Πως να επιλέξετε την τροφή του σκύλου σας: Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Θα πρέπει να λάβετε πολλές παραμέτους υπόψιν κατά την αναζήτηση της κατάλληλης διατροφής του σκύλου σας. Οι τροφές παρασκευάζονται με βάση το μέγεθος, την ηλικία, τη ράτσα, το ενεργειακό επίπεδο, ιατρoφαρμακευτικές ανάγκες και πολλά άλλα. Η εύρεση της καλύτερης τροφής ή μάλλον της τροφής που ταιριάζει καλύτερα στον σκύλο σας είναι μία διαδικασία αρκετά απαιτητική, διότι ερωτήματα όπως «Πρέπει να αγοράσω τη σκυλοτροφή του από το μαγαζί ή να τη φτιάξω μόνος μου;», « Να προτιμήσω υγρή ή ξηρή τροφή;», «Κροκέτες  ή ανθρώπινο φαγητό;», « Ωμό ή μαγειρεμένο;», «Τί είδους διατροφή πρέπει να ακολουθεί ένα κουταβάκι;» απασχολούν πολλούς ανθρώπους με κατοικίδια. Συγχρόνως η γνώμη κάποιου κτηνίατρου ή ειδικού διατροφολόγου θα σας βοηθήσει πολύ για την υγεία του σκύλου και ενδεχομένως να σας λύσει τα χέρια.
- Κροκέτες και ξηρά τροφή για σκύλο
  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε τροφή από το pet shop σας ή από διάφορα άλλα καταστήματα είναι να κοιτάτε την ετικέτα συστατικών. Τα συστατικά της λίστας ξεκινούν από αυτά με τη περισσότερη ποσότητα και καταλήγουν σε  αυτά με τη χαμηλότερη. Ιδανικά το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι το κρέας, είτε είναι κοτόπουλο, αρνί ή μοσχάρι. Το αυγό θα πρέπει να είναι και αυτό ψηλά στη λίστα, ενώ το σιτάρι ή το αλεύρι θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλά ή να μην περιέχονται ιδανικά καθόλου μέσα στη τροφή. Έπειτα βεβαιωθείτε ότι το συγκεκριμένο προϊόν που διαλέξατε αντιστοιχεί στην ηλικία, τη ράτσα και τα κιλά του σκύλου σας και ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για την κατάλληλη ποσότητα που πρέπει να τον ταϊζετε ή δείτε εναλλακτικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας που όλες οι εταιρείες αναγράφουν την συνιστώμενη δοσολογία.
  Ωστόσο, μερικές φορές το να διαβάζετε απλώς την ετικέτα δεν αρκεί για να αξιολογήσετε την  ποιότητα μίας ξηράς τροφής σκύλου, καθώς μερικοί παρασκευαστές  ξέρουν να παραποιούν τις ετικέτες για να φαίνεται η τροφή υγιεινή και ελκυστική στο αγοραστικό κοινό. Για παράδειγμα, δεν παρουσιάζουν σωστά τα ποσοστά πρωτεϊνης του κρέατος  και πρωτεϊνης των δημητριακών και δεν φαίνεται ποια πρωτεϊνη υπερισχύει. Επίσης, ορολογία όπως, “human grade” που σημαίνει ότι τα συστατικά είναι βρώσιμα από τον άνθρωπο ή «70% οργανική» μερικές φορές δεν έχουν νόμιμη ισχύ και είναι ανούσια.
  Ένα από τα σημαντικά οφέλη των τροφών του εμπορίου είναι η οικονομική τιμή στην οποία μπορείς να τις αγοράσεις και μερικές από αυτές είναι ποιοτικές τροφές με προσεγμένα συστατικά, ωστόσο πλέον είναι αρκετά διαδεδομένες κάποιες σπιτικές συνταγές σκυλοτροφών που μπορεί να τις φτιάξει ο καθένας. Το πρόβλημα εδώ έγκειται στο ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει την κατάλληλη ποσότητα των συστατικών και από που πηγάζουν και έτσι η σπιτική τροφή να είναι ακατάλληλη για τους σκύλους με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στον οργανισμό του ζώου σας.
  Γι’αυτό, λοιπόν, αν προτιμήσετε κάποια ξηρά τροφή ρωτήστε προηγουμένως τον κτηνίατρο σας ή τον υπεύθυνο στο   petshop για σκυλιά  που επισκέπτεστε αν έχετε κανει τη σωστή επιλογή. Επίσης, θα μπορούσατε να προσθέσετε μέσα στη σκυλοτροφή και κάποιο δικό σας φαγητό ή ζουμάκι αρκεί να μην έχει σχεδόν καθόλου αλάτι και μπαχαρικά για να τη νοστιμήσετε και να τονώσει περισσότερο το κατοικίδιο σας.
- Σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα.
  Άπειρες σπιτικές συνταγές σκυλοτροφών κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που θα μπορούσε να δοκιμάσει να τις φτιάξει ο οποιοσδήποτε, εφόσον έχει προηγουμένως συμβουλευτεί κάποιον κτηνίατρο για να γνωρίζει ποιές τροφές είναι υγιεινές και ποιές όχι. Για παράδειγμα, συνθετικές γεύσεις, συντηρητικά, πρόσθετα ουσιών και γενικά οτιδήποτε δεν είναι φυσικό και οργανικό απαγορεύεται να τα τρώνε οι σκύλοι γι’αυτό μη τα μαγειρεύετε για τη τροφή τους. Επίσης, να πλένετε πολύ καλά όλα τα προϊόντα, γιατί μπορεί να έχουν παρασιτοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα και όπως ακριβώς προσέχετε από πού προμηθεύεστε τα συστατικά του δικού σας φαγητού, το ίδιο να κάνετε και για τους μικρούς φίλους μας.
