ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

«Οίνοι και Αποστάγματα» Ξεκίνησε η διημερίδα στα Ιωάννινα

Διημερίδα από τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας για την προώθηση των προϊόντων οίνου και των αποσταγμάτων στα καταστήματα εστίασης

Με τη σ
υμμετοχή επαγγελματιών από τον κλάδο της εστίασης ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (22/10/2018) οι εργασίες της διημερίδας με θέμα «Οίνοι και Αποστάγματα», που οργανώνουν οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας σε συνεργασία με το Σωματείο Καφεστιατορίων - Μπαρ η «Παμβώτις» και την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στο ξενοδοχείο “Du Lac”.
Στόχος των διοργανωτών είναι η προώθηση των ντόπιων προϊόντων οίνου και των αποσταγμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης. Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε με χαιρετισμό της, η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βάσω Μέγα, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:  « Η διημερίδα αποτελεί το αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας που ξεκινήσαμε αρχικά οι δύο Δήμοι διαπιστώνοντας πως τα τοπικά μας προϊόντα δεν έχουν τη θέση που τους αρμόζει στα καταστήματα εστίασης της πόλης μας και από το θεσμικό μας ρόλο αναλάβαμε πρωτοβουλίες έχοντας συμπαραστάτες τους επιχειρηματίες των εμπλεκόμενων κλάδων (εστίασης, ξενοδόχους, οινοποιούς) τους οποίους και ευχαριστούμε».
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος αναφερόμενος στους στόχους του διημέρου τόνισε «ευελπιστούμε πως θα μυήσει στα μυστικά του κρασιού και των αποσταγμάτων του τους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές στην προώθησή τους προς τους πελάτες τους, ντόπιους και επισκέπτες».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή Ζίτσας από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα για τη στήριξη και ενίσχυση της αμπελουργικής ζώνης και των προϊόντων της γιατί όπως εξήγησε «η αμπελουργία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αγροτικής παραγωγής και έναν από τους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής του Δήμου».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πλιάκος, «με παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία έχουμε επιδιώξει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις  για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των δασικών χαρτών, να αυξηθούν τα δικαιώματα των νέων φυτεύσεων, να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί». Επίσης, η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων  προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της αμπελουργίας οι οποίες αφορούν:
Στην πιστοποίηση του DNA και των κλώνων της Ντεμπίνας
Στην απλοποίηση της διαδικασία των στοιχείων για τα ανενεργά δικαιώματα ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το συγκεκριμένο αριθμό και να προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές παλιούς και νέους να πάρουν δικαιώματα.
Στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού, που ενισχύει την κατανάλωση των προϊόντων αμπέλου, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του κλάδου,  καθώς και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.
Ταυτόχρονα, αξιοποιούνται ήδη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προγραμμάτων όπως του διασυνοριακού προγράμματος  Interreg Ελλάδας – Αλβανίας 2014-2020. Ως επικεφαλής εταίρος ο Δήμος Ζίτσας, προωθεί την υλοποίηση του έργου «WINCOME» που στόχο έχει την ανάπτυξη της αμπελουργίας, της οινοποιίας και την προώθηση των οινικών προϊόντων με την εγκατάσταση  και λειτουργία εκθετηρίου στην Τ.Κ. Ζίτσας.
   «Η Δημοτική Αρχή Ζίτσας, εργάζεται άοκνα ώστε η αμπελουργία και οινοποίηση να εξελιχθούν σε βασικό μοχλό ανάδειξης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και με τη συνεργασία όλων ευελπιστούμε πως θα το καταφέρουμε. Αυτό άλλωστε επιδιώκουμε και με τη διοργάνωση του διημέρου» υπογράμμισε κλείνοντας ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους συμμετέχοντες.
  Την έναρξη των εργασιών του διημέρου χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας  καθώς και  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων  Κώστας Βλάχος και του Σωματείου Καφεστιατορίων – Μπαρ Χρ. Τάτσης.
 Οι εργασίες της πρώτης ημέρας συνεχίστηκαν με τις εισηγήσεις των καθηγητών Στέλλιου Μοσχονά και Κωνσταντίνου Στεφανακίδη καθώς και στελεχών από τα τοπικά  οινοποιεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]