Μια Μικρή Έκθεση Για Τη ‘’Νέα Ιερά Συναγωγή’’ Στη Συναγωγή Της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Μια μικρή έκθεση για τη ‘’Νέα Ιερά Συναγωγή’’ παρουσιάζεται στη Συναγωγή της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.
Μια μικρή έκθεση με αρχιτεκτονικά μέλη και αναθηματικές επιγραφές από την κατεστραμμένη Συναγωγή Χαντάσς των Ιωαννίνων επιμελήθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) και παρουσιάζεται στην τωρινή Συναγωγή μέσα στο Κάστρο, επ΄ αφορμή των ημερών των Αγίων Εορτών.
Τα λιγοστά στοιχεία από το ‘’ωξινό συναγώι’’ όπως λεγόταν παλιά, εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές οικίες και κήπους της πόλης και παραδόθηκαν στην Κοινότητα όπου ανήκουν.
Λίγα στοιχεία για την κατεστραμμένη Νέα Ιερά Συναγωγή (Καχάλ Καντός Χαντάς)
Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων διατηρούσε δυο συναγωγές. Η Καχάλ Καντός Γιασάν, η Παλαιά Ιερά Συναγωγή ή ΄΄Μέσα Συναγώι΄΄ βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικία του Κάστρου –την περιτειχισμένη πόλη- στην οδό Ιουστινιανού και χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, πέρασε διάφορες φάσεις ανακατασκευής , με βασικότερη αυτή του 1826 , που έδωσε και στη συναγωγή τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.
Η Καχάλ Καντός Χαντάς, η Νέα Ιερά Συναγωγή ή ‘’Έξω Συναγώι’’ χτίστηκε έξω από το Κάστρο στο τέλος της Μεγάλης Ρούγας , στη σημερινή οδό Γιοσέφ Ελιγιά και εγκαινιάστηκε το 1841. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως φυλακή και στη συνέχεια καταστράφηκε. Κατεδαφίστηκε τελικά τη δεκαετία του 1960, προκειμένου να δοθεί χώρος σε πολυκατοικίες για τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας που επέζησαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]