ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η τέχνη της ξερολιθιάς στο Ζαγόρι μέσα από το έργο Eco-Management «Γνώσεις του χθες, τεχνογνωσία του αύριο»

Οι εθνολογικές έρευνες πεδίου με συνεντεύξεις από παλιούς τεχνίτες ή ανθρώπους οι οποίοι κατέχουν δεξιότητες ή γνώσεις, αποτελούν  μια από τις δράσεις του έργου Eco-Management «Γνώσεις του χθες, τεχνογνωσία του αύριο» του προγράμματος Erasmus + .

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η οποία είναι εταίρος του έργου στην Ελλάδα (συμμετέχουν άλλοι πέντε εταίροι από Γαλλία, Σκωτία, Σλοβακία και Ισπανία και πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας σεμινάριο), έχει επιλέξει το Ζαγόρι για την υλοποίηση του έργου και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται συνεντεύξεις, συνολικά τρεις, που θα αποτελέσουν μια καταγραφή του τρόπου με τον οποίο μεταβιβάζονταν η γνώση από τους παλιότερους στις νεώτερες γενιές, όπως είναι και ο στόχος του έργου.

Η πρώτη συνέντευξη που λήφθηκε αφορούσε τα βότανα και αρωματικά φυτά που αφθονούν στο Ζαγόρι και η δεύτερη την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στα Άνω Πεδινά για το χτίσιμο της πέτρας και ειδικότερα την ξερολιθιά. Η τελευταία συνέντευξη θα αφορά την χρήση του μαλλιού των προβάτων.



Ο παλιός τεχνίτης της πέτρας,  από το Μιχαλίτσι, Δημήτρης Λαγός μετέφερε μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε σε φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τις γνώσεις και την εμπειρία του.



Στην είσοδο του χωριού έγινε πειραματική κατάρτιση στην τέχνη της ξερολιθιάς. Μαστόροι της πέτρας μαζί με φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων αποκατέστησαν τμήμα τοίχου αυλής παλιού σπιτιού. Εκ μέρους του Δήμου παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης. Τον συντονισμό εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας της ΠΕΔ Ηπείρου είχε η Αρχιτέκτων-Γεωγράφος, Ελένη Παγκρατίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]