ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η Πρέβεζα τίμησε με λαμπρότητα τα 106 χρόνια Ελευθερίας της

Με λαμπρότητα η πόλη της Πρέβεζας τίμησε την 106η Επέτειο από την Απελευθέρωσή της. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή με τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης. Χθες το πρωί στο Μνημείο Πεσόντων της Νικόπολης τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πρεβέζης Χρυσόστομο επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων για να τιμηθούν οι Έλληνες πεσόντες της Μάχης της Νικόπολης που αποτέλεσε τον "προάγγελο" της Απελευθέρωσης της πόλης στις 21 Οκτωβρίου του 1912.Το απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση με το γεγονός της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας να αποκτά μια ξεχωριστή σημασία για την πορεία της πόλης στο χρόνο.Σημαντικό ρόλο σε αυτό "έπαιξε" ο ομιλητής Γεώργιος Πραχαλιάς Τακτικό Μέλος της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών και υπ.Διδάκτορας Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, ο οποίος παρουσίασε με μοναδικά ντοκουμέντα την διαχρονική γεωπολιτική σημασία της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας για τον Ελληνισμό.
Ο κ.Πραχαλιάς εντυπωσίασε και συγκίνησε το κοινό όχι μόνο για την αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων, αλλά και για το ότι με την παρουσία του στην πόλη "εκπλήρωσε" την υπόσχεση που έδωσε στον πολεμιστή παππού του Γεώργιο Πραχαλιά ότι θα ευχαριστήσει τους ανώνυμους Πρεβεζάνους και Πρεβεζάνες που παρά την σχετική απαγόρευση προσέφεραν αμέριστα βοήθειά τους στους Αρκάδες στρατιώτες που βρέθηκαν στην περιοχή μας για δύο μέρες κατά τη διάρκεια του πολέμου του 40. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά τον κ.Πραχαλιά για την παρουσία, ενώ χαρακτήρισε το γεγονός της Απελευθέρωσης ως "σταθμό" για την ιστορία της πόλης.
Ο κ.Μπαΐλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την κοινή προσπάθεια μπορούμε να επιδοθούμε σε έργα δημιουργικά και ειρηνικά βοηθώντας έτσι την χώρα μας να γίνει και πάλι ανεξάρτητη και κυρίαρχη και να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.Τις ευχές του Δήμου Πάφου στους κατοίκους της πόλης εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Δικτύου Πάφου Βάσσος Δημητρίου, υπογραμμίζοντας τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί με τους Δήμους που συμμετέχουν σε αυτό.Τέλος το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλία από την στρατιωτική μπάντα της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων υπό τη διεύθυνση του κ. Γεώργιου Κόκκαλη, καθώς και την προβολή βίντεο με το τραγούδι της Απελευθέρωσης "Τα Μίστικα" από τον Μιχάλη Ζάμπα και την εταιρία Ελλοπία. Στην σημερινή εκδήλωση (η οποία ξεκίνησε με Όρθρο και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πρεβέζης κ.Χρυσοστόμου) τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος Κοσμάς Κοψάρης. Τα δρώμενα της Απελευθέρωσης (με οικοδεσπότη το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη) τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι βουλευτές κύριοι Μπάρκας και Γιαννάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Περικλής Βασιλάκης, οι Δήμαρχοι Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και Πάργας Αντώνης Νάστας, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μπούρης , οι στρατιωτικές αρχές, τα σώματα ασφαλείας, σύλλογοι φορείς και σχολεία, ενώ η Φιλαρμονική της Δ.Ε Λούρου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αντώνη Κατσαούνου, πλαισίωσε μουσικά τις εκδηλώσεις.
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]