«Κίτσος αιθέρια έλαια»...Ένα καινοτόμο αποστακτήριο στην Πλατανούσσα Ιωαννίνων!

Και απόσταγμα Ρόζα δαμασκηνί στην αγορά - «Κίτσος αιθέρια έλαια»

Πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την πρώτ
η φορά που συναντήσαμε σε έκθεση βιολογικών προϊόντων την επιχείρηση «Κίτσος αιθέρια έλαια», την οποία έστησαν μ’ ένα καινοτόμο αποστακτήριο στην Πλατανούσσα Ιωαννίνων δυο νέοι άνθρωποι.

Τα αδέλφια Κίτσου συνεχίζουν να προωθούν δυναμικά στην ελληνική και διεθνή αγορά αποστάγματα αιθέριου ελαίου ρίγανης, δάφνης, τσαγιού, άγριου φασκόμηλου που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση. Ακόμα και το αιθέριο έλαιο από θρούμπι γίνεται ανάρπαστο.
Από την πρώτη στιγμή μοιράστηκαν μαζί μας το όνειρό τους να πειραματιστούν και στην παραγωγή του ακριβότερου αιθέριου ελαίου παγκοσμίως. Πρόκειται για αιθέριο από τριαντάφυλλο και συγκεκριμένα της ποικιλίας Ρόζα δαμασκηνί. Η πειραματική καλλιέργεια πέντε στρεμμάτων έδωσε πριν ένα χρόνο το πρώτο δείγμα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πλέον έχουν προχωρήσει στην πιστοποίησή του και φέτος παρήγαγαν την πρώτη ποσότητα που διακινείται στο εξωτερικό.
«Όταν πέρυσι σας συναντήσαμε, μας λέγατε ότι αναζητείτε καλλιεργητές που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη ποικιλία για να παίρνετε την παραγωγή τους και να προχωράτε στην απόσταξη. Τί έγινε τελικά, μπήκαν νέοι στην παραγωγή της Ρόζα δαμασκηνί;», ρωτήσαμε τον έναν εκ των ιδιοκτητών στην έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο» της Περιφέρειας Ηπείρου.
Με ικανοποίηση μάς απάντησε ότι «ήδη έχουν μπει στην καλλιέργεια τέσσερις νέοι παραγωγοί με εκπληκτικά αποτελέσματα. Μακάρι να μπουν κι άλλοι» και πρόσθεσε ότι συνολικά καλλιεργούνται σήμερα 100 στρέμματα δίνοντας το πρώτο προϊόν που διακινήθηκε από την «Κίτσος αιθέρια έλαια».
Οι καλλιέργειες αυτές βρίσκονται στα Ιωάννινα και την Κόνιτσα και όλα δείχνουν ότι το κλίμα και το υψόμετρο σε συνδυασμό με την υγρασία και την καθαρότητα της ατμόσφαιρας στο ορεινό τμήμα της Ηπείρου, προσφέρει ασυναγώνιστη ποιότητα στο τελικό προϊόν. «Ευχόμαστε να καλλιεργήσουν κι άλλοι στα Τζουμέρκα και σ’ άλλες εκτάσεις της Ηπείρου», είπε ο ίδιος. Στην έκθεση ο κ. Κίτσος διακινούσε μόνο το ροδόνερο που προκύπτει ως παράγωγο της απόσταξης του τριαντάφυλλου που έχει επίσης ζήτηση στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία.
TIPS
Το αιθέριο έλαιο της Ρόζα Δαμασκηνί πωλείται μέχρι και 25 ευρώ το γραμμάριο στη λιανική. Αρκούντως υψηλή τιμή όμως έχει και στην χονδρική πώληση στο εξωτερικό, όπου διακινείται με τιμή λίτρου σε βιομηχανίες.
 εφημερίδα Ταχυδρόμος Αρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]