Β.Ηπειρος:O ιστορικός Ναός της Παναγίας στην Επισκοπή..."ξαναγεννιέται"! (βίντεο)

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής Αργυροκάστρου και  της Β.Ηπείρου είναι η Παναγία της Επισκοπής (μεταξύ Άνω και Κάτω),4 χλμ   βορειοδυτικά της Κακαβιάς .
 Σημειώνεται ότι κάποτε , δίπλα ακριβώς από αυτή  την εκκλησία, ήταν τοποθετημένα τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα των συνόρων.
Οι εκκλησίες της Επισκοπής, του Λαμπόβου, ο Αγ. Νικόλαος Μεσοποτάμου και ενδεχομένως κάποιες της Χειμάρρας, είναι οι μοναδικές εκκλησίες στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου από την Μεσοβυζαντινή Περίοδο (8ος – 12ος αιων.) και οι παλαιότερες που σώζονται μέχρι σήμερα όρθιες.
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της Παναγίας της Επισκοπής είναι το σύνθρονο στην κόγχη του Ιερού. Τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, ο επισκοπικός θρόνος τοποθετούνταν στο εσωτερικό του ιερού, στο κέντρο της κόγχης, ακριβώς πίσω από την Αγ, Τράπεζα.

Ο συγκεκριμένος  ιστορικός ναός δυστυχώς επι σειρά ετών ήταν παραδομένος στο έλεος του χρόνου  και της φθοράς που  αυτός επιφέρει .
Οι πολλές ρωγμές σε διάφορα σημεία της εκκλησίας αλλά και  τα δέντρα που είχαν φυτρώσει στη στέγη επιβάρυναν τη στατικότητά της .
Η τελευταία φορά που  έγιναν εργασίες ανακαίνισης ήταν το 1938 και το 1942 τοποθετήθηκε το ανώφλι στην εξωτερική σιδερένια πόρτα.
Τον Σεπτέμβρη του 2014 το epirus-tv-news είχε  επισκεφθεί στην περιοχή προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση του ναού που κινδύνευε με κατάρρευση ,με τους  κατοίκους  να απευθύνουν έκκληση   για την έναρξη εργασιών ανάπλασης πριν  να είναι αργά για το εν λόγω σύμβολο χριστιανοσύνης.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί  την εικόνα που παρουσίαζε ο ναός και τι είχαν πει  οι κάτοικοι  στις 23 Σεπτεμβρίου 2014.


Σήμερα  4 χρόνια μετά ,  τα νέα είναι αισιόδοξα για τον ιστορικό ναό της Παναγιάς στην Επισκοπή αφού το Ινστιτούτο Μνημείων της Αλβανίας ενέκρινε επιτέλους ένα κονδύλι και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης,όπως γνωστοποίησε  και ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας ,αρχιτέκνων -πολιτικός μηχανικός κ.Λεωνίδας Παππάς ,  ο οποίος  μαζί με τον πρόεδρο της  κοινότητας  Επισκοπής και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Δρόπολης, κ.Παναγιώτη Μάντη, επισκέφθηκε χθες  την ιστορική εκκλησιά προκειμένου να δει  απο κοντά την πρόοδο των εργασιών ανάπλασης .
Η εξέλιξη αυτή  ,αν και με καθυστέρηση ετών, χαροποίησε   ιδιαίτερα τους  πιστούς της περιοχής, όπως είπε στο epirus-tv-news ο κ.Μάντης .
Σημειώνεται  ότι η μελέτη αποκατάστασης έγινε από αξιόλογη επιστημονική ομάδα, έχοντας ως συμβούλους τους πιο καταρτισμένους σε αυτόν τον τομέα στην Αλβανία, τον Αλεξ. Μέξη και Πύρρο Θώμο,  μόνο που οι εργασίες δεν παρακολουθούνται από εξειδικευμένους , όπως  διαπίστωσε  ο κ.Λεωνίδα Παππάς.
"Είναι οδυνηρό να βλέπεις  τους  αμφορείς που βρέθηκαν στα σφαιρικά τρίγωνα όπου βρίσκονταν τοποθετημένοι  για  την καλή ηχητική  του ναού ,να είναι τσουβαλιασμένοι στο έδαφος  προκειμένου να μεταφερθούν κάπου αλλού" επισημαίνει  ο  κ.Παππάς   ,υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τέτοιου είδους επεμβάσεις πρέπει να γίνονται παρουσία εξειδικευμένων αρχαιολόγων και μηχανικών .
Ετσι   κρίνεται απαραίτητο   να ζητηθεί ο συνδρομή Ελλήνων  επιστημόνων τόσο για την πλούσια τεχνογνωσία που διαθέτουν στις επεμβάσεις των μνημείων, όσο και για την τεκμηρίωση των νέων δεδομένων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Ωστόσο παρά τα λάθη που εντοπίζονται ,οι  κάτοικοι της περιοχής με "μπροστάρη" τον πρόεδρο της Επισκοπής τον κ.Μάντη αισθάνονται δικαιωμένοι βλέποντας τον αγώνα  που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια για τη συγκεκριμένη εκκλησιά να πιάνει τόπο ,με τον πρόεδρο του χωριού να  ευελπιστεί πως του χρόνου 8  Σεπτεμβρίου   ημέρα που γιορτάζει  ιστορικός ναός οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και ο χώρος θα "αναστηθεί" και  θα κατακλυστεί απο πιστούς  !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]