ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Αιώνια ανάπαυση για 573 πεσόντες στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας [φωτο]

Σε κλίμα  βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Αλβανία, θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών πεντακοσίων εβδομήντα τριών (573) Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου  καθώς και των εκατό ακόμη Ελλήνων ηρώων που έχουν ήδη ταφεί, σε θρησκευτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο των Βουλιαρατών της Αλβανίας, το καλοκαίρι στις  στις 13 Ιουλίου .
Εστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών  η σημερινή τελετή που τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου ,πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα ,όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από λίγους μήνες στο  κοιμητήριο στους Βουλιαράτες.
Ο πρόχειρος ενταφιασμός των παλικαριών που πολέμησαν σε εκείνα τα βουνά  έδωσε σήμερα  τη θέση του στην αιώνιά τους ανάπαυση, έτσι όπως τους αρμόζει .
Στη σημερινή τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ.Ελένη Σουρανή ,ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες ,ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος κ.α
Οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής  σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχισθούν στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ). Η εν λόγω Επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.
Στις 28 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί από εκπροσώπους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας επίσημη τελετή σε ανάμνηση των πεσόντων. Παρόμοιες τελετές θα διοργανώνονται την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 1§8 της Διακρατικής Συμφωνίας,όπως σημειώνεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]