Δήμος Κόνιτσας:Υποψήφιος Δήμαρχος ο Σπανός Ι. Βασίλειος

Αγαπητοί συνδημότες,
Με την παρούσα δήλωση θα ήθελα να σας κάνω γνωστή την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος ως επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Κόνιτσας “Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ” στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.
Πριν από τέσσερα χρόνια με την παρότρυνση νέων ανθρώπων και με έντονο το αίσθημα να συμμετέχω ως ενεργός πολίτης στα κοινά του τόπου μου, εκλέχτηκα Δημοτικός Σύμβουλος.
Στην πορεία ανέλαβα επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης. Μια παράταξη με δυναμική παρουσία στα Δημοτικά Συμβούλια, που χωρίς κραυγές, με αντικειμενικότητα και συγκροτημένα επιχειρήματα εκφράζει τη διαφωνία της, καταθέτει τις θέσεις και τις προτάσεις της σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Μια παράταξη που όλο το χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα παραμένει ενεργή εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Με την οργανωτική δομή που δημιουργήσαμε, τη δημοτική ομάδα και την γραμματεία μείναμε κοντά στη βάση της παράταξης, κοντά στην κοινωνία. Αυτή την περίοδο η προσπάθειά μας έγκειται κυρίως στο να διευρύνουμε αυτή τη βάση, ενεργοποιώντας νέες δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς, από όλο το πολιτικό δημοκρατικό φάσμα, επιδιώκοντας συνεργασίες, όπως άλλωστε προτάσσει η νέα πραγματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμα Κλεισθένης.
Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η περιοχή μας είναι το δημογραφικό. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι φαινόμενο που μάστιζε για δεκαετίες ολόκληρες τα χωριά του διευρυμένου Δήμου Κόνιτσας και που δυστυχώς απειλεί πλέον και την πόλη της Κόνιτσας. Αποτέλεσμα όχι μόνο των κεντρικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί σειρά ετών, αλλά και της αναποτελεσματικότητας και των κακών χειρισμών των τοπικών αρχόντων.
Μικρό ποσοστό νέων ανθρώπων παραμένουν στην περιοχή, αφού υπάρχει μεγάλη δυσκολία να δραστηριοποιηθεί κάποιος επαγγελματικά. Ακόμα μικρότερο το ποσοστό, μηδενικό σχεδόν, όσων επιστρέφουν μετά τις σπουδές τους, αφού ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας για νέους επιστήμονες δεν υπάρχουν. Αυτή η πορεία των τελευταίων χρόνων κάνει και τους λιγοστούς ρομαντικούς να αποχωρούν ή να σκέφτονται να αποχωρήσουν.
Πρωταρχικό μέλημα μας είναι η αναστροφή αυτής της πορείας. Όσα έχουν γίνει στο παρελθόν δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά μπορούν οι παραλείψεις και τα λάθη αυτού του παρελθόντος να δείξουν την κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα.
Η περιοχή της Κόνιτσας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που όλοι τα ξέρουμε και τα αναφέρουμε δεκαετίες τώρα, αλλά δεκαετίες μετά δεν έχουν αναδειχθεί και παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Εναλλακτικός τουρισμός, ορειβασία, ψάρεμα, αξιοποίηση δασικών προϊόντων, ιαματικές πηγές, αγροτικά και κτηνοτροφικά τοπικά προϊόντα.
Η διαφορετική πρόταση που καταθέτουμε έχει να κάνει με τον τρόπο που αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν μπορεί να μένουμε στις καλές προθέσεις και στα ευχολόγια. Χρειάζεται να δούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας με μία πιο τεχνοκρατική και επιστημονική ματιά. Ιεραρχώντας πρώτα τους στόχους μας και προγραμματίζοντας με οραματισμό αλλά και ρεαλισμό τα επόμενα βήματα. Αρχικά κινήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, βάζοντας σε προτεραιότητα τα απλά και σχεδιάζοντας με προσοχή τα μεγάλα, με σύγχρονες μεθόδους διοίκησης ξεπερνώντας την αναποτελεσματικότητα και τη γραφειοκρατία.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή έκανε μια κακή διαχείριση της καθημερινότητας, με μικρά περιστασιακά έργα που τις περισσότερες φορές εξυπηρετούσαν μικροπολιτικά, παλαιοκομματικά, συντεχνιακά συμφέροντα όσων την στήριξαν για να εκλεγεί ή όσων προσδοκεί να την ψηφίσουν στο μέλλον. Είναι μια Δημοτική Αρχή αναποτελεσματική, αλλά το χειρότερο είναι ότι έχει περάσει σε μεγάλο μέρος των δημοτών την άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, προσπαθώντας να χειραγωγήσει τους πάντες, είναι άλλωστε γνωστό ότι και για τα αυτονόητα πρέπει ο πολίτης να χτυπήσει την πόρτα του Δημάρχου.
Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να αλλάξει η πορεία του τόπου μας και αυτό σίγουρα δε θα γίνει με χτυπήματα στην πλάτη, με χαιρετούρες, με παρουσίες σε μνημόσυνα, πανηγύρια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά με σκληρή, μεθοδική και επιστημονική δουλειά.
Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους όσους πιστεύουν ότι μπορεί να βγει ο τόπος μας από το σημερινό αδιέξοδο, όλους όσους δεν θέλουν να μείνουν απαθείς παρατηρητές, όλους όσους πιστεύουν όπως και εμείς, ότι αξίζουμε μια καλύτερη τύχη, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς!
Νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες πολιτικές…


Με τιμή

Σπανός Ι. Βασίλειος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]