Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο

Στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2018 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 22η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις Πόλεις, παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες.
Αυτές οι πόλεις θα αποκαλύψουν το παρελθόν τους, θα ξεδιπλώσουν το παρόν τους και ίσως ρίξουν κάποιες ματιές στο μέλλον τους, μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές.
Οι πόλεις, για τρεις μέρες, θα πλημμυρίσουν με ήχους, τραγούδια και χορούς, εκθέσεις και παραστάσεις, βιβλία και φωτογραφίες, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια.
«Ιστορίες» σκορπισμένες σε 106 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Ιστορίες κρυμμένες μέσα στην καρδιά των πόλεων, στις γειτονιές τους και τους δρόμους τους.
Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 29 και 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.


Ιωάννινα, Αρχαιολογικό Μουσείο (28/9, 09.00-13.00)
«Πόλεις και κώμες στην αρχαία Ήπειρο» Εκπαιδευτική δράση για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, με την οποία παρουσιάζονται  οι σημαντικότερες πόλεις των παραλίων της Ηπείρου και αναλύεται το δίκτυο πολισμάτων και κωμών της ενδοχώρας.
e-mail.  ikatsadima@gmail.com, evasiliou@culture.gr
Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας και ενημέρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο με έμφαση στα εκθέματα της Καστρίτσας.
Τ/ 26510 01076/8, 26510 01060,61,74
e-mail.  pgiouni@culture.gr,ifaklari@culture.gr, chkappa@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών,  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ΧΕΝ Ιωαννίνων.

Ιωάννινα, Λόφος Λιθαρίτσια (κέντρο της πόλης) (28,29/9, 11.00-13.00)
«Μετασχηματισμοί στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων» Περιπατητική περιήγηση στο    σύγχρονο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από τον λόφο Λιθαρίτσια. Η περιήγηση δομείται σε στάσεις σε επιλεγμένα σημεία και επικεντρώνεται σε μνημεία, έργα τέχνης, αρχιτεκτονήματα και τοπόσημα, που αποκαλύπτουν τη διαχρονία και τον μετασχηματισμό του σύγχρονου κέντρου της πόλης, από την Οθωμανική περίοδο έως τον 21ο αι.
Τ/ 26510 01067
E-mail. ekotzapmοpoulou@culture.gr sofiakiga2005@hotmail.com, vdimou@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών,  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ΧΕΝ Ιωαννίνων.

Ιωάννινα, Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων Βυζαντινού Μουσείου, Ιτς Καλέ (29/9):
Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: Το έργο των Συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων».
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Ιωάννινα, Κάστρο, Κεντρική Πύλη ( 28,29,30/9, 10.00)
Περιήγηση στον περίδρομο των τειχών του  Kάστρου των Ιωαννίνων.
Τ/2651039580
Email: azogaki@culture.gr, afilidou@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΧΕΝ Ιωαννίνων

Ιωάννινα, Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (28/09, 18.00- 20.00)
Ενημερωτική συνάντηση « Όψεις της πόλης των Ιωαννίνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή».
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων,  Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ιωάννινα, Οδοιπορικό στο Δρίσκο (29/9, 9.00)
Μνημείο Μαβίλη, μονή Τζιόρας, εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής, κορυφή Δρίσκου. Βατός χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων. Σημείο συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Βασιλικής. Για τη μετακίνηση θα διατεθεί το λεωφορείο του Δήμου Ιωαννιτών
Τ/2651039580
pdimitrakopoulou@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Ιωάννινα, Νησί Ιωαννίνων (29/9, 18.00-20.00)
Θεματική επίσκεψη στους τάφους των Πάλληδων, Μονή Φιλανθρωπηνών
T/26510 39580, 2651001067.
pdimitrakopoulou@culture.gr, sofiakiga2005@hotmail.com
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ιωάννινα, Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ – Κάστρο Ιωαννίνων (23/9)
Με αφορμή και τα δεύτερα γενέθλια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντώνται στα Ιωάννινα σε μια συναυλία γεμάτη ήχους του κόσμου.
Συμμετέχουν: Kip Winger, Fortissimo, Troublemakers και Γιώργος Γάκης.
Είσοδος ελεύθερη.
Τ/ 26510 64065
E-mail: drimtziaa@piraeusbank.gr
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Άρτα, Αρχαιολογικό Μουσείο (28/9)
«Αμβρακία: μια κορινθιακή αποικία. Αστικές και υπαίθριες λατρείες» Εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με οδηγό συγκεκριμένα εκθέματα, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, εκπαιδευτικά παιχνίδια και εικαστικό εργαστήριο.
Τ/ 26810 24636
E-mail. efaart@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας (Γρ. Βορείου Ελλάδος)

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (28,30/9)
 «Ανακαλύπτω την πόλη μου»
28/9 «Μαθαίνω την πόλη μου» Εκπαιδευτική δράση για οργανωμένες σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες σε κεντρικά σημεία της πόλης της Ηγουμενίτσας, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης τους.
30/9 «Ανακαλύπτω την πόλη μου» Εκπαιδευτικός περίπατος στην πόλη με αφετηρία την υπαίθρια έκθεση «Εικόνες της πόλης στον χρόνο», η οποία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ 2013 και έκτοτε φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακολουθώντας επιλεγμένα σημεία, μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ολόκληρες γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια που λειτουργούν ως τοπόσημα για την ιστορία της πόλης και τους κατοίκους της, οι συμμετέχοντες θα παρατηρήσουν τις μεταβολές που έχει επιφέρει ο χρόνος στη μορφή και τη χρήση των χώρων, ενώ παράλληλα θα μοιραστούν μαρτυρίες και αναμνήσεις, αναπτύσσοντας μία βιωματική σχέση με την πόλη.
Τ/ 26650 28539, 21417
E-mail. efathe@culture.gr, amig@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (28,30/9)
«Πόλεις –Κάστρα της Ηπείρου από την Αρχαιότητα στο Σήμερα»
28/9 «Πρέβεζα: μια οθωμανική καστροπολιτεία στα χρόνια του Αλί   Πασά» Εκπαιδευτική δράση στα κάστρα Πρέβεζας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
30/9 Ομιλία  με τίτλο «Πόλεις –Κάστρα της Ηπείρου από την Αρχαιότητα στο Σήμερα»
Τ/ 26820 89890
E-mail. efapre@culture.gr
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]