  Φυσικά η ποσότητα του φαγητού είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για το οποίο θα σας ενημερώσει ο κτηνίατρος σας ανάλογα με τις ανάγκες του κατοικιδίου σας, καθώς το κάθε ζώο ειναι διαφορετικό. Ακόμα και τα απόλυτα υγιεινά φαγητά μπορεί να κάνουν κακό όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα. Τα μπλούμπερι(μύρτιλο) για παράδειγμα κάνουν πολύ καλό στους σκύλους γιατί έχουν πολλές βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδοτικά, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα από το επιτρεπτό θα προκαλέσουν στομαχόπονο και διάρροια.
  Αν και οι σπιτικά μαγειρεμένες σκυλοτροφές μπορούν να αποδειχθούν πολύ σωστή επιλογή υπάρχει και η άλλη μεριά που υποστηρίζει ότι το μαγείρεμα θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει κάποιες από τις θρεπτικές αξίες των συστατικών παρόλο που στις υψηλές θεμοκρασίες της μαγειρικής καταστρέφονται πολλά βακτήρια. Στο χέρι σας είναι λοιπόν και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού κτηνιάτρου ή διατροφολόγου τί είδους τροφή θα προσφέρετε στο κατοικίδιο σας. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο πολλά κατοικίδια που σαν βάση της διατροφής τους  έχουν το σπιτικό φαγητό να μην λαμβάνουν όλες τις βιταμίνες και ποσότητα που χρειάζονται και να είναι υποσιτισμένα.
- Ωμό φαγητό.
   Θα λέγαμε ότι το ωμό φαγητό είναι πολύ της μόδας τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Σερβίρονται χωρίς καμία προετοιμασία και πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει τεράστια οφέλη στην υγεία τους, συγκεκριμένα στο τρίχωμα, στην αναπνοή και στο πεπτικό σύστημα. Η αντίθετη πλευρά υποστηρίζει ότι αυτός ο τρόπος φαγητού δεν προστατεύει από μολύνσεις που οφείλονται στο μικρόβιο E.coli και τη σαλμονέλλα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και εσάς εφόσον ζείτε μαζί. Αν δεν είστε σίγουροι ότι ο τετράποδος φίλος σας είναι απόλυτα υγιής και γερός καλύτερα μη τον ταϊσετε ωμό φαγητό.
  Αν θέλετε να του δώσετε κάτι ωμό φροντίστε να ξέρετε πλήρως τη πηγή των συστατικών, από που τα αγοράσατε δηλαδή , να τα διατηρείτε σε ασφαλές μέρος και όσο πιο καθαρά γίνεται, γνωρίζοντας πάντα τους κινδύνους που διατρέχει τόσο ο σκύλος σας όσο και εσείς.
   Έχει παρατηρηθεί επίσης, ότι μερικά καταστ
ήματα με τροφές εμπορίου ακολουθούν το ρεύμα της εποχής με το ωμό φαγητό και πουλάνε προπαρασκευασμένα ωμά φαγητά. Τσεκάρετε πολύ καλά τι πάτε να αγοράσετε, γιατί και σε αυτή τη περίπτωση αν δεν ξέρετε τι ακριβώς έχει μέσα το φαγητό και σε τι ποσότητα συστατικών, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα υγείας στο ζώο σας.
- Ειδικές ιατρικές διατροφές.
  Ορισμένα σκυλάκια αντιμετωπίζουν κάποια ιατρικά θέματα και πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διατροφικές δίαιτες. Στα διαβητικά σκυλιά για παράδειγμα, το φαγητό τους πρέπει να αποτελείτε από πολλές ίνες και λιγότερο λίπος. Αυτά με καρδιακή ανεπάρκεια να ακολουθούν διατροφή με περιορισμένο νάτριο, προσθήκη ταυρίνης και πολλά αμινοξέα. Τα σκυλιά με δερματικά να τρώνε τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα. Όσο για εκείνα που πάσχουν από καρκίνο, το προτιμώτερο θα ήταν να ακολουθούν κετονική διατροφή με πολλά λιπαρά, μέτρια σε πρωτεϊνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες , για να μεταβολίζεται το λίπος και όχι η γλυκόζη.
  Αν είστε επομένως από τους ιδιοκτήτες που έχετε σκυλάκι με συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση επιβάλλεται να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο του για να παραμένει υγιές υπό έλεγχο προσέχοντας τα συστατικά, τις μερίδες και διατηρώντας το στα σωστά κιλά. Σπάνια γίνονται θαύματα οπότε μη κάνετε πειράματα στη διατροφή του. Ακόμα όμως κι αν όλα είναι καλά με την υγεία του, για να παραμείνει όπως έχει πρέπει να ελέγχετε πολύ καλά από που προέρχονται τα συστατικά, τη ποσότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε σκύλου!
 Διαβάστε περισσότερα για τις καλύτερες σκυλοτροφές για κουτάβια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]