θα λαμβάνει χώρα εντός του Έργου), με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση λειτουργικών πόρων δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως  για τους Δήμους, λόγω μείωσης της ποσότητας διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]