ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Νέα γλώσσα μετά από αφαίρεση λόγω καρκίνου δημιούργησαν Έλληνες γιατροί !

 Σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης  σε ασθενείς με καρκίνο της  γλώσσας και της στοματικής κοιλότητας έχουμε την τελευταία δεκαετία χάρις  στην εξειδικευμένη ριζική χειρουργική αντιμετώπιση  και  την βοήθεια της Τρισδιάστατης Ιατρικής Απεικόνισης!

Το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης έχει ξεπεράσει πλέον το 57%, ενώ για πολλές δεκαετίες ο αριθμός επιβίωσης  από την ημέρα της  διάγνωσης ήταν κάτω του 50%!

Η εξειδικευμένηριζική χειρουργική, με την  βοήθεια της τρισδιάστατηςιατρικής απεικόνισης, στηναντιμετώπιση  του καρκίνου της γλώσσας έχει ενισχύσει την  φαρέτρα των γιατρών και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η δημιουργία νέας λειτουργικής γλώσσας , αλλά και η  αποκατάστη μέρους της, μετά από επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση (διατροφή) του ασθενή, αλλά και στην ποιότητα (ομιλία) ζωής του.

Μια τέτοια περίπτωση αντιμετώπισαν πριν από λίγες ημέρες με επιτυχία γιατροί στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν , όπου υπάρχει συγκροτημένη διεπιστημονική  ομάδα για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο γλώσσας  και στοματικής κοιλότητας αποτελούμενη από εξειδικευμένους Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς, Πλαστικούς Χειρουργούς, Ογκολόγους, Ακτινοδιαγνωστές και Ακτινοθεραπευτές.

Η επιτυχημένη επέμβαση για την δημιουργία νέας γλώσσας έγινε από τις επιστημονικές  ομάδες   των διευθυντών της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν  κ Γεωργίου Λαγογιάννη και  της Πλαστικής και Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του  κ Ανδρέα Γραββάνη.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια καταγράφετε έξαρση του καρκίνου στόματος και γλώσσας στους δυτικούς πολιτισμούς με συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση στις νέες ηλικίες» αναφέρει  ο διευθυντής της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν Γεώργιος Λαγογιάννης,  με πολυετή εξειδίκευση και πείρα στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.



 Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται 1500 καινούργια περιστατικά , ενώ στην Αμερική, σύμφωνα με το National Cancer Institute   49.750 ! Αύξηση έχουμε και στο ποσοστό των γυναικών,  καθώς ενώ για πολλές δεκαετίες είχαμε 6 άνδρες , 1 γυναίκα, σήμερα έχουμε αναλογία  2 άνδρες σε κάθε γυναίκα.

Στην Αμερική ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 9.750 ασθενείς, δηλαδή περίπου 1 άτομο την ώρα.

 «Από τα 49.750 νεοδιαγνωσθέντα άτομα, μόνο λίγο περισσότερο από το μισά θα ζουν σε 5 χρόνια (περίπου 57%). Ο αριθμός επιβίωσης σε 5 χρόνια από τη διάγνωση ήταν για πολλές δεκαετίες κάτω του 50%, οπότε το 57% αποτελεί βελτίωση τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση των καρκίνων που προκαλούνται από ιό HPV16, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους, όσο και στην πιο εξειδικευμένη ριζική χειρουργική προσέγγιση» τονίζει ο κ Λαγογιάννης.



              ΑΦΑΙΡΕΣΗ  ΟΓΚΟΥ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ



 Σε σύνθετους όγκους της στοματικής κοιλότητας, είναι απαραίτητη η συνεργασία δύο ομάδων: Η ομάδα των ογκολόγων χειρουργών κεφαλής και τραχήλου που είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση του όγκου και την διασπορά του στους τραχηλικούς λεμφαδένες και η ομάδα  των πλαστικών επανορθωτικών χειρουργών που είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση του ελλείμματος της εκτομής.

«Η συνεργασία  των δυο ομάδων είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλισθεί ότι κάθε μια ομάδα επικεντρώνεται στον διακριτό της ρόλο εξασφαλίζοντας  την μικρότερη δυνατή διάρκεια χειρουργικής επέμβασης με τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές και κατά συνέπεια ταχύτερη αποθεραπεία του ασθενούς»  αναφέρει ο διευθυντής της Πλαστικής και Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του νοσοκομείου Μετροπόλιταν Ανδρέας Γραββάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]