Εργ.Κέντρο Ιωαννίνων:Ανακοίνωση Επιτροπής Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών

Εργαζόμενοι στην καθαριότητα: Για τις απεργίες στις 19-20 Νοέμβρη και στις 28 Νοέμβρη

Εργαζόμενη-εργαζόμενε στον κλάδο της καθαριότητας,

Τα σωματεία των καθαριστριών και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε καλούν να πάρεις θέση στη μάχη, στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβερνήσεις, εργοδότες και εργολάβοι, να συμμετέχεις στη 48ωρη απεργία των σχολικών καθαριστριών στις 19-20 Νοέμβρη, στην πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Να μπουν στο επίκεντρο συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με αιχμή το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, τον τερματισμό της ομηρίας μας. Να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες που αφορούν τους μισθούς μας, την ασφάλεια μας στους χώρους δουλειάς, το βιοπορισμό των οικογενειών μας. Να δοθεί πραγματική απεργιακή απάντηση σε κάθε σχολείο, σχολή, γραφεία, νοσοκομεία, σε κάθε φορέα και κλάδο που εργάζονται καθαρίστριες με κάθε είδους εργασιακή σχέση.

Τέρμα στα ψέματα και τη διαρκή ομηρία

Οι εργαζόμενες στον κλάδο μας ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει “κανονικότητα“. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει εγκλωβισμός, ψέματα, διαρκής ομηρία. Έχουν νιώσει στο πετσί τους, τί σημαίνουν για τις καθαρίστριες οι νόμοι που στερούν τη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη μετατροπή των συμβάσεων τους,  σε αορίστου χρόνου.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων πανηγύριζε τον περασμένο Μάιο για την δίχρονη παράταση των συμβάσεων που έδωσε το Υπουργείο στα λόγια, παρατείνοντας την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στα σχολεία της χώρας. Ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ είναι υπονομευτικός, αφού απεμπολεί στη Δευτέρα Παρουσία το πάγιο αίτημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα, για μόνιμη και σταθερή εργασία, βαδίζοντας στα ίδια χνάρια της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση ανακύκλωσης ανεργίας και της διαρκούς ομηρίας.
Έχουμε συσσωρευμένη πείρα και στο νομό μας όπου η Κυβέρνηση με τις πλάτες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών υπαλλήλων και της πλειοψηφίας του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών προσπάθησαν με διάφορα τεχνάσματα να μας πείσουν ότι πρέπει να αποδεχόμαστε και να θεωρούμε δεδομένη την ανακύκλωση της ανεργίας και την «ανθρωποφαγία» που επιθυμούν μεταξύ ανέργου κι εργαζόμενου της περιοχής και συνάμα τη διαρκή ομηρία μας.
Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοέμβρη,  πήραμε απόφαση για απεργία στις 19 και 20 Νοέμβρη. Λίγες ώρες αργότερα η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου άρχισε να διαρρέει ότι οι καθαρίστριες του Νομού δε θέλουν να απεργήσουν, επειδή τη δεύτερη μέρα της απεργίας δε θα μπορούν να κατέβουν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Ακόμα μια φορά φάνηκε ο απεργοσπαστικός τους ρόλος. Ήταν ξεκάθαρες οι δηλώσεις της Προέδρου του Σωματείου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοέμβρη ότι «είμαστε εργολάβοι και απαγορεύεται να απεργούμε, ξέρουμε τι συμβάσεις υπογράφουμε, σε όποια αρέσει αλλιώς να φύγετε από τις δουλειές σας». Ηθελημένα δημιουργούν συγχύσεις στις συναδέλφισσες και απογοήτευση για το ρόλο του σωματείου και πως πρέπει να στέκεται στα προβλήματά μας.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που παλεύουμε με την καθημερινή εντατικοποίηση, με τον αυταρχισμό από διευθυντές, δημάρχους και εργοδοσία, με την απληρωσιά που χτυπάει ταβάνι, δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που μπλοκάρει τους εργατικούς αγώνες, που υπονομεύει τις απεργίες, που φέρνει μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα τη νοθεία, την αστυνομία, το συνδικαλιστικό της ασφάλειας.
Όσοι δεν είναι και οι ίδιοι οι εργοδότες, είναι άνθρωποι της εργοδοσίας, εκλέγονται από αυτούς, στηρίζουν με χέρια και με πόδια τη γραμμή της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διεκδικήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι συνολικά στον κλάδο, πρέπει να τους απομονώσουν!

Όλες και όλοι μαζί για την ενότητα του κλάδου

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε για ενιαία σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουμε στην άκρη τη διάσπαση του κλάδου που εξυπηρετεί το κράτος την εργοδοσία, τις εργολαβίες.
Ίδια ή παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε εργάζονται με συμβάσεις εργολάβων είτε με τις πολυδιαφημισμένες κυβερνητικές συμβάσεις, που δεν είναι άλλο από συμβάσεις που λήγουν μετά από 1 έτος με τσεκούρωμα εργατικών δικαιωμάτων.
Εργαζόμενοι στην καθαριότητα που δουλεύουν αυτήν την περίοδο στα κτίρια του ΟΑΕΔ με 8μηνες συμβάσεις για 330€, παρέμειναν απλήρωτοι για πάνω από 5 μήνες και τώρα τους τάζουν νέες παρατάσεις. Οι ατομικές συμβάσεις σε μια σειρά χώρους που συνοδεύτηκαν με κυβερνητικά πανηγύρια, ανέδειξαν τις νέες μορφές εκμετάλλευσης (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μεταφορές).
Ο κλάδος της καθαριότητας συνολικά είναι κλάδος βαθιά εκμεταλλευόμενος από κάθε κυβέρνηση, από εργοδότες, από εργολάβους. Κριτήριο τους είναι το πόσο φτηνότερα μπορεί να τους βγει η ανάθεση ενός έργου, η παράταση στην ομηρία μας. Αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους, εντατικοποίηση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κακοπληρωμένη εργασία, δουλειά με ανύπαρκτα μέσα προστασίας.
Οι καθαριστές και καθαρίστριες να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας, να δυναμώσουμε το διεκδικητικό μας αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για υπογραφή ενιαίας Συλλογική Σύμβασης.
.

Καλούμε όλες τις καθαρίστριες του νομού μας στην Απεργία στις 28 Νοέμβρη
Καμία καθαρίστρια στη δουλειά της
Συγκέντρωση 10.30 στο Εργατικό Κέντρο
Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]